Johannes Morken

Redaktør
443

Kan vi godta akupunktur?

«Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei», skriver webpastor i Norea Mediemisjon, Asbjørn Kvalbein, på norea.no.

Publisert: 17. jan 2012

Det er Vårt Land som skriver om dette i dag.

Asbjørn Kvalbein har skrevet om akupunktur på norea.no i svar på et spørsmål. Han skriver blant annet: «I akupunktur finner en fram til qi-punkter og utnytter meridianer. Men ingen forskning har bevist at qi-punkter eller meridianer fins. En del studier kan fortelle om en viss placebo-effekt av nålestikkene, men det fins ingen solid dokumentasjon på at det er effektivt, slik en finner ut om andre medisiner og metoder.» Han skriver også: «Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei.» «Alt vi gjør, skal vi gjøre i Jesu navn, i tro på ham, og ikke med tillit til magiske krefter og alternative miljøer, som vi ikke vet hvor vil føre oss.»

Praksis. Einar Borud, kommunelege i Fet, har doktorgrad i akupunktur og er selv kristen. Han har praktisert akupunktur  siden 1983. Borud forklarer at akupunktur kan være alt fra det som kalles triggerpunktakupunktur, hvor man bare stikker en nål i et ømt punkt, til akupunktur hvor man bruker tradisjonell kinesisk medisinsk filosofi som berører taoisme.

– Er det mulig å isolere behandlingsmetoden fra det religiøse aspektet?

– Ja, helt klart. Triggerpunktakupunktur har ingen filosofisk overbygging. Her handler det kun om å penetrere et punkt med en nål og få til en muskelavslapping slik at smerten slipper. Det er ikke snakk om magi i det hele tatt.

– Kan man ende opp i en behandlingsform som vil føre en kristen ut i uføre?

– Jeg synes det er å dra strikken altfor langt. De fleste akupunktører jeg kjenner legger ikke noe religiøst i dette. At det påkalles noen form for åndskrefter, kan ikke jeg se i de miljøene jeg er kjent med, sier Borud til avisen.

Han sier akupunktur har effekt. 

– Ja. Det har vi vist blant annet gjennom den studien jeg har gjort, hvor kvinner i overgangsalderen med hetetokt fikk behandling.

Effekt. Tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og Vårt Land, Thor Bjarne Bore, skriver i en kommentar til Kvalbein på Facebook: «Effekten av akupunktur er blitt godkjent av Verden Helseorganisasjon WHO for dens effekt på 40 forskjellige lidelser. I Norge har akupunktur fått plass i de fleste sykehus ved ulike avdelinger, og det er mye god norsk forskning som spesielt viser god effekt på smerter og hormonelle plager.»

Leder for Institutt for sjelesorg, Arne Tord Sveinall, har skrevet en bok om temaet: Det virker jo - presentasjon og teologisk vurdering av av innhold og metoder i alternativ medisin. I en kommentar til Kvalbein på Facebook skriver han:

«Tror vi må våge å skille mellom behandlingsmetode og forklaringsmodell. Dersom en metode gjennom forskning viser seg å være holdbar, så må vi kunne avmytologisere forklaringsmetoden og gi det hele en kristen dåp».

Er akupunktur god medisin eller noe som er knyttet til magise krefter? Er det forskjell på akupunktur brukt i alternativ medisin og brukt i skolemedisinen? Hvilke erfaringer har du som leser med akupunktur?

LES MER I VÅRT LANDS NETTUTGAVE

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Klarer ikke å ta dette seriøst. Hvor usikker må man være for å ende opp på ett slikt standpunkt?

Kommentar #2

Kjetil Landrog

16 innlegg  104 kommentarer

Snodig utsagn fra webpastor!

Publisert over 9 år siden

Virker for meg snodig å være imot behandling som en vet kan virke ut ifra religiøs overbevisning. Min mamma driver med naturmedisin og har der blant annet en rekke pasienter fra konservative kristne trossamfunn (hun bor i Vestfold så en kan regne med hvem dette er).

Å snakke om dette som magiske krefter etc. synes jeg gjør denne web-pastoren veldig useriøs. Hvem kan ta en slik person seriøst etter dette? Er det virkelig noen som vil lytte til de merkverdige sammenblandinger som denne web-pastoren kommer med?

Kommentar #3

Geir Wigdel

41 innlegg  2088 kommentarer

Underlig

Publisert over 9 år siden

å advare mot nettopp akupunktur når en ser hvor mye useriøs medisinsk behandling som tilbys. Spesielt merkelig blir det når han argumenterer med at akupumktur ikke har noen vitenskapelig påvist virkning. Da må han bruke samme kriterier overfor "helbredelser" i kristen sammenheng, ved forbønn, håndspåleggelse etc, etc. Akupunktur har tross alt røtter som er eldre enn kristendommen og det finnes en seriøs utdannelse. Det siste kan en ikke si om mange andre alternativmetoder, for ikke å snakke om helbredelsespredikanter.

Kommentar #4

7 innlegg  815 kommentarer

Selvfølgelig er akupunktur ok

Publisert over 9 år siden

Det er merkelig hvor dypt dette new-age syndromet på alternativ behandlingsformer sitter hos kristne. Selv frekventerer jeg fast både homeopat og refleksolog, og har vært hos akupunktør i sin tid. Ikke ett fnugg av noe overnaturlig, åndelige i disse metodene.

Det overnaturlige kommer inn om behandler legger noe overnaturlig inn i det. Ser man buddha figurer oppstilt, røyk siver ut av merkelige kar og behandler mumler noe mumbo jumbo over deg når hun stikker nålene, er det jo greit å skygge banen, men det har jo ikke noe selve akupunkturen å gjøre. 

Homeopaten er kristen og refleksologen likeså, eks smithe venn. Som sistnevnte sier; Fatter ikke hvor de kristne har dette fra, vi utnytter jo bare kroppen slik Gud har skapt den, men bla nervebaner, energibaner, ulike punkt med kraftstasjoner, f.eks chackra-punkter, men hva man kaller det er jo helt urelevant, poenget er at Gud har skapt kroppen slik. 

Arkeologien viser at akupunktur  ble praktiskert av steinaldermennesker over det meste av jorden, tusener av år før både kristne og new-agere var på banen. Naturmedisin kaller vi slikt, noen drar overnaturlige forklaringsmodeller inn i dette, det er et helt annet bord.

Kommentar #5

Johannes Morken

443 innlegg  937 kommentarer

God nytte

Publisert over 9 år siden

Eg har også hatt nytte av akupunktur, mot senebetennelse og smertefulle, spente musklar. Nåler rett i triggerpunkta.

Kommentar #6

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

?

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Hvilke erfaringer har du som leser med akupunktur?

Jeg studerte selv kinesisk medisin med helgeforelesninger i 2 år. Og en ting husker jeg, og det er at dette gamle kinesiske medisinsystemet er oppbygd på en logisk måte som vi faktisk kan se at omfatter kroppen på en mye mer helhetlig måte, enn mye av den vestlige reduksjonistiske medisin vi selv holder oss med. Gjennom hverdagslige symptomer veiledes akkupunktøren i forståelsen av  svake og sterke energier i de ulike "organ" i kroppen, og forstyrrelser i den totale ballansen. Medianpunktene kan ved trykk eller nålestikk opprette en bedre ballanse, om det utføres riktig. (så langt min hukommelse) Selvfølgelig vil det kunne medføre fysisk fare med nålestikk og det ikke utføres av er en erfaren akkupunktør.

Derfor virkelig himlet jeg med øynene, da en så profilert person som Asbjørn Kvalbein, kunne komme med noe jeg vil definere som en sammenblanding av den fysiske og åndelige virkeligheten?

Når en slik sak kommer opp, begynner jeg å bli redd for hva som skjer med mennesker i vårt land? Er dette et uttrykk for at vi bør begynne å bli reddere for hverandre igjen? I en periode nå har jeg trodd det handlet om å kommunisere på tvers av kjønn, religioner og kulturer med mer, og så kommer en slik sak opp?

Jeg forundres. - Men tidligere hørte vi jo, at 90% av vår bevissthet lå på det ubevisste plan. - Ved troens hjelp håper jeg også vi klarer å øke den andelen ;-)

med vennlig hilsen mette

PS Jeg har ikke brukt akkupunktur med nålestikk selv.

Kommentar #7

Magnar Lie

3 innlegg  2 kommentarer

Velkommen til prøvetime.

Publisert over 9 år siden
Det er vanskelig å forstå tenkingen som ligger bak Kvalbeins advarsel. Manglende faktakunnskap er sannsynligvis noe av det som ligger bak. Jeg vil gjerne få invitere Kvalbein til akupunkturbehandling i en av virksomhetene vi driver i Blå Kors Øst. Vi driver nemlig med akupunktur som en integrert del av behandlingen i flere virksomheter. Og i følge pasienten med godt resultat. Og det skjer så absolutt i betryggende former, og i likhet med all vår behandling, basert i en kristen organisasjon. Det er ikke noe Hokus pokus ved dette så det er bare å ta kontakt Asbjørn.
Kommentar #8

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Akupunktur bygger på rasjonalitet

Publisert over 9 år siden

En ting er helt sikkert: Som kroniker med en sykdom som bl.a. innebærer autoimmune reaksjoner med betennelsestilstander og muskelplager som følge, hadde min livskvalitet vært drastisk forverret uten jevnlige akupunktur-besøk. Men sett bort fra dette selvvitnesbyrdet så synes jeg premisset for Kvalbeins betraktninger her er mer enn underlige. For hva er det akupunktur bygger på kontra vestlig skolemedisin som skulle gjøre det ene verre enn det andre? Der vestlig skolemedisin tilfører kroppen kjemisk hjelp utenfra bygger akupunktur i den versjon vi kjenner den, på kroppens evne til selv å helbrede sykdom. Det er et helt rasjonelt utgangspunkt og har ingen ting med magi å gjøre. Det kan forklares helt enkelt. Kroppen er et energisystem med enorme livsskapende krefter i seg. Kroppens selvhelbredende evne er imidlertid avhengig av av at energiene får flyte fritt. Når det ikke skjer, oppstår sykdom. Behandling ved akupunktur består ganske enkelt i å trigge punkter i kroppen som aktiverer denne selvhelbredende energien. At det skulle være mer etisk eller kristelig å tilføre kroppen kjemi som den i utgangspunktet er fremmed for, er helt uforståelig.

Kommentar #9

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Forskjell på akupunktører.

Publisert over 9 år siden

For mange år siden var jeg hos en akupunktør og opplevde bare stikkene.     Senere flyttet jeg og brukte akupunktøren på det nye hjemstedet.    Der kjente jeg en elektrisk impuls for hvert stikk, som begynte å sirkulere i kroppen,helt følbart og samlet seg i et punkt mellom øynene.    Det ble tidlig kjent at akupunktur hjelper ved migrene,hvis en ikke kommer for sent til behandling.   Hos første akupunktur registrerte jeg ingen effekt; hos den andre en merkbar effekt.    Gud i naturens ordning  ble jo  åpentbart  overalt i historien til alle tider.    Kan nevne om Sumerfolket som Abraham kom fra.    Sitat fra Gunther S.Wegener med undertittelen Bibelens Historie,Aschehoug: "Ikke før har sumererne innrettet seg i sine byer,før de gir seg til å slape orden i omverdenen og i hele kosmos.  De deler året i tolv måneder,,dagen i tolv timer og timen i seksti minutter.  Sirkelen deles opp i 360 grader,mål og vekt fastlegges og stjernenes baner beregnes.  Og man må jo si at denne ordningen var god,for den gjelder den dag i dag,like fullt som for 5000 år siden."   

Kineserne fant både plantemedisiner og systemet bak akupunktur.    Etter sigende ble også hjulet oppfunnet i kina,uten at vi rygger tilbake av den grunn og spekulerer over oppfinnerens filosofiske og religiøse tilknytning.

Kommentar #10

Kjetil Hope

63 innlegg  166 kommentarer

Kristne bør holde seg borte fra akupunktur fordi det ikke virker.

Publisert over 9 år siden

Beklager, men akupunktur har ingen effekt. Dere har rett og slett blitt lurt. Blindede tester viser at det er like effektivt å "stikke" inn nåler som fungerer omtrent som en stilettkniv, hvor nålen aldri er under huden.

Ellers anbefales den utmerkede boken Trick or Treatment av Singh og Ernst, hvor manglende effekt ved akupunktur dokumenteres grundig.

Kommentar #11

7 innlegg  815 kommentarer

vantro, her også?

Publisert over 9 år siden

Har selv sett tv-dokumentar hvor homeopat medisinen "beviselig" har null effekt, og det lukter svindel lang vei når man forklarer potensieringsprinsippet, jo mer man utvanner et stoff, jo mer potent skal det "lissom" bli, men vet du hva, kroppen min bryr seg ikke noe om slike bevis, det er helt utrolig hvordan disse sukkerkulene "funker" på kroppen min.

Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder, og ikke alt lar seg vitenskapelig bevise, tydeligvis.

Kommentar #12

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kjetil Hope. Gå til den siterte teksten.

Beklager, men akupunktur har ingen effekt. Dere har rett og slett blitt lurt

Dette er ren arroganse å påstå. Du tar bl.a. ikke høyde for at placebo faktisk også er en reell virkningsmekanisme i enhver helbredende prosess. M.a.o., tror du ikke at du blir frisk, blir du heller ikke frisk. Blindede tester har i denne sammenheng begrenset verdi, fordi de stiller som premiss at helbredelse skjer som autonome prosesser uten samspill med psykologiske faktorer.  Det bygger igjen på en forståelse av medisin som noe som er fristilt fra meningssystemer. Men all medisin, også vestlig skolemedisin, utgår fra meningssystemer som ligger som forutforståelse hos både pasient og behandler, og som helbredelse ikke kan skje foruten. Eller sagt på en annen måte: Det finnes ingen sykdommer, bare syke mennesker.

Kommentar #13

Gunnlaug Tvilde

0 innlegg  2 kommentarer

Tvang eller valg?

Publisert over 9 år siden

Jeg gjorde meg en erfaring da jeg skulle føde mitt 4 barn, som har gjort at jeg har fått et negativt syn på tilbudet om akupunktur. For det er jo et tilbud som en kan takke ja takk eller nei takk til. Jeg valgte å tenke igjennom før fødsel om jeg ville ta imot tilbudet som jeg garantert ville få, siden jeg hadde valgt å føde på "storken", en alternativ fødestue i forhold til tradisjonell fødeavdeling.  Det er først og fremst en alternativ avdeling med tanke på andre hjelpemiddel til en mer behagelig fødsel uten smertestillende legemidler. (Sacosekk, badekar, varmeputer ol.) Jeg hadde noen spørsmål som ikke nødvendigvis ville være tid til der og da å besvare for jordmor. Derfor valgte jeg å si i fra at jeg ikke ville ha akupunktur. Jordmor ble litt provosert og ville vite hvorfor. Jordmor sa at det ville gå mye fortere å drive ut morkake etter fødsel ved bruk av akupunktur. Jeg fikk følelsen av å være en trussel og til bry. Jeg følte at jeg var viktig for å støtte opp om noe som  jordmor trodde på. Da tenkte jeg at det ikke er sikkert at det i fremtiden vil være et valg å motta akupunktur.

Kommentar #14

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Oversikt.

Publisert over 9 år siden

Kommentarene her har vist at akupunktur er etablert også i typiske kristenmiljøer både hos enkeltpersoner og en organisasjon(Blå Kors), og en aktiv kristen presenterer seg som akupunktør,og dette er bare toppen av omfanget i nevnte miljøer.

Det har vært et stort tap for KrF at Partiet ikke har hatt et våkent øye og øre for  positive alternativer som vokste frem .    Det ga New Age fritt spillerom med sitt eget typiske mangfold.    En såkalt alternativ røst har vært om sykdomsutvikling grunnet forstyrrelse av naturens ordning i matveien.    Jeg nevner først og fremst mishandlingen av matkornet.     Ca. 20 % går bort i utmalingen til hvittmel,og kliet går for det meste til grisemat.    Hvittmelet stimulerer heller ikke tarmen nok,og det kan bli grobunn for tarmsykdommer,som kanskje underkastes operasjon fordi den ikke ble oppdaget tidlig nok.    Slik kunne jeg fortsette å ramse opp oppgaver for KrF med tanke på forebyggende oppgaver i samfunnet.    Bare sett  igang,og det vil slå ut på velgerstatstikken. 

Kommentar #15

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

omvendt placebo

Publisert over 9 år siden
Kjetil Hope. Gå til den siterte teksten.

Beklager, men akupunktur har ingen effekt. Dere har rett og slett blitt lurt. Blindede tester viser at det er like effektivt å "stikke" inn nåler som fungerer omtrent som en stilettkniv, hvor nålen aldri er under huden

det en mistror virker selvfølgelig ikke

Kommentar #16

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Den kristne "Ludvig"

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

«Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei.»

Jeg må si jeg får en aldri så liten assosiasjon til gode gamle Ludvig fra Flåklypa, som åpenbart led av en kronisk frykt og skepsis for alt og alle.  Hans legendariske kommentar "Æ`kke det fali`a?" er viden kjent, og kunne nok også passe godt som karakteristikk på mange velmente kristne reservasjoner mot ting man har hørt om, men egentlig ikke har så mye greie på.

For 15 år siden hadde jeg et kronisk ryggprolaps som tidvis satte meg totalt ut av spill.  Jeg var "for frisk" for operasjon, fikk jeg vite - så alternativ behandling var eneste utvei.  Ved siden av gradvis opptrening av ryggmuskulaturen hos kiropraktor og fysioterapi fikk jeg også i de verste smerteperiodene god hjelp av akkupunktur.  Denne behandlingen manipulerte bort smertetoppene og hadde en ganske umiddelbar lindrende effekt. 

Jeg har følgelig ingen problemer med å kunne anbefale akkupunktur til andre.  Men selvsagt er det forskjell på hva man velger å vektlegge - den fysiologisk-medisinske delen eller den spirituelle.  Den sistnevnte koblingen opp mot "ying og yang" er vel uansett ikke aktuell for oss som kristne å sette vår lit til?  Hva er det da man er redd for?

Kommentar #17

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Blindede tester har i denne sammenheng begrenset verdi, fordi de stiller som premiss at helbredelse skjer som autonome prosesser uten samspill med psykologiske faktorer.

Poenget er vel heller at det ikke er akupunkturen i seg selv som gir de gode helsegevinstene, men din egen psyke. Det er ingen som benekter at placebo-effekten kan være meget sterk, det er vel nettopp det som er poenget her, at du kunne gjort en hvilken som helst annen aktivitet som du hadde stor tiltro til og fortsatt fått gode resultater.

Jeg er ikke i tvil om at akupunktur hjelper mange, på samme måte som bønn sikkert også hjelper mange kristne. Men jeg har pga blindtester ingen tiltro til at det er handlingen i seg selv som gir den gode effekten. Bruk av blindede tester kan bevise mer enn bare en helsegivende effekt, det kan også fortelle oss om man får en sterk placebo-effekt, eller om det vi tester til og med er skadelig eller gir en nocebo-effekt (en negativ placebo). Blindtester har i denne sammenhengen stor nytteverdi i mine øyne. Alle medisiner er medisiner fordi de virker bedre enn bare placebo. Om du bare vil nyte godt av placebo-effekten så eksisterer fortsatt Alternativ-messa, og den er stor. Men at staten skal subsidiere noe som ikke er bevist å fungere bedre enn mange andre alternative behandlingsformer, det synes jeg ikke noe om.

Til slutt, jeg fikk selv akupunktur når jeg var mindre. Det hjalp ikke i det hele tatt, dessverre.

Kommentar #18

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Placebo gir fysiske reaksjoner

Publisert over 9 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.

Det er ingen som benekter at placebo-effekten kan være meget sterk, det er vel nettopp det som er poenget her, at du kunne gjort en hvilken som helst annen aktivitet som du hadde stor tiltro til og fortsatt fått gode resultater.

Ingen tvil om det. Jeg så en dokumentar på dansk tv om placebo og effekten av forventning. Der intervjuet de en kvinne som hadde vært fullstendig invalidisert av Parkinons. Hun fikk tilbud om å delta i et forsøk der de sprøytet stamceller inn i hjernen. Det hun ikke visste var at eksperimentet var delt i to; den ene gruppen fikk stamceller, den andre ingenting. Hun var i placebo-gruppen, men ble så godt som frisk.

En annen hadde vært med i en uttesting av en ny medisin mot depresjon, og skulle ta én pille av medikamentet pr. dag. På et tidspunkt følt han seg så ille til mote at han hadde forsøkt å ta selvmord ved å helle i seg hele glasset, totalt 19 piller. Han ble svært dårlig, redd og angret seg. På sykehuset konstaterte de at han hadde en hvilepuls på 110 og et blodtrykk så lavt som 80 over 40, noe som i følge legene kunne tyde på forgiftning eller indre blødninger.

Den vanlige behandlingen er å gi saltvannsoppløsning rett i blodet. Han fikk seks liter, men viste likevel ingen bedring. Da ringte legen på sykehuset til den ansvarlige for eksperimentet som mannen deltok i. Han fikk da beskjed om at mannen var i placebo-gruppen og bare hadde fått kalktabletter.

Etter å ha blitt informert om at pillene han hadde tatt var helt ufarlige, ble mannen frisk; i løpet av et kvarter var blodtrykk og puls normalisert. Andre forsøk som ble beskrevet i programmet viste at placebo-effekten av for eksempel lykkepiller kan være så høy som over 80%.

Placebo er langt mer en “bare psykologisk” som så mange feilaktig uttrykker det. Den har sammenheng med at tankene våre, for eksempel forventning om negative eller positive følger av medisin, påvirker hormoner og de øvrige stoffene i kroppens finstemte kjemibalanse. Dette påvirker i sin tur cellene i kroppen og den fysiske effekten er plutselig et faktum.

Kommentar #19

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Nocebo

Publisert over 9 år siden

Krigsfanger i Japan (WWII) fikk hette over hodet og ble fortalt de skulle forblø. Væske og motsatt ende av knivseggen var nok til at mange døde.

Kommentar #20

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Placeboens finurligheter

Publisert over 9 år siden

Det kanskje mest interessante med placebo-effekten (siden det kan virke som om det fort er det vi egentlig diskuterer her etterhvert), er hvor mye forskning som har godt med på å forsøke å forklare den, uten at vi har kommet noe særlig videre. Det vil si, vi er i stand til å dokumentere hva som skjer, uten å kunne forklare hvordan. Og det er hel del forskjellige effekter vi har dokumentert hittil. Rosa sukkertabletter øker konsentrasjonen bedre enn blå sukkertabletter, selv om fargen ikke påvirker kroppen vår på noen farmasøytisk måte. Det hele må nødvendigvis forklares kulturellt; Blå er avslappet, mens rosa blir sett på som mer overvåkent. I andre kulturer fungerer nemlig samme sukkerpiller motsatt.

Injeksjoner fungerer i så måte bedre enda bedre enn å ta medisiner oralt, antageligvis fordi vi tenker på det som et mer alvorlig inngrep (med desto sterkere virkning).

Det kanskje mest bizzaro-type eksperimentet jeg har kommet over er at selv innpakningen til medisinen din kan påvirke deg. Branthwaite & Cooper (1981) fikk ga 835 kvinner enten aspirin- eller placebo-piller, som igjen var pakket inn i forskjellige innpakninger. En av disse var kjedelige, blanke esker, mens en annen var en skikkelig dyr merkevareinnpakning. Nå slo ikke placebo-effekten aspirinen i dette forsøket (det er fort derfor det heter placebo og ikke medisin), men selve innpakningen påvirket resultatet både for de som tok aspirin og de som ikke gjorde det. Så om du insisterer på å kjøpe dyre merkemedisner istedenfor bille kopivarianter fordi du mener de fungerer bedre, så har du kanskje delvis rett. De fungerer bedre for deg, fordi du selv tror det.

For å rette fokuset tilbake til tråden, så har man også vist i magasinet BMJ at det man får en sterkere placebo-effekt for smerter i armen ved å bruke såkallt "rituell" behandling (forklar pasienten hvordan din behandlingsmåte virker, hva som skjer, hvordan osv, for å gjøre pasienten trygg) fungerer enda bedre enn bare sukkerpiller. Og i akkurat dette eksperimentet hadde man konstruert terapien slik at den skulle ligne på den samme framgangsmåten man hadde i akupunktur...

Jeg ønsker ikke nødvendigvis med dette å si at folk bør slutte å bedrive akupunktur. Akupunktur virker. Men ikke på den måten vi vanligvis tror, og det er derfor jeg heller ikke ønsker at slik behandling skal bli en del av det norske helsevesenet.

Kommentar #21

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Det som fungerer, er det som er godt nok

Publisert over 9 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.

Poenget er vel heller at det ikke er akupunkturen i seg selv som gir de gode helsegevinstene, men din egen psyke.

Helse er et marked, og der gjelder ingen annen regel enn at "sannhet" er det som fungerer. Hva som medisinsk sett er noe "i seg selv", dvs. som virker autonomt, er nettopp det som kan og bør problematiseres. Jeg har solid sykdomserfaring til å uttale meg om dette, i tillegg har jeg fordypet meg masse i sykdomsforståelse både historisk og psykologisk, og publisert mye om emnet. Den amerikanske psykologen og forfatteren Susan Sontag har her bidradd med mye vesentlig innsikt i forståelsen av forholdet mellom sykdom og samfunn. Min brors doktoravhandling, "Meining som medisin", har i ettertid også vist seg å være et skjellsettende arbeid til en utvidet forståelse av forholdet mellom soma og psyke.

Jeg må altså ikke misforstås dithen at jeg har noe imot eller noe oppheng i forhold til skolemedisin. Jeg problematiserer derimot den oppfatning at skolemedisinen har noe som virker "i seg selv" som atskiller den vesentlig fra andre tilnærminger. Selv hadde jeg ikke kunnet være aktiv debattant på VD uten skolemedisin, jeg ville kort sagt ikke vært i live. Men for å holde meg i live er jeg avhengig av medisiner med kompliserte bivirkninger som den samme skolemedisin ikke gir meg noen midler til å håndtere. Da må jeg velge andre tilnærminger, og her har jeg prøvet og feilet som en sann skeptiker. Jeg har prøvd akupunktur som ikke virker og mangt annet også. Etter en lang runddans fant jeg frem til en kinesisk skolemedisiner som også er akupunktør. Hans behandlingsopplegg gjorde et markant utslag, og så lenge det fungerer, trenger jeg som forbruker på helsemarkedet strengt tatt ikke vite mer. Det som fungerer, er det som er godt nok.

Kommentar #22

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Da folk i California plutselig ble friske

Publisert over 9 år siden

I foredrag for helsepersonell forteller jeg av og til historien om hva som skjedde da legene i California gikk til streik midt på 1970-tallet i protest mot delstatens forsøk på å regulere helsetjenester. I over en måned stod Californias befolkning praktisk talt uten tilgang til legetjenester. Bare akutt, livreddende legehjelp ble gitt.  Denne ene måneden sank dødeligheten i delstaten med seks prosent. Når folk ble revet ut av sitt avhengighetsforhold til legen, fikk de en plutselig motivasjon til å holde seg friske.

Helse handler om makt og avmakt. Helse begynner der den som er syk tar makt over sin egen sykdom og blir sin helses fremste autoritet. Legen kan hjelpe deg til ikke å dø for tidlig, men helbredelse og helse begynner først der legens kunnskap opphører.

Kommentar #23

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Her er vi vel enige?

Publisert over 9 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Men for å holde meg i live er jeg avhengig av medisiner med kompliserte bivirkninger som den samme skolemedisin ikke gir meg noen midler til å håndtere. Da må jeg velge andre tilnærminger, og her har jeg prøvet og feilet som en sann skeptiker. Jeg har prøvd akupunktur som ikke virker og mangt annet også. Etter en lang runddans fant jeg frem til en kinesisk skolemedisiner som også er akupunktør. Hans behandlingsopplegg gjorde et markant utslag, og så lenge det fungerer, trenger jeg som forbruker på helsemarkedet strengt tatt ikke vite mer. Det som fungerer, er det som er godt nok.

Vi er vel egentlig ikke så langt ifra hverandre her tror som du ga inntrykk av i det aller første innlegget ditt. Jeg tror det heller handler om nyanser av "hva som virker" over lang tid. Placebo-effekten, virker med noen unntak, ikke for særlige lange perioder av gangen. Det er for meg også klart at skillet mellom soma og psyke til tider er særdelest diffust (frustrerende så, for en som studerer psykologi). Men skillet mellom mye skolemedisin (tabletter, injeksjoner osv, tilførsel av stoffer) og tilsvarende alternative behandlingsmetoder er fortsatt i all hovedsak at med legemedisin så gir vi noe for kroppen slik at vi føler oss bedre (eller overlever), mens AB ofte blir at vi føler oss så mye bedre slik at kroppen også bedrer seg. Og det synes jeg er noe vi må kunne skille mellom i helsevesenet, det vil simpelthen være tilnærmet umulig å finne fram til placebo-effekter som produserer samme resultater i alle mennesker. Placebo oppstår jo bl.a. p.g.a. at behandlingen virker trovverdig, at den har en form for autoritet. Og det er klart at forskjellige mennesker vil være skeptisk til forskjellige behandlinger. Vi trenger jo ikke bevege oss ut av VD engang, ved å se på alle de som sverger til bønnens kraft og predikantenes helbredende evner.

De etiske problemstillingene blir også mange. Vil vi at fastlegen vår skal gi oss medisiner han selv vet ikke har noen somatisk effekt? Kan vi godta at noen alternative behandlingsformer får presedens over andre, bedre behandlingsmåter? Og kanskje viktigst, kan vi leve med et samfunn som gir oss fri rett til å "shoppe" rundt til de behandlingene vi tror fungerer best, uten å høre på hva som er fastlegens og spesialistenes mening?

Jeg synes alternativ medisin kjører en vanskelig balansegang. Litt av poenget er jo at med en gang vi beviser at en form for alternativ medisin har en virkning (som fysioterapi før var), så er det ikke lenger alternativ medisin. Det er plutselig blitt vitenskap. Alternativ medisin for meg blir et sekkebegrep over alle behandlingsformer som vi enda ikke har vitenskapelig bevist er bedre enn bare placebo-effekten. Derfor mener jeg det er viktig at vi forholder oss en smule skeptisk til ting, helt til vi finner fram til det som fungerer best for oss selv i samspill med vår egen kropp.

Kommentar #24

Arnstein Vada

27 innlegg  33 kommentarer

Akupunktur-en del av Guds skaperverk.

Publisert over 9 år siden

Teologen og predikante Asbjørn Kvalbein har offentlig  forfektet at vi skal være forsiktige med eller helst avholde oss fra å bruke akupunktur i legebehandling. Lke fullt er akupunktur en del av Guds skaperverk på linje med legevitenskapen.

Som mennerskr kan vi aldri nå dit at vi foratår alt ved Guds fullkomne intelligens og allvitenhet. Da ville vi jo bli som Gud selv. Men det er jo nettop Guds skaperverk vitenskapen så ettertrykkelig med stadig nye og forbløffende sannheter som har vært der hele tiden fra da Gud skapte himmel og jord.

Akupunktur lindrer i tråd med Guds uendelige godhet mot oss da han skapte legevitenskapen. Det at  noen tror akupunktur nærmest er "demonisk" , blant annet ved predikant Bjørnar Heimstad som til og med hevdet at soneterapi var  fra onde  makter som altså kunne nå oss gjennom føttene ved berøring!

De "allvitende" teologene sørget i sin tid for å få brent på kjetterbål de "Gudsbespotterne" som fikk seg til noe å hevde noe så uhørt at jorda var rund.

Alt som tjener menneskenes helse og velferd er av det gode og skapt av Gud som alltid vil oss det beste, sjøl om vi ikke fatter alt og forstår stykkevis som i en gåte.

Å "demonisere" alt som en ikke forstår er et forgjeves forsøk på å stoppe en utvikling som kommer menneskene til gode., til tross for at akupunktur har vært praktisert i mange år, især i Kina, der de såkalte "barfotlegene" brukte akupunktur fordi "skolemedisin" eller medisiner og smertestillende tabletter var å oppdrive.

Det er ikke godt å si det:  For disse uvises skyld spottes Guds  navn blant de ikketroende. Jo mindre mange mennesker veit og forstår, jo mer sikre er de er på at de har sannheten, og forveksler sannheten med fordommer. Tilsvarende  er det slik at de som har lært masse er ydmyke nok til å si at de nesten ingenting veit.

Asbjørn Kvalbein skal trø litt mer varsom i denne saken, han kan gjøre livet vanskelig for troende som har mer enn  nok å stri me fra før om de ikke skal tro at de også blir påvirket av "onde ånder" på grunn av at de har nytte av akupunkturens lindrende og behandlende egenskaper som et supplement til  vanlig skolemedisin, som i mange tilfeller til og med . Vi "demoniserer" dem ikke av den grunn, ikke en gang det narkotiske amfetaminpreparatet Ritalin som undertegned må bruke for i det hele tatt skal være i stand til å skrive dette debattinnlegget på grunn av sin ADHD som gir konsentrasjonsvansker.

Asbjørn Kvalbein viser med all tydelighet at han ikke vet  hva han snakker om. Han burde heller være ydmyk overfor det han ikke vet i stedet for å  helle sine fordommer og uvitenhet overfor det ukjente og fro han kan hende skremmende.

For psykiatiske troende pasienter er dette en svær belastning når de får høre at dette er "demonisk" når de sitter der i sin psykose og i tillegg "lauger seg" spesielt med åpenbaringsboka.

Kvalbein må skjønne og forstå at det  han sier følges av mange. Han bør trø mer varsomt hereter, ellers kan hans  "fundamentalistiske sannhet" tvert i mot bli det motsatte, vranglære på lik linje med de som mente at jorda var flat og dermed "demoniserte" de som mente at jorda var rund. Det er et dårlig historisk selskap Kvalbein har havnet i. Han burde heller være nysgjerrig og sette seg inn i akupunkturens smertestillende virkning i stedet for å "teologisere" det han ikke veit noe om.

 

Kommentar #25

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Andreas Ose og Hans Petter Halvorsen.

Publisert over 9 år siden

Dere nevner eksempler på placeboeffekt som er godt dokumentert .  Andre har skrevet om erfaring om  varig virkning av akupunktur.    Så bredspetret må vi se,at vi innrømmer begge erfaringer livets rett og ikke rømme fra behandling fordi noen dokumenter placeboeffekt med akupunktur.    Lykke til fordi som evt. er våknet for slik behandling gjennom de positive rapportene her.    Prøv selv og erfar på egen helse om det hjelper. 

Hvis placebo er så effektivt,hvorfor har vi da så mange kronisk syke som tror og  tror på medisinene de får?

Kommentar #26

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Folk kan bli bedre av akupunktur

Publisert over 9 år siden
Kjellrun Marie Sonefeldt. Gå til den siterte teksten.

Dere nevner eksempler på placeboeffekt som er godt dokumentert .

Jeg ønsker ikke å benekte at enkelte får en helsegevinst ut av andre behandlingsmetoder, slik som akupunktur (som er trådens hovedtema, men av en eller annen grunn i en religiøs kontekst). Det har ikke vært min mening. Men jeg har forsøkt å si at det at akupunktur virker for noen, ikke nødvendigvis betyr at det virker for absolutt alle. Og det er ikke bevist at det for gjennomsnittet virker bedre enn andre behandlingsformer. Derfor oppfordrer jeg til en viss varsomhet rundt alt som lukter av mirakelkurer.

Eksempelet ditt med kronisk sykdom går på noe annet. Kronisk sykdom skiller seg fra vanlig sykdom ved at det aldri forsvinner hos en person. Det kan være gode perioder (pga behandling eller andre faktorer), men sykdommen i seg selv blir aldri helt borte. Medisiner for slike sykdommer kan aldri kurere pasienten 100%. Derimot har vi medisiner som kan lindre effekten av en slik sykdom, slik at det blir lettere å leve med den.

Jeg hadde en venninne som hadde et (uten å gå i for mye detaljer) avvik i hjernens struktur som gjorde at hun måtte gå på humørmodifiserende medisiner for å kunne opprettholde en relativt stabil livsstil (dog var den for meg veldig volatil, med høye og lave topper i følelsesregisteret). Hun hadde i tillegg sterk tro på alternative behandlingsmetoder, mer så enn de medisinene hun fikk utskrevet av legen. Men hun holdt likevel aldri fast på andre behandlingsmetoder i særlig lange perioder av gangen, mens hun visste at legens medisiner, de måtte hun ta hver dag. Det er en nyanse ute og går her som jeg har forsøkt å påpeke for de som er ukritisk positive til alle ting "som bare virker". Det må være lov å spørre hvorfor de virker også da.

Det er positivt at mennersker som Bastrup har funnet en alternativ behandlingsform som gir han noe ekstra her i livet. Det er ingen som vil nekte oss slike ting. Men vi må få kunne være ærlige på hvordan slike ting fungerer. Alternativet fører til for mange etiske problemstillinger for meg å tenke på.

Kommentar #27

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Et merkelig innspill fra Kvalbein.  Han argumenterer med at akupunktur ikke virker, men da må han være konsekvent og gå ut og advare mot alt annet som "ikke virker", inkludert bønn til Allah/Jahve/Gud, homeopati, algemat, healing, Snåsamenn, helbredelse i eller uten Jesu navn - for intet av det jeg her nevner har man klart å bevise vitenskapelig at virker utenom placebo.

Ja dersom argumentet er å unngå alt som ikke er bevist vitenskapelig, bør Kvalbein kanskje se seg i speilet og den tro han selv forfekter.  Det er en hel masse ting i kristendommen som ikke er bevist vitenskapelig heller.

Dessuten er jeg ikke overbevist om at akupunktur ikke er dokumentert å ha effekt i noen tilfeller, som f.eks mot smerter, selv korrigert for Placebo.

Har Kvalbein selv forsøkt å leve med sterkt svekket helse?  Kjenner han på egen kropp hvor desperat et menneske kan bli i nødens stund, når smerter jager gjennom kroppen?  Da er man faktisk villig til å prøve ALT.  Inkludert healing, akupunktur og hva det måtte være.  Å vifte med moralsk pekefinger til mennesker som er desperate synes jeg er en tvilsom forestilling.

Kommentar #28

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.

Men vi må få kunne være ærlige på hvordan slike ting fungerer. Alternativet fører til for mange etiske problemstillinger for meg å tenke på.

Her har skolemedisinen like mye å lære som andre, kanskje til og med mer. Skolemedisinen er heller ikke belastet med færre etiske problemstillinger enn andre, ikke minst det som går på maktforhold mellom behandler og pasient. Det er også store forskjeller innen alternativmedisinen når det gjelder seriøsitet i tilnærmingene, og som skolemedisinen er med på å tilsløre ved den hegemoniske holdning den tradisjonelt har hatt. Det fører til at skolemedisinen gjør seg mer uvillig enn nødvendig til å hente inn lærdom, der det ut fra skolemedisinens egne rasjonelle premisser faktisk er mulig å hente inn lærdom. Når skolemedisinen i dag er blitt mer åpen for helhetsterapeutisk tenkning, så er ikke det noe den har sugd av eget bryst, men tanker som har sivet langsomt inn fra alternative måter å tenke på. Det er en tydelig generasjonsforskjell i skolemdisineres holdninger til dette i dag, og som reflekterer en utvikling. Men det er viktig å fremholde at akupunktur er en helt annen verden enn f.eks. homøopati, som ikke har noe logisk eller begripelig grunnlag overhodet. Akupunktur lar seg forklare innenfor et logisk system. I min egen situasjon har jeg hatt med noen av de beste skolemedisinere innenfor sitt felt å gjøre, og ingen av dem har problematisert at jeg tar akupunktur for å mestre bivirkninger av medisiner, men tvert imot oppmuntret til det og vært anerkjennende til de positive virkninger det har hatt.

Kommentar #29

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Andreas Ose.

Publisert over 9 år siden

Når mennesker har prøvd det som finnes i skolemedisinen uten å få lindring nok,og så prøver akupunktur som i en panikk og opplever at det hjelper,så sier det seg selv at jungeltelegrafen bærer bud videre om det.    Jeg har bare hørt om at leger med slik tilbakemelding,gleder seg sammen med pasienten,og kanskje finnes det leger som selv tar etterutdannelse , etter å ha konstatert  at akupunktur hjalp utover det de selv kunne hjelpe med.

Kommentar #30

Trond Hans Farner Kverno

19 innlegg  248 kommentarer

Det må på det innstendige advares

Publisert over 9 år siden

mot å gå til lege eller motta sykehusbehandling.

Man risikerer jo å bli utsatt for behandlingsmåter som bygger på vitenskapsmetoder som ikke stemmer med Bibelen eller med synet til Noreas webpastor.

Kommentar #31

Solveig Johanne Grønstøl

75 innlegg  350 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Han skriver også: «Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei.»

Paradokset med Kvalbein sitt utspel: kva da med skulemedisin med tidvis massevis av bivirkningar. Er dette behandling i Jesu navn?

For min egen del brukte eg akupunktur som avslapning under ein stri fødsel. DET virka. Sjølv om eg fekk høyre frå enkelte kristne etterpå at eg no var inntatt av djevelen. Har ikkje merka så mykje til han heldigvis.

Kommentar #33

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Jeg har følgelig ingen problemer med å kunne anbefale akkupunktur til andre.

Enig! Og sånn ser jeg det også med yoga - som har vist seg å ha mange fine øvelser for bl.a. mennesker med kroniske smerter. Her dreier det seg også om hva man velger å vektlegge.  For noen er og blir det kun en treningsform, for andre en livsstil.

Kommentar #34

Toril Søland

119 innlegg  1478 kommentarer

Behandling i Jesu navn...

Publisert over 9 år siden

Det blir noe tragisk over dette.

Skal man henge Jesu navn som etikett på moderne medisin? På bivirkningskatalogen?

Tenker man at Jesus er "politisk korrekt"?

Han som helbredet folk på sabbaten! Det var jo uhørt, eller lovbrudd, den gangen.

Vi som bare er pasienter bryr oss ikke så mye om "det vitenskaplige eller politisk korrekte", men bare om noe hjelper.

Vi er svært glade for plasebo og alle lindrende effekter.

Vi er i alle behandlingsformer henvist til å tro på behandlingen, fordi den vitenskapelige forskningen ikke er etterprøvbar for oss.

Bare erfaringen er vår.

Hvorfor foraktes vår erfaring?

Og hvorfor er det så stor avstand fra enkelte  "vitenskaplige påstander" om virkning av en behandling,  og vår erfaring av virkning for det samme?

Uansett takker vi pasienter vår Gud for det som virker!

Kommentar #35

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Sivilisasjonssykdommer.

Publisert over 9 år siden

Kjære alle sammen som er med på å løfte positive alternativer frem.       De som først orienterte seg i naturmedisinsk retning her i landet etter krigen møtte stor motstand fra helsepolitisk hold,og dermed også fra KrF som tidvis hadde departemental hånd på rattet    Men pionerene brød seg ikke om det,men marsjerte uten vondord fremover med sitt,og det vokste frem sentre hvor leger og naturleger jobbet under samme tak.    Sivilisasjonssykdommer er et stikkord som disse terapeutene rettet seg inn på ,bla. følgesykdommer av det unaturlige kostholdet som vokste frem.    Jeg har tidligere nevnt hvittmelsbølgen som sykdomsårsak.     Videre kan nevnes tilsetningen av kunstige og syntetiske stoffer i matvarene f.eks. fargestoffer(kosmetisk hensyn),smak og konserveringsmidler .

En av de lege pionerene var vår nabo.    Hun var flyktning fra Tyskland som ble plassert i en hytte på Krokskogen,senere her i en primitiv hytte som motstandsbevegelsen sto for.    Etter krigen reiste hun ikke tilbake,men ble talsmann om tyske forhold,hvor biologisk medisin var inkludert i medisinstudiet og det offentlige sykehusvesenet.    Noen husker kanskje Elsa Jacobsen(hun beholdt dekknavnet sitt),som bla hadde en spalte i ukebladet Hjemmet .

Så kom impulsene fra Østen med akupunktur bla.    Det ble tatt i mot i de nevnte kretser og brukt saklig,uavhengig av religion/filosofi knyttet til det.    Kanskje fordypet terapeuter seg i det i det stille,men midlene ble brukt like saklig som man bruker skje,kniv og gaffel.

Kommentar #36

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Akupunkturstriden..

Publisert over 9 år siden

"Hva er dine erfaringer med akupunktur" - står det i dagens utgave av VL. Og det deler jeg gjerne noen tanker og erfaringer om.

Hvor mange arbeidsplasser vi har her i landet, der selve jobben utføres med ensidige, stillesittende og repeterende bevegelser vet jeg ikke, men få er det ihvertfall ikke. Jeg er selv en av dem og når livet av ymse grunner ikke tar på alvor kroppens (skrikende) behov for trening og alternativ bevegelse og heller kveiler seg på sofaen, så har akupunktur "rett i triggerpunktene" (som debattleder skriver) en aldeles utmerket effekt.

Av alle "mildere" behandlingsformer vi har så må da denne bidra betydelig når det gjelder å holde (det akutte) sykefraværet på landsbasis nede..? Finnes det noe data/undersøkelser omkring dette?

Å bruke 300-400 kr på en "nålebehandling" anbefales uansett fra denne skrivebordskanten på det aller kroppsligste og velvære-aktige, til tross for advarsler fra konservativt teologisk hold. 

Kommentar #37

Verner-Ronald Hansen

4 innlegg  324 kommentarer

Akupunktur og kristen tro

Publisert over 9 år siden

Da jeg fikk troen på Jesus Kristus leste jeg en bok av en sveitsisk lege. boken hette noe sånt som Helse for enhver pris, men husker ikke navnet på forfatteren, som var lege og kristen. Dette bidro til at jeg tok avstand fra alternativ behandling og jeg mente det var skadelig for det kristne livet.

I ettertid har jeg moderert meg og tror nok jeg var påvirket av denne boken. Som vi vet har legestanden  egeninteresse av å advare mot dette. Men tror ikke alt innenfor den alternative medisinen er av det gode.

Biebelen advarer mot mye, men ikke mot slik behandling.

Min søster driver med alternativ behandling. Hun har egen klinikk, og behandler akupunkturpunkter på en spesiell måte, der hun bruker små plastlapper med en stein i midten og som hun setter på forskjellige punkt som hun finner med et spesielt måleinstument.

For over ett år siden hadde jeg en forferdelig ising i en gomme etter en tanntrekking. Denne isingen skjedde når jeg drakk kald drikke og hadde plagdes med dette i et par måneder. Hadde også vørt hos tannlegen, men uten å få hjelp. Plagene ble ikke bedre med tiden.

Jeg gikk til min søster uten at jeg fortalte om disse plagene eller at hun visste om det på forhånd. Da hun målte meg, spurte hun om jeg plagdes med tennene. jeg svarte ja på det. Hun sa smertene var relatert til magen. Et par timer etter behandling kjente jeg en sviende følelse i magen, uten at jeg tenkte på behandlingen, og den varte i et par minutter og liknet sur mage. Jeg hadde heller ikke på forhånd noe tro på at behandlingen hjalp. Da jeg kom hjem tok jeg meg brød med et glass Oboy til. Da oppdaget jeg at jeg at isingen hadde forsvunnet! Keg ble storlig overrasket over dette!

vet også om mange andre som har blitt hjulpet på nærmest mirakuløst vis av denne behandlingen.

I ettertid vil jeg ikke frafråde kristne å bruke akupunktur i helseøyemed, slik noen lengre oppe har skrevet at Gud har nok i sin visdom lagt noe i mennesket som ennå ikke skolemedisinen helt forstår, for kroppen er forunderlig og at vi hjelper kroppen å helbrede seg selv, tror jeg ikke er skadelig for det Åndelige liv og troen, ihverfall hvis en ikke er fanatisk og overtroisk,men heller ser på dette som en naturlig del av livet

Kommentar #38

Henriette B

2 innlegg  51 kommentarer

Ak(kurat)punktur

Publisert over 9 år siden

Synes det er synd at kristne lar seg lure til å gå med på tvilsom østen-inspirerte metoder som akupunktur o.l. Man må idag bli mer våken for den åndelige verden. Det sniker seg snusk overalt idag. Og det onde forkles som godt.

Hva er egentlig denne ki?Eller qi som det så fint skrives? Sier legvitenskapen noe om denne ''energien''. Og hvorfor kan  akupunktur og mange alternative faktisk vise seg å ha effekt  ? Har tom hørt om mennesker som har blitt operert med akupunktur i stede for narkose, så ikke kom å si at det er noe placebo i gjerde! Så klart virker det. Men hvordan.

Henviser her til en nettside som skal gi info om kinesisk medisin og spesielt akupunktur

http://www.lotusacupunctureor.com/about_acupuncture.php

Utdrag sier: This medicine is based on a continuous flow of energy through channels in the human body. When energy (Qi) flows smoothly throughout all the meridians of energy,

Det er ikke noe bevis på at det faktisk finnes meridianer som energien(QI) kan strømme gjennom i kroppen.

Når jeg leser om dette fenomenet og generelt om ''barfotmedisin(fattigmanns medisin)'' Begynner jeg å assosiere det til noe åndelig. Og hvis det ikke skjer helbredelse gjennom Guds Ånd og i navnet Jesus, hva er det da som er på fære?

Det skal i mitt hode mye tro til for å tenke at dette kan være holdefast og vitenskapelig. Og hvis det skal så mye tro til, begynner det ikke  da å likne religion   ?

Kristne som går til akupunktur o.l vil jeg si er på kollisjonskurs,der Guds Ånd som bor i dem kolliderer og samarbeider ikke med den åndelig verden som kan operere gjennom mye østen-inspirert medisin.

Kommentar #39

Inger Anna Drangsholt

0 innlegg  1 kommentarer

La Sannheten Seire!

Publisert over 9 år siden

Temaet alternativ medisin er ømt, mye ømmere enn triggerpunkt. Som kristne skal vi ikke fordømme, men vi er alle kalt til å bedømme.

Tygg på innholdet i denne nettsiden, skrevet av lege og forsker Sven Weum, med bakgrunn fra Ungdom i Oppdrag:

http://www.weum.no/altmed/index.htm

Min bønn er at Sannheten skal seire. Og Sannheten skal sette FRI!

Kommentar #40

Toril Søland

119 innlegg  1478 kommentarer

Jesus så til den som led

Publisert over 9 år siden

Jesus helbredet mange, og han var ikke legeutdannet.

Datiden hadde også leger, og var man syk søkte man hjelp hos dem.

En kvinne som hadde hatt blødninger i 12 år kom for å få hjelp av Jesus. Om henne står det at hun hadde vært behandlet av mange leger og lidd mye. og alt hun eide hadde hun brukt på å betale dem, men hun hadde ikke blitt bedre, heller verre.

Hun rørte ved Jesu kappe og ble frisk. Jesus så hennes lidelse og sa til henne: "Din tro har frelst deg."

Her var troen den avgjørende faktoren i en helbredelse.

Han sto ikke der og formante henne til å gå til legene i nærmiljøet.

Han beskyldte henne ikke for å undergrave helseordningene i landet.

Han forhørte henne ikke om kanskje noen av legene hun hadde prøvd var fremmede med en annen legefilosofi enn den rådende.

Han ba henne ikke om å tro.

Han fortalte henne bare at hennes tro hadde frelst henne.

Engang han helbredet på sabbaten kom fariseerne og de skriftlærde og sa at det ikke var lov å helbrede på sabbaten.

Jesus svarte dem at "Det er lov å gjøre godt på sabbaten. Sabbaten ble til for menneskets skyld og ikke mennesket for sabbatens skyld."

Slik tenker jeg om lidelsen i våre dager også. Det er lov å gjøre godt!

Kommentar #41

Bjørn Are Davidsen

53 innlegg  1255 kommentarer

Mikrofonstativ for alternativbransjen

Publisert over 9 år siden

Det mest interessante om akupunkturdebatten er kanskje hvilke spørsmål som ikke stilles.

Kommentar #42

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Reklame.

Publisert over 9 år siden

Er ikke den gode og stadig økende søken mot akupunktur  reklame for slik behandling?

Hvem gidder vel å bruke penger på noe som ikke virker?

Kommentar #43

Vegar Ottesen

3 innlegg  209 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Toril Søland. Gå til den siterte teksten.

Jesus svarte dem at "Det er lov å gjøre godt på sabbaten. Sabbaten ble til for menneskets skyld og ikke mennesket for sabbatens skyld."

Slik tenker jeg om lidelsen i våre dager også. Det er lov å gjøre godt!

Jau. Det er jeg enig i. Og jeg må nok også si at jeg ikke kan nok om akupunktur til å si noe om hvorvidt det fungerer, så siden jeg ikke er kompetent der vil jeg si at jeg heller ikke kan si at det bør unngås eller gjøres. Dersom Asbjørn har lest seg opp på relevant forskning og så kommet med en konklusjon basert på det er det OK, men dersom det er synsing var det etter mitt skjønn feil. Kristne har alt for ofte lett for å fordømme ting de ikke vet noe om, gjerne i frykt. Eksempelsvis kan jeg peke til fordømmelse av rock, rollespill, fysikk og biologi. For å nevne noe.

Det er lov å gjøre godt, ja. Det som ikke er helt kosher er å spre sprøyt under den påstanden om at det vil gjøre godt. Jfr. homeopatiske løsninger og annet kvakksalveri. (Nei, det funker ikke å løse litt urter eller saft i vann som man så fortynner og fortynner og fortynner til det er usannsynlig å finne et eneste molekyl fra utgangspunktet i løsningen som selges. Ei heller funker det å legge pene steiner på forskjellige deler av kroppen). Det stemmer at placeboeffekten kan ha litt hjelp, men det å selge slikt som et fungerende legemiddel kan i enkelte tilfeller koste liv. Slik jeg ser det er dette dermed eksempler på den styggeste formen for svindel man kan ha.

Altså: Kan vi bestemme empirisk at akupunktur fungerer: Fint. Gå til akupunktør i tillegg til vanlig lege. Funker det demonstrativt ikke, dropp det. Og ikke frem det heller.

Kommentar #44

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Bjørn Are Davidsen.

Publisert over 9 år siden

Du virker så engasjert,at jeg tillater meg å vise til min kom.nr.35,som viser til sivilisasjonssykdommer,som i mangt kan sies å være en slags selvskading.

Kommentar #45

Bjørn Are Davidsen

53 innlegg  1255 kommentarer

Sivilisasjonssykdommer

Publisert over 9 år siden
Kjellrun Marie Sonefeldt. Gå til den siterte teksten.

Du virker så engasjert,at jeg tillater meg å vise til min kom.nr.35,som viser til sivilisasjonssykdommer,som i mangt kan sies å være en slags selvskading.

Jeg støtter deg i det og har god erfaring med å spise sunt, noe det også finnes god forskning på og ikke minst gode medisinske og ernæringsmessige forklaringer på og modeller for.

Jeg vil tilsvarende støtte alle behandlingsformer som det finnes god forskning på og si klart fra om dem som mangler det.

Ikke minst når de både mangler studier som viser noen påvisbar effekt og bryter med alle kjente naturlover.

Det holder ikke at noen kan fortelle at det har virket (placebo kan en effekt, men det betyr ikke at sukkerpiller er god medisin), eller at det finnes eksempler på at eksperter har tatt feil før.

Kommentar #46

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Synd mot naturens ordning.

Publisert over 9 år siden

En av pionerene mot utvikling av sivilisasjonssykdommer var sveitseren dr. Max Bircher Benner,som levde for over 100 år siden. Hans advarsel om at det straffer seg å bryte naturens ordning,ble en motebølge som også fattet i Norge.  Mange undret seg over at bla.kristne leger og politikere var sentrale motstandere av læren,bla. med ord om at "det er ikke vitenskapelig bevist" osv.    Bevegelsen var ikke knyttet opp mot adventistenes hang til vegetarisme,og den bar ikke vegetarismen stempel annen enn når det var snakk om om diettmedisin.    Den var heller ikke åpent religiøs ,selv om det jo lå i kortene at det handlet om negativ konsekvens av å krenke  skaperverket.

I kom-nr.14 skriver jeg om hvordan kornet amputeres.     Det er matmangel i verden.

I kom.35 skriver jeg om flyktningen Elsa Jacobsen.    Hun var dyktig indignert om at KrF ikke fanget inn budskapet om at det er farlig å krenke Guds skaperverk.    Jeg kan huske at hun ba om og fikk møte med en sentral KrFpolitiker,som var uten profetisk gnist på saken.     Elsa var  forøvrig bare saklig i offentlig kommunikasjon.

Slik sto det altså til da legemidler og helbredende teknikker kom inn fra Østen ofte vevd inn i filosofi og religiøs tilknytning.   Nevnte retning ble takknemlig for nye våpen mot sykdom.    Sekulære naturleger tok selvfølgelig i bruk metoder/midler løst fra filosofi/religion,men det vokste som bekjent frem en retning som også unnfanget der.

Hva det koster av menneskelig lidelse og samfunnsøkonomisk å fortsette å lage sivilisasjonssykdommer er ikke målbart.    Nødutgangen gjennom kirurgi er jo like velkommen hver gang,men mange lidelser som utvikler seg hen til kirurgi kunne vært helbredet på akuttstadiet med kostomlegging og naturmidler. Jfr. Daniel og hans venner som ba om råkost fremfor kongens kostbare mat.

 

Kommentar #47

Asbjørn Kvalbein

65 innlegg  150 kommentarer

Mange syn ute og går

Publisert over 9 år siden

Det er blitt mange kommentarer til denne saken, og de er med å utvide mitt perspektiv. Så jeg takker for saklige innlegg.

Når det gjelder det som har stått i papirutgaven av Vårt Land, kan jeg ikke gå inn i en faglig debatt med lege Einar Borud, men tar til etterretning hans syn. Dagfinn Høybråten vinkler det politisk og er glad for at han har "renvasket" kvakksalverne og taler varmt for akupunktur. Men han innrømmer at han ikke lar seg stikke av hvem som helst. Dermed sier han at bransjen er sammensatt, og det er ett av mine poenger. Sigurd Langehaug på Voss driver sin praksis, og jeg vil ikke stille meg til doms over ham.

Her på verdidebatt er det noen som ikke vil ta meg seriøst, og det får jeg ta til etterretning: Morten Christiansen, Kjell Holm Klaveness og Geir Wigdel.

Flere av debattantene fremhever de subjektive aspektene ved akupunktur og annen alternativ behandling. Odd Arne Lande påpeker hvor viktig det er hva som legges i det. Det er også mitt anliggende. I et senere innlegg peker han på placebo-effekt og manglende bevis.

En del gir uttrykk for at de har hatt nytte av akupunkturbehandling: Johannes Morken, Per Søetorp, Eirik Flikke og Verner-Roald Hansen.

Gunnlaug Tvilde forteller om en opplevelse der hun følte et utilbørlig press for å bruke akupunktur.

Mette Müller forsvarer og godtar premisstene i den kinesiske filosofien bak akupunktur, med meridianer, noe f.eks. lege Einar Borud ser ut til å avvise.

Magnar Lie i Blå Kors inviterer til prøvetime med akupunktur og sier han ikke forstår tenkningen  min. Jeg håper at mitt siste innlegg under Bjørn Are Davidsens tråd kan klargjøre.

Olav Rune Ekeland Bastrup fremhever hvor viktig det er å stimulere kroppens selvhelbredende evner og kroppens energisystem. Han setter sammenhengen med en åndelig forståelse helt på spissen når han kan si: Det fins ikke sykdommer, bare syke mennesker. Skolemedisinen har ikke noe som virker i seg selv, hevder han.

Kjellrun Marie Sonefeldt påpeker et viktig poeng: Det er forskjell på akupunktører.

Kjetil Hope avviser akupunktur totalt på et prinsipielt grunnlag.

Andreas Ose ligger mye på linje med Bastrup med å plassere det hele i psyken og legge vekt på placebo-effekter. På samme linje tolker jeg Hans-Petter Halvorsen og Robin Haug.

Arnstein Vada plasserer akupunktur som en del av Guds skaperverk. Når han anklager meg for demonisering, syns jeg han går over streken. Jeg tenker ikke bare ut fra fordommer, som han påstår.

Trond Hans Farner Kvernos innlegg oppfatter jeg bare som et spark. Jeg syns heller ikke Solveig Johanne Grønstøl og Liv-Mari Sæbø denne gangen bidrar til en seriøs debatt.

Toril Søland er opptatt av det som virker og viser til Jesu behandling av syke.

Henriette PBS advarer mot akupunktur ut fra en åndelig vurdering. Det samme gjør Inger Anna Drangsholt, og viser til legen Sven Weum.

Vegar Ottesen advarer mot å fordømme det vi ikke vet noe om.

Dette siste er jeg også enig i. Dermed takker jeg for debatten og viser til innlegget mitt under Bjørn Are Davidsens tråd, der jeg prøver å vurdere det mer teologisk, siden mange sier at jeg er useriøs som medisiner. Med vennlig hilsen AK

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere