Verdidebatt

Unnskyld for grådigheten!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Markedet har fortalt oss at penger er rikdom, og at verdier er materielle. Men vi er i ferd med å lære at penger er verdt det de brukes til, at vi lenge har brukt dem feil, og at vi har brukt penger vi ikke har. Vi trenger en politikk som hjelper oss å overprøve markedets tvilsomme visdom, som hjelper oss til å bruke penger med kløkt, reelle penger, og som gjør oss friere til selv å velge hvilken rikdom vi vil hige etter.

Er vi bedre enn haier?

Det er mange som mener det er noen få, grådige aksjespekulanter, aksjehaier, som ledet oss inn i det økonomiske uføret vi er inne i. Jegvil påstå at vi ikke er stort bedre selv. Aksjer er i dag verdt det folk vil kjøpe og selge dem for på samme måte som varene i butikken. Som i aksjemarkedet er det naturlig å handle den billigste varen; den som vi sparer penger på, og som vi på kort eller lang sikt ”tjener” mest på å kjøpe. Markedskreftene påvirker alle.

Ved å handle Fair Trade produkter bidrar vi til at de som har produsert varen kan forsørge seg selv og sin familie uten å være avhengig av hjelp og bistand.  Men hvor mange er det som ikke velger appelsinjuice, bananer og kaffe på billigsalg, fremfor Fair Trade varer? Vi glemmer også lett den positive verdien av å kjøpe lokalprodusert mat, fremfor langtransoprtert, klimaendrende mat.

Vi velger verdier

Det er dette systemet vi har valgt å bli styrt av. Et system som fremmer utvikling ved å stimulere vår lyst til å ha minst like mange materielle goder som naboene våre, og til å bli rike. Men hvilken utvikling er det vi higer etter? Er lykke å kunne kjøpe alt vi vil ha, fra eget kaffeservice for gjester, til ubrukt plastikkemballasje i stedet gjenbruk? Nei! Det verdens natur produserte i løpet av 2008, brukte vi opp allerede 23. september i fjor i følge Global Footprint Network. Og i følge Redd Barna kommer millioner av barn til å dø i år som følge av menneskeskapte klimaendringer, - også et resultat av vårt overforbruk. Vi lar oss lede til å leve økologisk over evne, til å rasere naturen, til å drepe fattige og barn og til å stue nær sagt alle barn og pleietrengene på institusjoner slik at vi kan tjene nok penger til at vi kan fortsette med dette. Vi har stolt så mye på markedet, at vi har trodd det vil ta seg bedre av verden, medmenneskene våre og naturen vår enn oss selv. Naivt.

Ingen synd å ångre

Vi bør heller gjøre som Ungdommens kirkemøte i 2007, og innrømme våre feil:

”Vi fikk et oppdrag om å forvalte Guds skaperverk – ikke å herske over det. Men hvordan

har det gått? Hva er vi i ferd med å gjøre med jorda vår, hverandre og oss selv? Vi

erkjenner i smerte at vi som mennesker og kirke har sviktet vårt oppdrag. Sammen med

mannen utenfor Jeriko må vi rope: ”Kyrie eleison, Herre gi oss synet tilbake! Åpne

øynene våre så vi kan gjenkjenne det vakre i naturen, i hverandre og i oss selv. Gud gi oss

krefter og vilje til å handle.”.”

Vi leter etter ny kurs

Hva kan vi så gjøre? Aksjekurser raser og butikker går konkurs hvis vi slutter å handle. Dette er et tragisk paradoks. Det økonomiske systemet vi takker vår velstand for, kollapser hvis vi begrenser overforbruket uten å endre systemet først: Vi mister penger hvis vi slutter å handle! Samtidig er det en flatterende tanke, og en mager trøst når aksjene mister sin verdi, at det bare dreier seg om tall på papiret, slik aksjer er inntil man tar ut utbytte. – Hva har vi egentlig tapt?

Når man kjøper hus og låner av banken, låner banken av andre som ofte låner ut basert på egen aksjeverdi – ”tall på papiret”. Men når renten stiger blir vi minnet om at vi har handlet for penger vi ikke hadde. Slik er det også for banker og andre bedrifter som går konkurs som følge av fall i aksjemarkedet – de har brukt penger de ikke hadde. Sånn sett får vi som fortjent. Staten, med den rødgrønne regjeringen i spissen, har på våre vegne gått inn med langt over 350 000 000 000 kr, krisepakken, for å redde dette økonomiske systemet. Det blir noen hundre tusen kroner på hver familie, - så man kan håpe at også disse pengene kun er på papiret!

På tide å ta roret og legge om

Vi hører flere, bl.a. statsminister Gordon Brown, snakke om behovet for en revidert økonomi for å motvirke liknende krisetider i fremtiden. Muligheten har aldri vært bedre, til å forlate en økonomi som styrer oss mot urettferdighet, til en økonomi vi kan styre selv. Som ikke er korttenkt og egoistisk, men som fungerer langsiktig og til det beste for alle medmennesker og for livet på jordkloden: Verden trenger ekte grønn økonomi, som ikke ruller av seg selv mot stupet med verden som passasjer.

Les om økologisk økonomi her:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt