Verdidebatt

Kos, gaver eller Jesus viktigst i jula?

Julekos danker ut Jesus og gaver. I den store kirke- og handlemåneden desember er det felleskap og god mat som betyr mest for oss.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land har spurt 1.000 nordmenn om hva som er viktigste for dem i jula. Svaret er klokkeklart: 67 prosent rangerer sosiale samvær med god mat og drikke øverst.

14 prosent svarer at budskapet om Jesu fødsel er viktigst, mens fem prosent setter størst pris på de ekstra feriedagene. Julegaver kommer nederst på lista – bare tre prosent mener gavene er viktigst.

– Det er typisk. Folk våger ikke å si at gavene er det viktigst, humrer sosiolog og skribent Andreas Hompland.

Han viser til det faktum at de som svarer på spørreundersøkelser har en tendens til å krysse av på det svaret som de mener er mest «korrekt».

Juleritualet. – Men spøk til side: Det er ikke overraskende at folk svarer slik som dette. For julen har jo alltid handlet om nettopp fellesskap. Folk reiser lange strekninger for å få del av dette fellesskapet. «Hjem til jul» er en formulering som fortsatt er gyldig, sier Hompland.

Han trekker fram jula som et ritual som hele befolkningen tar del i og mener fellesskapet er en viktig del av dette.

 Bare 14 prosent sier at de ser på budskapet om Jesu fødsel om det viktigste ved jula. Hva sier det?

– Tallet passer godt med det vi vet om kirkesøkning i jula. De som ser på Jesu fødsel som viktigst, er nok også dem som går i kirka. Men det er jo heller ingen motsetning mellom å legge vekt på fellesskapsverdiene og tro på Jesus, sier sosiolog Hompland.

HVA ER VIKTIGST FOR DEG I JULA? HYGGE, GAVER ELLER JULEEVEANGELIET?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt