Verdidebatt

"Siste sjanse for å unngå katastrofe"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

”Siste klimaalarmen kjem frå sjølvaste IEA, det internasjonale energibyrået. I årsrapporten konkluderer dei at verda etter alt å døma vil gå inn i irreversible klimaendringar innan fem år. Siste sjanse for å nedkjempe farlege klimaendringar, vil då bli borte for alltid.”

Dette drastiske budskapet stod i Vårt Land for noen uker siden, i en liten artikkel av meteorolog Torbjørn Grønås. Jeg har hatt den liggende på kjøkkenbenken siden den stod på trykk, som en kilde til uro. Jeg vet godt at det finnes andre vitenskapsfolk som er mindre pessimistiske. Men uansett: Når en så tung institusjon som IEA kommer med så klare og alvorlige spådommer, mener jeg det er umulig å bare føyse det vekk. Til tross for dette har det i denne omgang ikke kommet et pip i avisen, iallfall så langt jeg har sett, som svar eller kommentar til artikkelen.

For min egen del, må jeg innrømme, har det virket nesten lammende å lese dette. Skjønt ikke helt – jeg sitter jo her og skriver!

Den danske humoristen Storm P. var en morsom alvorsmann. Han gjengav en samtale mellom to av sine figurer: ”Hva mener du om verdenssituasjonen?” ”Jeg vet ikke – jeg har fått et rusk i øyet.” Er det der vi befinner oss?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt