Verdidebatt

Menneskesyn i politikken

2011 var et år med sterke inntrykk. I dette foredraget snakker jeg om betydningen av menneskesyn i politikken og utviklingen av ideologien kristendemokrati.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Betydningen av menneskesyn, verdier og ideer i politikken har opptatt meg siden tenårene og tida i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU). I 2012 må jeg "gå av for alderen" som medlem av ungdomspartiet. Sånn er det. Det å være ungdom er et forbigående fenomen (heldigvis). Slik er det imidlertid ikke med det å være kristendemokrat, og derfor heller ikke det å være "KrFUer" i tanke og sinn.

Utviklingen av kristendemokratiet er et tema jeg har fått arbeide mye med siden jeg ble med i KrFU i 1993. Gjennom fjoråret fikk jeg gleden av å  få ferdigstille en essaysamling om kristendemokrati sammen med professor i statsvitenskap, Janne H. Matlary og førsteamanuensis i sosiologi, Pål Veiden. Boken Tre essays om kristendemokrati, fra tankesmien Civita, er omtalt på Verdidebatt tidligere. Tekstene kan fritt lastes ned herfra.

Mye av materialet fra boken er med i foredraget som jeg ble invitert til å holde ved danske Cura sitt sommermøte om personalisme den 13. august 2011. - Lite visste arrangørene og jeg om at temaet skulle få en så grufull aktualitet, med 22. juli som bakteppe.

Det ble dessverre filmet mot lyset under møtet i København. Her er det derfor mer å høre enn å se... Dette til tross. Kanskje har flere utbytte av foredraget. I så fall, værsågod!

I etterkant av selve foredraget ble det også åpnet for spørsmål og diskusjon (Q&A). Jeg skal få redigert også denne delen, slik at den blir mer tilgjengelig. Det tar bare så innari lang tid å få redigert skikkelig. I mellomtiden er det interessant å se om det også kan bli en spennende samtale av foredraget her på Verdidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt