Verdidebatt

Vi tror på deg!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Danmark driver Mødrehjælpen prosjektet ”I Gang” rettet mot gravide og unge sårbare mødre. Gruppetilbud og individuell rådgivning har hjulpet mange.

Kira West, politisk konsulent i organisasjonen, har vanskelig for å se for seg et Danmark uten Mødrehjælpen. Organisasjonen tar seg av de mest sårbare mødrene i samfunnet. De ansatte ved organisasjonen kan vise til statistikker over at arbeidet deres hjelper.


Når hun klarer det, klarer også jeg det! Blant gruppen unge mødre, er det mange ulike historier. Noen av dem kommer fra gode oppvekstvilkår, og trenger ikke så mye hjelp. De kan kanskje trenge litt støtte og hjelp i begynnelsen – spesielt hvis svangerskapet ikke er planlagt og utdannelsen enda ikke er på plass. Andre sliter derimot med omfattende problemer som spiseforstyrrelser, psykiatriske diagnoser og svakt nettverk. "Den største gruppen er unge, usikre jenter som har 16, 18 eller 21 år bak seg med omsorgssvikt, mobbing på skolen, rusmisbruk og andre vonde opplevelser. De har med andre ord ikke de beste forutsetninger for å bli mødre, men vi ønsker å fange dem opp slik at de kan styrkes i foreldrerollen."

De unge mødrene samles i grupper i begynnelsen av svangerskapet og gennomgår i gruppen et graviditetsforløp, et barselsforløp og et uddannelses- og yrkesforløb. Mødrene får i tillegg individuell behandling og rådgivning etter behov. Noen varer helt til barnet er 3 år, andre avsluttes tidligere. Gruppetilhørigheten er viktig for de unge mødrenes psykiske helse, og for at de skal styrkes i troen på seg selv. Når de ser eksempler på andre unge mødre som klarer oppgaven, blir dette noe å strekke seg etter.

Mødrehjælpen er derfor opptatt av å formidle de positive historiene samtidig som de ikke skal idyllisere det. ”I Mødrehjælpens grupper får de unge mødrene det mange mødre tar for gitt – støtte til å takle utfordringer som foreldre. Det er sikkert grunner til at kvinnene møter motgang når de blir gravide, men det gjør ikke akkurat saken bedre dersom de ikke får støtte. Vi mener at barnet har krav på gode oppvekstvilkår.”


Menneskeverd og samfunnsøkonomi. Både i et nestekjærlighetsperspektiv, og i et samfunnsperspektiv kan denne type hjelp og støtte være viktig.
Å følge opp de unge mødrene koster en del penger. Organisasjonen mottar støtte både fra staten og fra private donasjoner. Kostnadene knyttet til oppfølging av den unge moren er noe samfunnet på sikt vil tjene inn igjen, i form av økte skatteinntekter. Blant kvinnene som følger Mødrehjælpens programmer, er det flere som fullfører en utdannelse. Flere av dem blir økonomisk selvstendige og trenger ikke være avhengig av sosialhjelp fra staten.

”Vi fanger kvinnene opp på kanten av stupet. Barnevernet griper inn når kvinnene allerede har falt ned. Sånn sett er vår oppgave svært viktig. Både for enkeltmenneskets og samfunnets skyld,” West snakker engasjert om arbeidet og påpeker også en annen viktig faktor. De som blir mødre i tenårene har ofte selv mødre som er tenåringsmødre. Dersom kvinnen takler morsrollen og tar en utdannelse, er det mindre sjanse for at barnet følger dette mønsteret. Kanskje vil det på sikt redusere antall tenåringssvangerskap? Det vil i så fall fremtiden vise.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt