Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Høyres viktigste kamp?

Publisert: 16. apr 2009

Oslo kommune fikk nei til å innføre karakterer for elever i syvende klasse. Dette gjorde skolebyråd  Torger Ødegaard (H)  kraftig provosert. Så provosert at han mente  Utdanningsdirektoratet var instruert av politisk ledelse i departementet til å si nei - fordi karakter-forsøket ikke passet inn i regjeringens politikk.

- Dette viser at vi har en ideologisk trangsynt regjering. De rir heller ideologiske kjepphester enn å tenke på hva som er best for barna, sa Ødegaard til Aftenposten torsdag.

Det var ti skoler i hovedstaden som skulle være med i et forsøk med å gi karakterer til elever på siste trinn i barneskolen. Forsøket skulle ha gått over tre år, i basisfagene norsk, engelsk og matematikk. Utdanningsdirektoratet avslo altså, blant annet fordi «Oslo kommunes søknad om forsøk vil bryte med grunnleggende prinsipper i gruppeopplæringen.»

Ødegaards uttalelser fikk Bård Vegard Solhjell til å be ham ta det litt med ro. 

- Ødegaard må nå trekke pusten og se på den faglige begrunnelsen som er gitt fra fagfolk, og ikke spre uriktige opplysninger om politisk innblanding. Det er en sterk faglig vurdering bak vedtaket, sier han til Aftenposten.no.

Lærer barn mer av å få karakterer? Et av skolebyråd Torger Ødegaards argumenter for karakterer er at det kan hindre stort frafall i videregående skole (30 prosent dropper ut).

– Jeg har tro på at vi kan hindre dette ved å gå inn med mer strukturert og presis tilbakemelding allerede på barnetrinnet, uttalte han til Aftenposten i mars.

– Målet med forsøket er å få det beste ut av hver enkelt elev, sa han.

Skole er viktig for Høyre. Og karakterer. Men er det det viktigste? Ødegaard sa på NRK at dersom det blir borgerlig flertall til høsten, vil det å sende en ny søknad om karakterer være det aller første han vil gjøre.

Han er overbevist om at det beste for barna er å få karakterer.  

Men er det nødvendig?  Vil elevene bli flinkere av det? 

Vil ikke flere lærere og gode læringsmuligheter gjøre jobben bedre?  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere