Verdidebatt

Religion og evolusjonspsykologi

Guds død – forkynt av psykologene – kommer snart til en notis i din foretrukne dagsavis.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvis du som jeg hovedsakelig kjenner moderne psykologiforskning fra dagspressens NTB-notiser, har du fått et selsomt inntrykk av denne vitenskapsgrenen. Hvorfor bruker noen av verdens smarteste hjerner tid og ressurser på å forske fram empirisk bekreftelse for det vi allerede vet? Forskningen viser at kvinner er opptatt av shopping og småprat, menn liker jakt, raske biler og kvinner. Bebrillede barn mobbes. Pene folk er attraktive. Gutter er gutter. Mon stafett er stafett?

Evolusjonspsykologien er en nokså ny gren av det samme. Avisnotisene herfra har gjerne formen ”forskerne mener nå at grunnen til at vi har egenskap x, er at personer med x har hatt et fortrinn i kampen for overlevelse”. Dette utgis for å være en forklaring på forekomsten av alt fra empati og altruisme til dansebandmusikk.

Og selvsagt også: Religion.

Et nylig eksempel er to canadiske psykologers gjennomgang av forskningslitteraturen, oppsummert i Science. De har sett på sammenhengen mellom gudstro og "pro-sociality" (det å anstrenge seg for å gjøre sosialt nyttige handlinger). Teorien er at en viss grad av "pro-sociality" gir gruppen et overlevelsesfortrinn. Jo større gruppen ble, jo nyttigere ble det å ha en religion som knyttet gruppen sammen, og disponerte medlemmene til å gjøre handlinger som tjener fellesskapet – begrunnet i religionens bud om nestekjærlighet, moral og uselviskhet.

I et avisintervju sier en av forskerne: "Vi setter til side spørsmålet om hvorvidt religioner er sanne i metafysisk forstand".

Og da forstår vi vel hvilken konklusjon som er på vei. Forskeren overlater til en kollega å gi religionene dødsstøtet:

”University of Toronto psychologist Jordan Peterson says the review is a quality piece of work that makes a good case for setting religion squarely in the context of human evolution and biology.”

Argumentasjonen imponerer ikke: Som et metodologisk grep unnlater vi å ta stilling til om religionene er sanne. Så ”forklarer” vi religion på samme måte som vi forklarer alt annet: Det fremmer overlevelse. Så glemmer vi at metoden vi har valgt ikke lar oss ta stilling til religionenes sannhet. Dermed viser det seg – skulle du sett! – at religionene er menneskeskapte, nyttige fiksjoner.

Hvis kristendommen er designet av Gud, er det vel knapt noen overraskelse at den fremmer nyttig atferd, og at den oppfordrer til handlinger som fremmer det gode liv for deg og menneskene rundt deg. At dette igjen gir et overlevelsesfortrinn, er heller ikke så sensasjonelt.

Jeg tror vi kan forvente mer og mer av slik ”tenkning” framover. Guds død – forkynt av psykologene – kommer snart til en notis i din foretrukne dagsavis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt