* Sigrun *

59

Er det greit å kalle noen gale?

Publisert: 6. mai 2009

I forbindelse med medieomtaler av filmen De gales hus, basert på Karin Fossums roman med samme tittel, har jeg sett ordene gal og galskap bli brukt av flere journalister. 

Selv ville jeg være tilbakeholden med å bruke betegnelsene gal, galskap eller galehus om det ikke var i en humoristisk sammenheng. Og ikke vet jeg hva de som bruker ordene helt mener heller. Bruker de "gal" som synonymt med psykotisk, altså det man i gamle dager kalte sinnssyk? Det er det jeg forbinder med "gal". Eller mener de alle som er innlagt i psykiatrien? Eller enhver som sliter psykisk?

Jeg lurer på hva pasienter selv mener om slik språkbruk, i en tid hvor flere grupper i samfunnet reagerer negativt på en del av majoritetens ord om dem (neger, invalid, sigøyner).

Er det greit å se på andre som det motsatte av riktig? Ingen tar vel feil i alt, selv om vedkommende kan være mer eller mindre på siden av seg selv. Det gagner neppe "dem" at det opereres med kategorier som skaper slike skiller mellom "vi" og "de", og der det er "de" som blir bærere av negative kjennetegn. Og ikke er "vi" bare "riktige" heller. En psykolog fortalte meg at gjennomsnittsmennesket har to psykotiske episoder per måned, der det mistolker en situasjon.

Professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø Georg Høyer, som har forsket på tvang i psykiatrien i mange år, fortalte om sitt doktorgradsarbeid til bladet Psykisk helse. Han hadde intervjuet en rekke pasienter få dager etter at de var tvangsinnlagt. Hans klare inntrykk var at selv om disse pasientene hadde psykotiske episoder, så var alle sammen i stand til å se at de trengte hjelp. De var imidlertid ofte uenig med helsepersonellet om hva slags hjelp de trengte.

I ordlista mi finner jeg følgende synonymer til "gal": avsindig, besatt, desperat, forrykt, forstyrret, fra forstanden, fra vettet, ikke riktig klok, ikke riktig navlet (navla), ikke vel bevart, rusk, skjør, skrullete, sprø, utilregnelig, vanvittig.

Jeg betviler at mange liker slike betegnelser på seg. Om jeg selv var en av "dem", ville jeg nok ha foretrukket den medisinske betegnelsen psykose, altså om det var psykotisk jeg var.

I den danske Galebevægelsen bruker de betegnelsen "gal". De har buttons på jakken der det står:

Vi er de mennesker, vore forældre advarede os imod.

På dansk har ordet imidlertid også betydningen vred, sint eller rasende. I tillegg til at disse folkene altså har humoristisk sans, er de "gale" på måten psykiatrien og samfunnet behandler dem på.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere