Verdidebatt

Min vei fører meg vekk fra en annen

Jeg tror at mennesker blir født med en viss personlighet. Biologien har vist oss at menneskene absolutt ikke er “blanke ark” når vi blir født, slik man gjerne tidligere sa. Vi har allerede personlighetstrekk, egenskaper og evner ved oss fra vi er små

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror derfor at jeg hadde beholdt noe av min…la oss si, essens, om jeg hadde blitt født et helt annet sted og hatt helt annen familie eller venner. Men selvsagt hadde jeg utviklet andre sider ved meg selv..dèt mener jeg er åpenbart.

Jeg må innrømme at jeg ofte funderer på hvordan det hadde vært om jeg bodde andre steder. Jeg må også erkjenne at jeg ser på det “snevert”. Jeg tenker gjerne bare på andre steder her i Bergen. Det fascinerer meg hvor fundamentalt annerledes livet mitt kunne ha vært om jeg bodde et annet sted i samme by!

Med de rette vennene og oppveksten kunne jeg ha utviklet de evnene jeg vet jeg har, som jeg av ulike grunner ikke har foredlet. Jeg kunne ha vært en skuespiller. Jeg kunne ha vært en snobb – forenklet sagt. Jeg kunne kanskje ha vært en mye mer utadvendt person. Jeg kunne hatt venner som stimulerte sider av meg selv som nå virker ganske fjerne. Jeg kunne ha bodd i et stort hus som luktet tre og sigarettlukt – ikke at jeg sier at sigarettlukt er vakkert, men jeg bare sier at jeg kunne det. Jeg kunne vært sammen med….en jente som hadde passet så utrolig godt med meg, men som jeg ikke kjenner nå naturligvis, fordi hun ble oppvokst i et annet nabolag.

Vi er fascinerende vi mennesker, hvordan vi stadig utvikler oss og alle de sidene vi har og kan utvikle. Eller la være – det er ingen predestinert vei for oss, mener jeg.

Jo lengre livet vårt varer, utelukker vi noen veier når vi tar de veiene vi tar. Det er litt …skremmende å tenke på, dèt. Det er fristende å tro på at en dermed lever flere liv, men det tror jeg ikke på (selv om jeg ikke kan vite). Jeg tror på ett liv – og det understreker jo viktigheten av valgene jeg tar. Det er også en litt mektig følelse.. Når jeg tenker på dèt, har jeg to valg forenklet sagt. Jeg kan angre bittert på feile valg, eller glede meg over de gode og forbedre mine negative sider Det er en stadig øvelse å gjøre sistnevnte.

Jeg vil gjerne høre deres tanker om det jeg har skrevet. Det er sikkert noen som har fantasert litt over hvordan livet kunne ha vært, eller vært fascinert over de “tilfeldighetene” eller feile/riktige valgene på bestemte tider som har gjort ditt liv til hva det er i dag – eller som KAN gjøre det bedre. Det skal du ikke ta for gitt, synes jeg =)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt