Verdidebatt

Sunday Bloody Sunday!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sunday Bloody Sunday" i Ris kirke!

Søndag byttet presten i Ris kirke, Ole Jakob Løland  ut alle salmene med låter av bandet U2.

Han sier; – Vi gjør det fordi U2 er blant de moderne artistene som har skrevet noen av vår tids viktigste salmer. (?) Det er salmer i den forstand at det er musikk som kommuniserer det kristne budskapet. (?)

Løland forsikrer at de vil bevare den gamle strukturen på gudstjenesten. Men i stedet for å synge salmer skal menigheten synge klassikere fra moderne rock som «Pride», «Beautiful Day», «Sunday Bloody Sunday» og «But I Still Haven't Found What I'm Looking For». (?)

– Dette er noe nytt som vi forsøker, en fornyelse av den kristne gudstjenesten som er 2000 år gammel. Men i stedet for for eksempel å synge «Kyrie eleison», så synger vi «Sunday Bloddy Sunday». (?) Et annet uttrykk skal kommunisere noe av det gamle budskapet.

– Dette er ikke for å selge det kristne budskapet, men for å kommunisere det kristne evangeliet. Jeg er usikker på om dette vil bringe flere til kirken, men siktemålet mitt som prest er å forkynne det kristne budskapet, forteller Ole Jakob Løland....

Min utfordring til Ole Jakob Løland er å  stå for og begrunne bruken av U2-tekster i Høymessen. Kjenner du egentlig tekstene til U2 og hva de formidler? Skulle nesten tro at du mener at de er et kristen band som helt naturlig gir Gud æren med sin musikk og formidler evangeliet til oss, slik at deres tekster automatisk kan erstatte f.eks "Kyrie eleison".... Kan du gjøre rede for hva som er det bibelske og evangeliske innholdet i U2 sine tekster? Hva blir neste? En "Prøysen-messe" fordi Alf Prøysen nevnet Gud og Jesus i sine tekster, eller "Aukerust-messe" fordi han har litt "vårherre-stoff" i sine tekster??? Tenk om vi kunne verdsette og respektere den vakre tradisjon og slamearv vi har i kirken? Hva mener du om det? Eller mener du at kikrens høymesse er blitt en sirkusarena hvor alle mulige eksperimenter kan utføres?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt