Verdidebatt

Flere bør følge Arendal Frikirke

Arendal Frikirke (AF) gjorde det eneste riktige da de brøt samarbeidet med Kirkens Nødhjelp (KN) i forrige uke.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hittil har Israel-venner og fredsvenner i Arendal Frikirke vært med på å finansiere Kirkens Nødhjelp (KN) og deres ledsagere som kommer hjem og sprer falsk propaganda og demonisering av Israel. De har også måtte støtte anti-israelsk teologi fra KN som de reagerer sterkt på. Det er veldig forståelig at de nå kutter ut.

Hvis alle eller nesten alle nødhjelpsorganisasjoner var mer anti-israelske enn KN, ville boikott av kun KN vært veldig urettferdig. Men dette er ikke tilfelle. Heldigvis har AF gode alternativer i mer upolitiske organisasjoner. KN og Norsk Folkehjelp er blant norske organisasjoner med en klarest anti-israelsk agenda. Dersom disse organisasjonens løsninger for Midtøsten-konflikten hadde blitt realisert, ville den eneste jødiske staten i verden blitt historie.

Arendal Frikirkes mål med samarbeidsbruddet er å støtte en nødhjelpsorganisasjon uten en politisk agenda som strider med deres overbevisning. Pastorens forklaring røper at boikotten blir innført som et pressmiddel, med et håp om at KN skal endre kurs. AF har også prøvd dialog med KN, men dette førte ikke fram.

Noen vil hevde at Israel-boikott skal fungere som et pressmiddel mot israelsk politikk de ikke liker. Det kunne kanskje være greit, hvis aktivistene bare er prinsippfaste. Alt de ikke måtte like fra Israels side – enten det er militæroperasjoner, kontroll av omstridt landområde, murer, blokader osv – finnes i langt større skala i en lang rekke land over hele verden. Kjemper man også for boikott i disse tilfellene? Er ikke også Norge med på mye av dette? Det er i en slik situasjon det blir så dypt urettferdig å velge ut Israel – den eneste jødiske staten i verden – som det eneste boikottmålet.

Av alle land som er i tilsvarende konfliktsituasjon, er det israelske samfunnet, med sin ytringsfrihet, humane rettsvesen og demokratiske institusjoner – kanskje det som er best i stand til å korrigere feil og straffe forbrytelser internt. Hvis man skal legge ytre press på noen som man er uenig med, hvorfor ikke da begynne med de land hvor det er minst potensial for internt press?

Boikott som ytre press på Israel kan også virke mot sin utrykte hensikt. For at Israel skal gjøre de kompromisser som verdenssamfunnet ønsker, trenger israelerne trygghet på at Vesten vil støtte dem i framtidige konflikter. Boikott undergraver slik tillit.

Arendal Frikirkes reaksjon mot KN bygger tillit hos israelerne, og bidrar derfor mer til fred enn mye annet.

Les mer:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt