Verdidebatt

Direktevalg av biskop?

Etter fiaskoen med direktevalg av bispedømmerådene og menighetsrådene (kun 13,47 prosent deltok) er det vel på tide å tenke nytt. Den personen som folk bryr seg om er vel sin biskop, evt. sin lokale prest.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I valg på rådsmedlemmer var det umulig for mine statskirkemedlemmer å finne ut hvem de skulle stemme på, selv om de aktivt søkte informasjon om dette. Hun ene venninnen min stemte så kun på de som var 35 år og yngre. En annen kamerat valgte mer kvinner da de kanskje var mer "liberale".

Uansett er det merkelig å velge folk kun ut fra alder og kjønn, da informasjon om kandidater var svært vanskelig å oppdrive både ved valget i 2011 og i 2009. Jeg tror en av grunnene er at de som står på listen ikke "brenner" så veldig for å bli valgt inn, og at folk ikke forstår hvorfor det er viktig hvem som sitter der.

Hadde en derimot hatt valg direkte på biskop tror jeg engasjementet ville økt. All debatt som har vært senere år med Stålsett, Kvarme, Bondevik, Skjevesland, Riksaasen Dahl og Fiske (etc.) tilsier jo at dette faktisk er en sak folk bryr seg om.

Hadde en hatt valg mellom to-tre kandidater i en toppstilling ville jo mer saker der de står både organisatorisk men også teologisk bli gjenstand for oppmerksomhet.

Et mer radikalt forslag er jo at en velger prester for en lenger periode selvsagt. Hvem som er prest betyr jo mye, da makten ligger f.eks i om en vil gifte folk (om de har vært skilt for eksempel) og andre debattsaker som har vært. Lokalsamfunnet bør jo bestemme om presten skal være konservativ, moderat eller liberal i verdisyn. Motargument er jo trygghet for sikker arbeidsplass, men det å være religiøs leder skiller seg vel tross alt ut fra andre jobber synes jeg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt