Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Døm ikke...

Publisert: 7. mai 2009

Dessverre. Ingen bidro mer til å avgjøre semifinalen mellom Chelsea og Barcelona enn den éne norske aktøren: dommer Tom Henning Øvrebø.

Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt, heter det i Skriften. Dét er et motto som ikke tas veldig høytidelig verken av fotballdommere eller av oss som skriver i avisene. Tom Henning Øvrebø vil nok bli dømt nord og ned både i engelske og norske aviser i dag, og det spørs vel om ikke den godeste Øvrebø etter dette er ferdig som toppdommer.

Øvrebø ble testet gang på gang av Chelseas notoriske filmstjerne, Didier Drogba. Hver gang valgte Øvrebø å la være å blåse. Det kunne forsvares, i og med at han heller ikke blåste da Lionel Messi ble lagt ned på motsatt side.

Vanskeligere var det å forstå at Øvrebø og hans linjemenn lot Barcelonas spillere stoppe ballen med hånda to ganger i eget straffefelt. Den siste episoden skjedde på overtid, og Stamford Bridge var i kok etter at Barcelona hadde utlignet i det 93. minutt – på spanjolenes eneste skudd på mål i løpet av kampen.

DRØMMEFINALE. For nøytrale tilskuere – som holder med de lagene som spiller den mest attraktive fotballen – er imidlertid en finale mellom Manchester United og Barcelona en drømmefinale. Oppgjøret i Roma 27. mai blir et oppgjør mellom den pasningsorienterte spanske spillestilen, og den høyintensive og bruddorienterte britiske.

Du må imidlertid være uberørt av finanskrisen dersom du skal ha råd til å skaffe deg billett. Kun 400 billetter var tilgjengelige på ebay i går, og prisen startet på 10.000 kroner.

BRUTAL KONTRAST. Norges Fotballforbund hadde, uforståelig nok, satt opp en Tippeliga-runde samtidig med semifinalen i Mesterligaen. Fordi det er jobben min, svitsjet jeg litt mellom TV2 og Viasat 4. Kontrasten mellom det jeg så av laget som leder Tippeligaen – og de beste lagene i Europa – var påfallende: Tempoet på Ullevaal (Lyn-Rosenborg) var lavt, presisjonen like lav og basisferdighetene hos spillerne viste med all tydelighet hvorfor spillereksporten fra norsk fotball de siste sesongene stort sett er kommet i retur – til en lavere pris.

Å ITJ DØM NÅN. Før jeg avslutter, tar jeg med fortsettelsen av sitatet fra Skriften – for øvrig det bærende element også i Johan Falkbergets «Den fjerde nattevakt»:

«Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt... For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp for dere» (Lukas 6, 37-38).

Noe å tenke på, for alle oss som lever i en tid hvor «sterke meninger» betraktes som en beundringsverdig prestasjon.

Kommentar #1

Fredrik W. H. Steensen

101 innlegg  846 kommentarer

Straffer?

Publisert rundt 12 år siden

Jeg har moret meg litt i dag over å lese engelske aviser og såvidt skummet litt italienske aviser. De hadde helt tydelig forskjellig synspunkt på dømmingen og ikke minst filmingen. Jeg lurer på hva de spanske avisene sa. Etter å ha sett de fleste av situasjonene i etterkant, ser ikke fotball på fjernsyn siden vi ikke har fjernsyn og måttet nøye meg med bilder, så er det eneste som forferdelig i den kampen Chelsea spillernes reaksjoner på at de ikke klarte å lure til seg en straffe.

Særlig moro var det å se, slik jeg kunne se det, hvordan Ballack søkte å skaffe straffe med bevisst å løfte ballen opp mot Barca spillerens hånd. Han traff, men det så ikke ut som ballen søkte hånden. men motsatt.

Jeg skal ikke gå imot deg, på noen måte, men kan det være at Tom Henning Øvrebø i motsetning til hva som er vanlig ikke gikk Chealsea spillernes triks og fanteri. Med andre ord, han gjorde en god jobb.

Jeg vil til slutt avslutte med hva en bekjent av meg sa: Jeg får så mye kjeft av treneren for jeg faller ikke lett nok, men de er jo såvidt borti meg. Hun kom fra en idrett hvor balansen var viktig og juks ikke var mulig under utførelsen: Turn, selv om dømminga kunne være så som så til tider.

I så tilfelle har ikke Chelsea spillerne andre å takke en seg selv siden de var mer opptatt av dommeren enn kampen og å skåre mål.

Nei stå på Øvrebø og ikke la deg ta ved nesen. Sett etterpå og med bilder fra mange kanter så er jeg ikke i tvil om at du gjorde en god jobb.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere