John Doe

81

- Internett er en flopp!

Publisert: 15. okt 2009  /  732 visninger.

En kuriositet:

Her er Leif Osvolds samlede verker. Leif Osvold er (eller var) aktuar og cand.philol., og skrev debattinnlegget “Internett en flopp!” i Dagens Næringsliv i 1996. Senere, i 1998 og 1999, fulgte han opp med flere debattinnlegg: "Papir er best" og "Nettet tar ikke av!"

Her er innleggene, som forhåpentligvis er til god underholdning for de fleste. Klikk på bildene for å se større versjon.

Kommentar #1

Anders Tronstad

36 innlegg  389 kommentarer

.............

Publisert rundt 12 år siden

Visjonær type denne Leif Osvold, lurer på om han gremmer seg i dag.

Kommentar #2

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Floppy internett

Publisert rundt 12 år siden

Større aktører i mediaverdenen kutter nå flere temaområder fra sine internettsider. Andre vil innføre betaling for endel typer informasjon. Årsak: Internett har vært en økonomisk flopp, og det må lages intensiver for at du og jeg skal skaffe oss papirutgaven. For det er i papirutgaven at det annonseres og følgelig pengene er å hente.

Leif Osvold kan ha vært forut for sin tid. Selv synes jeg aviser er både slitsomt og tungvint å lese på nettet.

Kommentar #4

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

RE: Hvem bør stå i gapestokken?

Publisert rundt 12 år siden
15.10.09 kl. 22:39 skrev arild nordby:

I utgangspunktet synes jeg det er forkastelig å latterliggjøre en ganske alminnelig aktuar i all offentlighet, bare fordi han har skrevet noen muligens lite betenksomme artikler.

La gapestokken være "straff" for dem som fortjener det; maktmennesker som har tråkket i salaten.

Alminnelige dødelige som dummer seg ut i det offentlige bør møtes med pinlig taushet istedet..

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::

Helt enig med siste taler.    Alle kan bomme - til og med undertegnede.

MVH magnus L

Kommentar #5

Arild Nybø

0 innlegg  1 kommentarer

Osvold hadde nokre gode poeng

Publisert rundt 11 år siden

Det første innlegget til Leif Osvold, "Internett en flopp!" frå Dagens Næringsliv 20. august 1996, har eg brukt mykje når eg har halde førelesingar om internett og kommunikasjon i digitale medier.

Overskrifta gjer at det alltid blir litt humring i salen i starten, og det same gjeld påstanden "I dag er det kun én prosent av befolkningen som bruker Internett hjemme, og særlig flere tror jeg ikke det vil bli."

Men eg pleier å vise til dette innlegget for å illustrere at Osvold hadde eit par gode poeng, og ikkje for å henge han ut.

Han argumenterer nemleg med at "Mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frusterende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere". At informasjonsmengda ville bli enorm hadde han sjølvsagt heilt rett i, men i 1996 kunne han ikkje vite at Google kom til å delvis løyse dette problemet eit par år seinare.

Osvold skriv også: "..mennesket er et sosialt vesen, og kommer etter en stund til å bli lei av å kommunisere med en maskin i fritiden". Dette hadde han også heilt rett i. Men i 1996 var det ingenting som heitte sosiale medium, og Facebook var framleis ti år unna.

Derfor kan vi trygt slå fast av Osvold hadde hatt eit par gode poeng - om det ikkje hadde vore for at internett utvikla seg...

Arild Nybø
dagleg leiar, Mediebruket

Kommentar #6

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Arild Nybø. Gå til den siterte teksten.

Han argumenterer nemleg med at "Mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frusterende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere".

Osvold kan være inne på noe der. Sjekket akkurat spamstatistikken min. 94% av mottatte emails på en konto var spam.

Jeg har for sikkerhets skyld lastet ned hele internett...

 

Kommentar #7

Vegard Olsen

0 innlegg  48 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Arild Nybø. Gå til den siterte teksten.

Osvold skriv også: "..mennesket er et sosialt vesen, og kommer etter en stund til å bli lei av å kommunisere med en maskin i fritiden". Dette hadde han også heilt rett i. Men i 1996 var det ingenting som heitte sosiale medium, og Facebook var framleis ti år unna.

Nå er det da heller ingen som har kommunisert med datamaskinen siden sekretæren til Joseph Weizenbaum på en eller annen uforståelig måte klarte å kommunisere med ELIZA. I 1996 kommuniserte folk med andre mennesker på USENET, via IRC, noen holdt seg fremdeles til BBS-er og mange spilte rollespill på MUD-er. Ja, også ble e-post oppfunnet i 1973.

Kommentar #8

Vegard Olsen

0 innlegg  48 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Forøvrig så tok de fleste som snakket om internett på 90-tallet feil. Cyberspace-bevegelsen så for seg internett som et fritt rom hvor kjønn, klasse, rase, utdanning også videre ville være usynelig og irrelevant og at internetts frigjøringspotensiale lå i dette aspektet. I dag vet vi at dette langt på vei var feil. Det kunne til en viss grad stemme på 90-tallet når det var få som brukte nettet, man måtte kommunisere med ukjente og man kommuniserte utelukkende med tekst. Når flere og flere kom på nettet så kunne man enklere kommunisere med de man allerede kjente, og det var nettopp det man gjorde. Der de hadde rett var i tanken om "communities of choice", at man bygger grupper basert på interesser, ikke sosiogeografiske skiller som i "den virkelige verden." Det ser vi i dag, bl.a. her på verdidebatt hvor mennesker som er interessert i nettopp verdidebatt, religion og slikt møtes her og diskuterer selv om vi ikke vet hvem de andre er. Og vi ser grupper som oppstår rundt dataspill, særlig rundt multiplayerspill som counter-strike og spesielt rundt MMORPG-spill som World of Warcraft.

Det ER vanskelig å spå fremtiden, ja det er sågar vanskelig å forstå nåtiden. Så at Osvold tok feil er han ikke alene om, folk har tatt feil begge veier, men fremtiden (nåtiden) ser mer positivt på de som hadde et positivt fremtidssyn enn de som spådde stor teknologi nedenom og hjem.

Kommentar #9

Harald Korneliussen

25 innlegg  672 kommentarer

Spesifikke fremtidsvisjoner

Publisert rundt 11 år siden

Enig med deg, Vegard Olsen. De som har hatt spesifikke ideer om hvordan ting skulle bli, har stort sett tatt feil, enten de var optimister eller pessimister. Bill Gates sin bok "The Road Ahead" ble visstnok i all hast revidert for å få med seg internett, og Steve Jobs var overbevist om at nedlastbare apps ikke var noe for iPhone (det skulle være webapplikasjoner, må vite!)

Leif Osvold er med andre ord i godt selskap. Å ha tabbet seg grundig ut på fremtidsvisjoner har ikke forhindret andre i å bli styrtrike.

 

 

Kommentar #10

Vegard Olsen

0 innlegg  48 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Harald Korneliussen. Gå til den siterte teksten.

Bill Gates sin bok "The Road Ahead" ble visstnok i all hast revidert for å få med seg internett, og Steve Jobs var overbevist om at nedlastbare apps ikke var noe for iPhone (det skulle være webapplikasjoner, må vite!)

Flisespikkeren i meg kan ikke la være å korrigere litt. The Road Ahead inkluderte internett i utgaven som kom i 1995, og Gates beskrev bl.a. populariteten til nettet som den største forandringen i datamaskinverden siden IBM PC-en, men han så for seg en "information highway" som var svært annerledes enn datidens(nåtidens?) internett. Dette var før nettet virkelig var stort, like etter at boken ble gitt ut så innså Gates at nettet nådde kritisk masse, så han og medforfatterne skrev om deler av boken og la til særdeles mye, hovedsaklig om nettet, denne utgaven ble gitt ut året etter.

Når det gjelder iPhone og Jobs så hadde nok Apple planer om apps fra begynnelsen av, men av forskjellige grunner ble det ikke klart før året etterpå. Tipper at det var en blanding av strategi og tid som gjorde at det ble slik. Strategi i den forstand at de visste at de lå såpass langt foran konkurrentene at de kunne ta seg tid til å la potensielle utviklere bli kjent med platformen før de annonserte SDK-et og AppStore. Og tid i den forstand at SDK-et med tilhørende offentlige API-er ikke var godt nok utviklet før året etterpå. Siden Apple er Apple så ble det selvsagt ikke sagt noe om dette før de hadde noe konkret å vise frem.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere