Verdidebatt

Biblisistisk vold

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torp støtter fysisk straff, kunne vi lese i høst. Den kristne pastoren mener barn skal utsettes for fysisk avstraffelse, "fordi det står i Hebreerbrevet".

Og tukt er fysisk straff; man skal slå barn. Men det var ikke snakk om å slå hardt, har han kunnet berolige med. 

Bispemøtet kom med en uttalelse i 2007, takket være innsatsen til barneombud Reidar Hjermann, mot all form for vold mot barn, der de også sier:

Bispemøtet vil anbefale at ordet "tukt" fjernes i våre bibeloversettelser og erstattes med ord og uttrykk som er mer saks[s]varende.

Det hørtes jo veldig bra ut. Men så så jeg at biskop Olav Skjevesland skriver:

I den nyeste oversettelsen dukker ordet "irettesettelse" opp isteden.

Synonymer til irettesette er: gi en skrape, ikke la en dø i synden, korrekse, lese en teksten, overhøvle, refse, skjenne på, snakke til, ta i skole. Dette synes jeg heller ikke er noe voksne bør oppfordres til. Problemet er at barn får for mye kjeft fra voksne!

Ordet som ble oversatt med "tukt", og nå altså med "irettesettelse", er det greske paideia:

In ancient Greek, the word paideia (παιδεία) means "education" or "instruction." Paideia was the process of educating humans into their true form, the real and genuine human nature.

The term paideia is probably best known to modern English-speakers through its use in the word
encyclopedia, which is a combination of the Greek terms enkyklios, or "complete system/circle", and paideia.

Etymologisk er det også beslektet med "pedagogikk".

- Paideia har med intensjon å gjøre, ikke måte. Det kan oversettes med "ansvarlig oppdragelse", sa greskeksperten ved Menighetsfakultetet som jeg ringte etter Torps utspill. 

Når det gjelder Salomos ordspråk (13,24, 23,13) i Det gamle testamente som oppfordrer til å bruke riset, og er en bok Hebreerbrevet viser til, så påpekes det på nettstedet nospank.net at de som er tilhengere av å slå barn, da også burde bruke Bibelen til å støtte pisking av voksne.

Selv om det neppe er Salomo som har forfattet ordspråkene - ordspråk er en kollektiv, muntlig tradert sjanger - kan den mannen uansett ikke være noen god modell for kristne:

In addition to being a slave driver and child beater, he was an idolater and a polygamist of monumental proportions. Surely, if you're searching the Bible for a guide or a model, you could find better than Solomon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt