Verdidebatt

Prester skal få ny gnist i syden

En studietur til Italia, Spania eller Hellas skal forhindre at prester gir opp jobben.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Erfaringene viser at en stor andel prester slutter allerede etter sin første jobb. Dette må vi komme til livs, sier Ingrid Vad Nilsen, ekspedisjonssjef i kirkeavdelingen i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet til Vårt Land i dag.

Dette er noen av tiltakene som blir foreslått for å beholde prestene:

* Biskopen bør se nye prester i tjeneste i løpet av de to første tjenesteårene, for eksempel ved å høre en andakt, være tilstede på en gudstjeneste eller begravelse som presten har. Etterpå bør biskopen og presten ha en personlig samtale.

* De to første tjenesteårene skal prestene ha månedelige samtaler med sin prost.

* Unge prester har spesielle sosiale utfordringer og behov. I tillegg til at man bør ta hensyn til at mange nye prester er småbarnsforeldre, bør også single presters behov for fritid og sosiale samvær bli respektert.

* Det bør opprettes egne arbeidsveiledningsgrupper for unge i alle bispedømmer. Nye prester har plikt og rett til å være med i en slik gruppe de første tre tjenesteårene.

* Nye prester blir oppfordret til å få kollegaveiledning og åndelig veiledning.

* Prestene gjennomfører det spesialtilpassede studiet «Prest og teolog i praksis», som utgjør 10 studiepoeng, i løpet av tredje og fjerde tjenesteår som prest.

* Prestene innkalles til en kursuke etter ett år i tjenesten. Denne uka bør være på studiestedene prestene studerte ved.

* Bispedømmene arrangerer hvert år to innføringsdager for alle nyansatte.

* Etter fem års tjeneste får prestene tilbud om en studiereise til Hellas, Italia eller Spania for å «sette seg dypere inn i de hellige skrifter og den kristne tros sannheter».

Vil studiereise til Hellas, Italia eller Spania og de andre tiltakene være nok for å få prestene til å bli i kallet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt