Verdidebatt

Det som er lite og fullt av feil

Gud har alltid valgt seg ut det som ingen andre ser, eller som andre ser ned på. Han ser alltid til hjertet, til hvem som er den minste, i stilling som i rykte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bibelen er full av slike eksempler;

Moses
En mann på flukt. For mord. En mann som ikke var i stand til å snakke tydelig. Mye tyder på at han stammet. Men Gud ville at det var akkurat han som skulle gå til Farao og kreve at hans folk fikk gå fri. Han skulle lede sitt folk ut av fangenskapet i Egypt, og føre det til det lovede land.

David
Da Samuel skulle salve Israels konge samlet han Isais sønner, fra eldst til yngst. Han gikk frem til den eldste sønnen og skulle til å begynne seremonien da Gud brøt inn. Samuel gikk fra sønn til sønn, men Gud hadde ikke sett seg ut noen av disse. Til slutt måtte Samuel spørre Isai om han ikke hadde flere sønner? Jo, den minste, David. Han var ikke engang innkalt til seremonien. Han gjette sauene. Ingen hadde i tankene at det faktisk var David Gud ville ha til konge.

Maria
En ugift jomfru i Nasaret skulle bli mor til Guds sønn. Hvem i all verden hadde trodd at det var henne Gud hadde valgt seg ut? Ingen. En usynlig jente skulle bli historiens mest kjente mor.

Gjeterne på marken
De var de første her på jorden som fikk budskapet fra Himmelen om at Jesus var født. Gjeterne på den tiden var ikke vel ansett. De hadde rykte på seg for å være uærlige, og for å lyve om tapte dyr osv. Men Gud ville det slik at akkurat de skulle være de første som fikk vite at Hans sønn var født på jorden. Han kunne sendt sine engler til slott, templer og katedraler, men sendte dem til beitemarkene.

De tolv disipler
Jesus samlet som kjent 12 disipler. De skulle være med han på jorden og lære av han, for så å motta det store misjonsoppdraget etter at han for opp til Himmelen. De skulle starte på det lengste og største oppdraget som noen gang er gitt menneskene på jorden; Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere.

En skulle normalt tro at han ville valgt seg ut lærde personer, med en solid teologisk utdannelse. Med evne til langsiktig strategisk tenkning, og kanskje også med læreerfaring. Men han valgte seg ut folk blant fiskere, bønder og tømmermenn.

Sakkeus
Jesus kom til byen Jeriko. Vi kan se for oss at det ville være den jødiske elite og byens overhoder som tok imot Jesus. Med "ordførerkjede" og offisiell seremoni. Det gjorde de sikkert også. Men Jesus tok inn hos en overtoller. Han spiste og drakk hos en som alle andre mislikte.

Paulus
Eller Saulus som han het før han ble omvendt, forfulgte kristne i stor skala. Han var beryktet. Hvem hadde trodd at denne mannen skulle bli en av historiens største misjonærer?

Det finnes mange flere eksempel. Det er også verdt å merke seg at Gud valgte også slik når det gjaldt symbolske ting; Jesus ble født i en stall. Da Jesus red inn i Jerusalem red han på et esel. Jesus ble korsfestet på et kors. Et torturredskap, som etter hans død har blitt symbolet på frelse.

Men det som i verdens øyne er dårskap, det utvalgte Gud for å gjøre de vise til skamme, og det som i verdens øyne er svakt, det utvalgte Gud for å gjøre det sterke til skamme.  Ja, det som i verdens øyne står lavt, det som blir foraktet, det som ikke er noe, det utvalgte Gud for å gjøre til intet det som er noe, for at ingen mennesker skal ha noe å være stolt av overfor Gud.

Hvorfor skriver jeg dette?
Kristne og kristendommen har i alle år blitt hånet, spottet og ledd av. Ja endog forfulgt. "Jeg kan like Jesus. Det er bare hans fanskare jeg ikke kan like." Nei, hans fanskare har aldri blitt særlig godt likt. Noen gang. Det som trives i mørket vil aldri like lyset.

Så om vi som kristne mange ganger føler oss små, fulle av feil og mangler, uegnet for oppgaven, uegnet for Gud, og uegnet til å representere Gud i denne verden, så skal vi ikke engste oss. Den allmektige Gud har lang erfaring med slikt.

Gud har alltid valgt seg ut det som er lite og fullt av feil.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt