Verdidebatt

"konservative" og "liberale" kristne

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det som lenge har forundret meg, er at de to begrepene "konservativ kristen" eller "liberal kristen" stadig brukes. Ikke nok med at en del kristne velger å bruke disse begrepene om andre, men de bruker dem også om seg selv.

Hvorfor begrenser man seg slik?

Jeg har forståelse for at det ligger en trygghet i å kalle seg et av disse ordene, for da er det lettere å føle seg som en del av en "gruppe", og man signaliserer dermed at man tar avstand til "de andre". Underforstått, f.eks dem som "er for avkristning av samfunnet, for homofili, og mot skapelsesberetningen". Eller dem som er "mot vitenskapen og for diskriminering i Kristendommens navn".

Ja, de fæle mørkemennene eller vranglærerne. Ve dem.

Eller?

Er det ikke slik at vi, tross alt hva vi enn prøver, er individer? Selv om vi kan prøve å fornekte at vi er individer, og noen av oss gjør det godt, så tolker mange av oss ikke Bibelen og vår kristne tro etter besteme "pakkeløsninger".

Slik er i hvert fall ikke jeg, så for meg er det ikke komfortabelt å kalle meg "konservativ" eller "liberal" i kristen sammenheng. Jeg har simpelthen begge disse sidene i mine tolkninger av troen.

F.eks er jeg for en sekulær stat, fordi jeg mener politikk og religion skal blandes lite sammen. Hadde Jesus ment noe annet, burde han vel sagt det til oss i Bibelen? Derfor er jeg logisk nok også for at homofile skal få gifte seg. Men ikke i kirken. Der kan vi bruke bibelske argumenter nemlig, og jeg velger å tolke ekteskapsspørsmålet konservativt, selv om mitt syn på homofili er preget av mange nyanser etter gjennomtenkning, samtaler med ulike mennesker og bønn.

Det finnes gråsoner.

På samme måte tror jeg på Skapelsesberetningen. Med det mener jeg at jeg tror Gud skapte verden og mennesket. Men på hvilken måte gjorde han det? Tja, si det. Ut fra det vi vet i dag, begynte det mest sannsynlig med et Big Bang. Den eller de som skrev 1.Mosebok, skrev ikke noen vitenskapelig avhandling. Heldigvis er det ikke slik at frelsen bare er tilgjengelig for akademikere og intellektuelle.

Igjen, det finnes gråsoner. I virkeligheten, og i menneskene.

Dette var bare noen korte eksempler av hvordan jeg selv tenker om min tro, og jeg sier ikke at noen trenger å være enig i mine betraktninger. Men det er for å minne om at disse begrepene er banale og forenklede.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt