Verdidebatt

Stille natt, hellige natt - skål og amen.

I snart et kvart århundre har artistformidler Tor Arne Ranghus arrangert selve hovedpulsåren i førjulsfenomenet kirkekonserter - "Stille natt, hellige natt."

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er på et vis en annerledes og unormal november i år, med milde luftmasser fra Azorene som fortsatt sender skihoppere utfor bakker av plast. I Bergen ble det målt 17,8 varmegrader og bergenserne hamstrer hagemøbler til sesongforvirrende priser i forbrukernes favør. Det er grillkullstemning og cupfinalefeber i en og samme helg.

Men noe er ihvertfall av godt gammelt varemerke.. Hva med en kirkekonsert oppunder jul?

Kirkene ruver fra sine nakne åskammer, og roper på mennesker som lengter og søker etter ekte livsuttrykk. Reisende musikere og sangere er iført rastløshetens vinger, 50 konserter på 28 dager, med det mål for øye å gi oss tilskuere en flik av julefredens univers. Paradoksalt det. Og mangler du rom i herberget ved konsertslutt kan du forhåndsbestille en skreddersydd hotellpakke til høvelig julebordspris. Skål og amen.

Denne julebedrift-virksomheten er kanskje det helliges svar på Flax, Lotto, Viking Lotto, Langoddsen og kongen på haugen - tippekupongen - der kroner daler ned i skjul. Annonsene for årets turne sklir ihvertfall friksjonsfritt inn i vår kommersielle hverdag. Alt er proft og glansbildeaktig servert, med delikate salgsfremkallende annonseringer fra begynnelsen av oktober i landets løssalg og nettaviser. En julefryd i pastell, i noe av den samme glansen som teolog Notto Thelle problematiserte og kritiserte en engleskole på Oslo vestkant for:

"Med det repertoaret av engler som står til disposisjon i prinsessens retorikk blir det for snilt og harmonisk, trivialitetens triumf."

Gjør noe av det samme seg gjeldende i en hurtighastende julekonsert Norge rundt? Og siden 70 år gamle Ranghus har startet en ny artist-trio som avlegger kirker i nord en kort visitt under vignetten - "Desembernatt" - er tanker omkring virksomheten fortsatt aktuell..

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt