Verdidebatt

Livssyn

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har vel lenge ment at alle har et livssyn, noen med guder og noen ikke. Stadig dukker det opp diskusjoner om Humanetisk-forbund her på Verdidebatt og denne organisasjonen trekkes gjerne frem som den største livssynsorganisasjonen i Norge som ikke er gudeorientert.

Som ikketroende burde vel HEF være den organisasjonen som i så måte ligger mitt ståsted nærmest. Men når jeg får tenkt meg om litt så er jeg like fullt ikke så sikker. Trenger mitt liv og mitt syn på mitt liv egentlig noen organisering!

Har jeg i det hele tatt noe klart og definert livssyn?

Kan jeg skjematisk sette opp hvordan jeg skal leve og oppføre meg og holde meg mer eller mindre slavisk til dette?

Mitt gudløse univers, er det så gudløst som jeg liker å tro at det er? Fakta er jo at jeg ikke vet og langt på vei også at jeg ikke egentlig har noe imot at det skulle vise seg at det finnes guder. Jeg har bare valgt ikke å aktivt henvende meg til dem for å få svar. Finnes de vet de sikkert hvor de kan finne meg om det er ønsket.

Slik jeg har lært meg selv å kjenne er jeg ikke organisasjonsemne. Jeg pusler med mitt, tar en turn der jeg ser det er noe jeg kan bidra med og lar være å engasjere meg der jeg ser at ting klarer seg helt utmerket uten mitt bidrag.

Mitt syn på livet skifter etter hva jeg tar til meg av informasjon, spørsmålet er om dette er forenelig med et fastspikret livssyn. For når livet endres hele tiden er da synet på livet uendrbart?

Men hvis jeg ikke har noe livssyn eller hvis mit livssyn er i konstant endring og dette stort sett er mitt og ikke basert på et allerede oppfunnet livssyn med eller uten guder, hvordan betegner jeg i så fall dette. Trenger mitt syn på livet egentlig noen livssynsbetegnelse?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt