Verdidebatt

Fremadskridende åpenbaring II

Om noen tror at det er nok bare med navnet Jesus, så skulle guddommelig åpenbaring ha stoppet før Adam, for selv Adam fikk mer enn bare et navn å forholde seg til i Guds hage.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jesus er gjengitt på å ha hevdet:

1)      …; for de omvendte sig ved Jonas' forkynnelse, og se, her er mere enn Jonas.

Og

2)      …, og se, her er mere enn Salomo.

Ved et annet tilfelle er han gjengitt på følgende ord:

3)      For hadde I trodd Moses, da hadde I trodd mig; for det er om mig han har skrevet; …

Jeg kjenner ikke til bibelvers som angår at Jesus skulle ha hevdet om seg selv at frelse er kun ved han, men det Jesus er gjengitt på å ha hevdet (som er ganske mye sitert) følgende:

4)      Jeg er veien og sannheten og livet; ingen kommer til Faderen uten ved mig.

Jeg tar med et siste sitat:

5)      Ennu har jeg meget å si eder; men I kan ikke bære det nu; men når han, sannhetens Ånd, kommer, skal han veilede eder til hele sannheten; for han skal ikke tale av sig selv, men det som han hører, skal han tale, og de tilkommende ting skal han forkynne eder.

Dersom vi ser på innholdet under punktene 1), 2) og 3), så gir innholdet under nevnte punkter opplysninger som er viktig å ta med seg videre, også for å forstå innholdet under punkt 4). Siden Jesus fremholder ’mer enn’ og ikke ’forskjellig fra’ eller ’bare ved’ (meg), så er det innlysende at veien, sannheten og livet er påbegynt før Jesu åpenbaring av blant andre nevnte profeter. Det vil si at Jesu evangelium bare er mer enn og ikke i ånden forskjellig fra tidligere åpenbaringer.

Denne forståelsen av innholdet under punktene som nevnt passer også med innholdet under punkt 5). Det vil si at progressiv åpenbaring ikke stopper med Jesus, men fortsetter slik vi kan lese i teksten sitert under punkt 5). Jeg mener denne betraktningen er av betydning for å korrigere teologi som i innhold er statisk. Det vil si som ikke ivaretar at guddommelig åpenbaring er progressiv og ikke statisk.

Veien ble forlenget, sannheten ble gitt i rikere monn og livet fikk et kvalitativt mer opphøyet innhold med Jesu åpenbaring. Dette mener jeg er å forstå med Jesu ord: ”mer enn”. Studerer vi teksten under punkt 5) forstår vi hvorfor guddommelig åpenbaring er progressiv; ” dere kan ikke bære det nå”. Altså, guddommelig åpenbaring kommer til fastsatt tid tilpasset troendes mulighet til å bære det som blir gitt dem.

Med vennlig hilsen Svein-Ole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt