Verdidebatt

En dårlig debatt i «Debatten»

Nrks debattprogam "Debatten" 19.1.12 handlet om demonstrasjonen dagen derpå. Eller skulle handlet om. Den endte opp med å gå i mange retninger, og det gjør igrunn min post også, så det blir noen strøtanker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.



En ting jeg reagerte med sinne og skuffelse på var at lederen i IslamNet som kom med en heller stygg vits under en heftig diskusjon med Louiza Louhibi, en modig ung kvinne som i november i fjor hadde stått frem i VG som et voldtektsoffer. I etterkant av VG-oppslaget opplevde hun sjikanøse meldinger blant annet på sosiale medier fra noen forskrudde muslimer som mente at hun fortjente å bli voldtatt siden hun ikke lenger var muslim, ikke gikk «islamsk kledd» (hva nå det er) og at hun beveget seg rundt i byen da hun gjorde. Alt sammen like forkastelig, like sykt og like galt. 

Louiza har dog vært prisverdig nøye med å ikke generalisere på grunn av sjikanen, men har vært knallhard i kritikken av disse som sjikanerte henne. At hun tør å konfrontere dem gjør dem bare sintere. En del av de samme menneskene med disse forskrudde meningene stod også bak demonstrasjonen på fredag. En demonstrasjon som var ment å være mot krigen i Afghanistan, men som grunnet utviklingen i diskusjonen på Facebook-siden tidlig ble en demonstrasjon som gikk ut på hat mot det norske demokratiet og samfunnet. Fanatikere som snakker mye om religion og moral synes å mangle noe helt sentralt på dette med å kontrollere egen språkføring. Den havner fort i kloakken. Der hører ofte menneskesynet deres hjemme også.

Tilbake til «Debatten», egentlig var jo tema der demonstrasjonen som skulle være påfølgende dag. Her stod IslamNet som organisasjon på riktig side. De tok avstand fra språkbruken fra de som skulle demonstrere, til stor forargelse for demonstrantene. Dagen etter skulle det vise seg at noen enkeltpersoner fra IslamNet likevel dukket opp i demonstrasjonen. Men på debatten anførte Qureshi argument om at man ikke skulle skyve menneskene som stod for demonstrasjonen fra seg, men heller åpne døren for dialog. Ikke et galt argument, men kanskje ikke det som passer dagen før en demonstrasjon fra noen som ønsker å drepe landets politiske ledelse finner sted. Men ikke altfor galt. 

Fahad kom så i debatt med Abid Raja om hvorvidt disse menneskene faktisk ønsker drap og terror. Louiza som sitter ved siden av Fahad eksploderer, fordi som hun sier, de samme menneskene har sagt at de ønsker at hun skal voldtas hardt, og bli drept. Fahad tar her fullstendig avstand fra enhver slik trussel. Fortsatt er han på riktig spor! Louiza insisterer på å vite hvordan hun skal kunne ha en dialog med disse menneskene. Fahad mener da at hun selvsagt ikke skal ha noen dialog, men at hun bør la andre mennesker som ikke er like sinte som henne føre dialogen. 

Her skyter Abid inn noe, hvorpå Fahad i noe som jeg i beste fall ser på som et forsøk på å avfeie Abid med en spøk spør om noen har sagt at Abid Raja fortjener å bli voldtatt. Det var da den stygge spøken jeg snakket om opprinnelig. (Poenget med spøken, om jeg forstod det riktig, var å vise til at Louiza var sint fordi hun var truet med voldtekt og drap, hvem hadde så truet Abid siden han var like sint. ) Glem mangelen på forståelsen av empati. Glem folkeskikk. Men hvor i all verden fikk han for seg at dette ikke ville oppleves som et angrep Louiza og som en latterliggjøring av hennes situasjon? Om det ikke var ille nok, en rekke personer i salen bryter ut i applaus og latter. Jeg lurer på om de egentlig hørte og skjønte hva som ble sagt. For deres egen etisk-moralske sans skyld håper jeg ikke det. Lurer også på hvordan programlederen ikke fikk dette med seg. For meg var dette noe som burde vært tatt hardt i der og da! Her mener jeg egentlig at programlederen skulle konfrontert Fahad med dette, og det kan godt hende at Fahad helt enkelt ville ha ryddet en misforståelse av veien. Meningen er ikke å "ta" Fahad, men at programmet her ikke evnet å få opp dette, og eventuellt rydde det av veien. 

Det endte da opp med å heller skape uklarheter og mistanker. Det er ikke det vi trenger i samfunnet idag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt