Verdidebatt

Kan vi godta akupunktur?

«Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei», skriver webpastor i Norea Mediemisjon, Asbjørn Kvalbein, på norea.no.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Asbjørn Kvalbein har skrevet om akupunktur på norea.no i svar på et spørsmål. Han skriver blant annet: «I akupunktur finner en fram til qi-punkter og utnytter meridianer. Men ingen forskning har bevist at qi-punkter eller meridianer fins. En del studier kan fortelle om en viss placebo-effekt av nålestikkene, men det fins ingen solid dokumentasjon på at det er effektivt, slik en finner ut om andre medisiner og metoder.» Han skriver også: «Jeg vil råde kristne til ikke å la seg behandle med akupunktur. Jeg tror det er en avvei.» «Alt vi gjør, skal vi gjøre i Jesu navn, i tro på ham, og ikke med tillit til magiske krefter og alternative miljøer, som vi ikke vet hvor vil føre oss.»

Praksis. Einar Borud, kommunelege i Fet, har doktorgrad i akupunktur og er selv kristen. Han har praktisert akupunktur  siden 1983. Borud forklarer at akupunktur kan være alt fra det som kalles triggerpunktakupunktur, hvor man bare stikker en nål i et ømt punkt, til akupunktur hvor man bruker tradisjonell kinesisk medisinsk filosofi som berører taoisme.

– Er det mulig å isolere behandlingsmetoden fra det religiøse aspektet?

– Ja, helt klart. Triggerpunktakupunktur har ingen filosofisk overbygging. Her handler det kun om å penetrere et punkt med en nål og få til en muskelavslapping slik at smerten slipper. Det er ikke snakk om magi i det hele tatt.

– Kan man ende opp i en behandlingsform som vil føre en kristen ut i uføre?

– Jeg synes det er å dra strikken altfor langt. De fleste akupunktører jeg kjenner legger ikke noe religiøst i dette. At det påkalles noen form for åndskrefter, kan ikke jeg se i de miljøene jeg er kjent med, sier Borud til avisen.

Han sier akupunktur har effekt.

– Ja. Det har vi vist blant annet gjennom den studien jeg har gjort, hvor kvinner i overgangsalderen med hetetokt fikk behandling.

Effekt. Tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og Vårt Land, Thor Bjarne Bore, skriver i en kommentar til Kvalbein på Facebook: «Effekten av akupunktur er blitt godkjent av Verden Helseorganisasjon WHO for dens effekt på 40 forskjellige lidelser. I Norge har akupunktur fått plass i de fleste sykehus ved ulike avdelinger, og det er mye god norsk forskning som spesielt viser god effekt på smerter og hormonelle plager.»

Leder for Institutt for sjelesorg, Arne Tord Sveinall, har skrevet en bok om temaet: Det virker jo - presentasjon og teologisk vurdering av av innhold og metoder i alternativ medisin. I en kommentar til Kvalbein på Facebook skriver han:

«Tror vi må våge å skille mellom behandlingsmetode og forklaringsmodell. Dersom en metode gjennom forskning viser seg å være holdbar, så må vi kunne avmytologisere forklaringsmetoden og gi det hele en kristen dåp».

Er akupunktur god medisin eller noe som er knyttet til magise krefter? Er det forskjell på akupunktur brukt i alternativ medisin og brukt i skolemedisinen? Hvilke erfaringer har du som leser med akupunktur?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt