* Sigrun *

59

Biblisistisk vold

Publisert: 6. mai 2009

Torp støtter fysisk straff, kunne vi lese i høst. Den kristne pastoren mener barn skal utsettes for fysisk avstraffelse, "fordi det står i Hebreerbrevet".

Og tukt er fysisk straff; man skal slå barn. Men det var ikke snakk om å slå hardt, har han kunnet berolige med. 

Bispemøtet kom med en uttalelse i 2007, takket være innsatsen til barneombud Reidar Hjermann, mot all form for vold mot barn, der de også sier:

Bispemøtet vil anbefale at ordet ”tukt” fjernes i våre bibeloversettelser og erstattes med ord og uttrykk som er mer saks[s]varende.

Det hørtes jo veldig bra ut. Men så så jeg at biskop Olav Skjevesland skriver:

I den nyeste oversettelsen dukker ordet "irettesettelse" opp isteden.

Synonymer til irettesette er: gi en skrape, ikke la en dø i synden, korrekse, lese en teksten, overhøvle, refse, skjenne på, snakke til, ta i skole. Dette synes jeg heller ikke er noe voksne bør oppfordres til. Problemet er at barn får for mye kjeft fra voksne!

Ordet som ble oversatt med "tukt", og nå altså med "irettesettelse", er det greske paideia:

In ancient Greek, the word paideia (παιδεία) means "education" or "instruction." Paideia was the process of educating humans into their true form, the real and genuine human nature.

The term paideia is probably best known to modern English-speakers through its use in the word
encyclopedia, which is a combination of the Greek terms enkyklios, or "complete system/circle", and paideia.

Etymologisk er det også beslektet med "pedagogikk".

- Paideia har med intensjon å gjøre, ikke måte. Det kan oversettes med "ansvarlig oppdragelse", sa greskeksperten ved Menighetsfakultetet som jeg ringte etter Torps utspill. 

Når det gjelder Salomos ordspråk (13,24, 23,13) i Det gamle testamente som oppfordrer til å bruke riset, og er en bok Hebreerbrevet viser til, så påpekes det på nettstedet nospank.net at de som er tilhengere av å slå barn, da også burde bruke Bibelen til å støtte pisking av voksne.

Selv om det neppe er Salomo som har forfattet ordspråkene - ordspråk er en kollektiv, muntlig tradert sjanger - kan den mannen uansett ikke være noen god modell for kristne:

In addition to being a slave driver and child beater, he was an idolater and a polygamist of monumental proportions. Surely, if you're searching the Bible for a guide or a model, you could find better than Solomon.

Kommentar #1

Anonym167 Anonym

51 innlegg  342 kommentarer

enig!!

Publisert over 12 år siden

Bra og interessant innlegg! Er helt enig med deg. Hvorfor fokusere så mye på i hvor stor grad man kan kjefte på/straffe barn? Snu heller fokuset til hvordan man kan møte dem med kjærlighet i alle situasjoner, og skape forståelse fra barnet til den voksne, og ikke bare omvendt. Det skal ikke så mye til før barn får traumer i de første leveårene/barndommen, som de kan slite med i mange år etterpå/resten av livet. Så; takk for et viktig innlegg!! :)

Kommentar #2

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

Tukt

Publisert over 12 år siden

Jeg tror ikke at "tukt" i Bibelen nødvendigvis betyr at vi skal tukte våre barn fysisk. Jeg tror heller det er en generell oppfordring til at vi skal oppdra våre barn på en god måte; at vi skal irettesette dem og sette grenser. Men kjærligheten ovenfor barna er prioritet nummer én. Grensesetting gir barn trygghet og forutsigbarhet. Jeg er altså uenig i at "tukt" skal tolkes dit hen at man kan slå sine barn.

Kommentar #3

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Biblisistisk vold

Publisert over 12 år siden

 

06.05.09 kl. 17:09 skrev Sigrun Tømmerås:

Torp støtter fysisk straff, kunne vi lese i høst. Den kristne pastoren mener barn skal utsettes for fysisk avstraffelse, "fordi det står i Hebreerbrevet".

 

Dette viser hvor galt det kan gå når man anser Bibelen for å være høyeste autoritet og så tolker en tekst på en måte som neppe er spesielt heldig.  Å lese en 2000 år gammel bok må gjøres med omhu og en solid dose sunn fornuft.  Hvis man plukker enkeltvers ut av sin sammenheng og lever etter det kan man ende opp i kasjotten, om ikke annet.

Det med å slå barn er forøvrig kulturavhengig.  Jeg leste om en dame fra, var det Indonesia?, som ikke skjønte hvordan hun skulle kunne oppdra sine barn i Norge.  Det er jo ikke lov å slå her.  For henne var det helt naturlig, fordi hun selv ble slått.

 

Kommentar #4

* Sigrun *

59 innlegg  223 kommentarer

Vold

Publisert over 12 år siden

Takker for kommentarer. Godt å høre at vold ikke synes ok.

Til Frode Meland: Det er ikke sånn at om man selv ble slått som barn, så framstår det av den grunn som helt "naturlig".  Heldigvis for datteren min, må jeg si.
Selv om det er langt flere av dem som selv ble slått som barn enn dem som ikke ble slått, som slår egne barn, så er det jo på ingen måte alle. Videreføring av volden til neste generasjon er koblet til ulike psykologiske mekanismer, som blant annet idealisering av sin barndom. De som klarer å bryte den onde sirkelen, har i større grad integrert voldserfaringene fra barndommen.  

 

 

Kommentar #5

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Vold

Publisert over 12 år siden

 

06.05.09 kl. 22:58 skrev Sigrun Tømmerås:

Takker for kommentarer. Godt å høre at vold ikke synes ok.

Til Frode Meland: Det er ikke sånn at om man selv ble slått som barn, så framstår det av den grunn som helt "naturlig".  Heldigvis for datteren min, må jeg si. Selv om det er langt flere av dem som selv ble slått som barn enn dem som ikke ble slått, som slår egne barn, så er det jo på ingen måte alle. Videreføring av volden til neste generasjon er koblet til ulike psykologiske mekanismer, som blant annet idealisering av sin barndom. De som klarer å bryte den onde sirkelen, har i større grad integrert voldserfaringene fra barndommen.  

 

 

 

Det skal jeg være helt enig med deg i.  Årsaken til at jeg skrev det var fordi det var slik hun selv argumenterte.

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere