Verdidebatt

Hvor skal de papirløse returnere?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er bra at det settes fokus på personer som bor i Norge, men ikke har lovlig opphold. Blant annet sultestreikende etiopiere i Oslo domkirke og kirkeasylanter i en kirke i Bergen har gitt ansikt til de papirløse. Mange vet ikke at Norge er et av landene i Europa som dessverre har strengest regler på innvandrerfeltet, både for asylsøkere og for papirløse. Mange EU-land har diverse ordninger for papirløse som i hvert fall gir de noen minimale rettigheter. Flere land har gitt amnestier for å få bukt med en uholdbar humanitær situasjon. Men Norge gjør ingenting.

KIA mener at barnekonvensjonen og barns tilknytning til riket må tillegges en selvstendig vekt. Og vi ber myndighetene om å utarbeide bestemmelser som “tydeliggjør at barns beste har forrang foran innvandringspolitiske hensyn. Barn som har levd lenge i Norge skal gis oppholdstillatelse sammen med medfølgende familie.” Dette er ikke urimelig. Faktisk så foreslo Utlendingsdirektoratet selv dette for snart 8 år siden: “På et eller annet tidspunkt kan det spørres om myndighetene får et ansvar for å skjære gjennom og få satt strek. Uansett opprinnelig årsak, vil tidspunktet i seg selv reise spørsmål om myndighetenes forhold til menneskerettighetene.”

Derfor mener vi at Norske myndigheter nå snarest må forholde seg til UDIs forslag. De papirløse er faktisk i landet. Mange kommer fra de mest urolige områder og totalitære stater i verden. En stor gruppe har ikke mulighet til å returnere til sitt opprinnelige hjemland, bl.a fordi hjemlandet nekter å ta i mot dem. Vi mener ikke at alle asylsøkere automatisk skal få opphold, men i en del situasjoner må man åpne for pragmatiske løsninger, særlig når menneskeverdet krenkes.

Hadde Jesus kommet til Norge i dag, kunne han godt kommet som en papirløs innvandrer. Det undrer oss at noen kristne grupperinger tilsynelatende vil legge seg på en veldig streng linje i innvandringsdebatten og vil spørre Jesus slik vi leser i Matteus 25: "Når så vi deg fremmed?"

Svaret kan være å gå ut av sitt hus eller menighet og se seg rundt i nærområdet. Det bor innvandrere i alle norske kommuner! Mange av dem er også våre kristne søsken som leter etter et kristent fellesskap. Altfor mange går skuffet hjem etter å ha besøkt både 3 og 4 forskjellige menigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt