Verdidebatt

Oslo tar klimalederskap

Oslo har et ambisiøst mål om å kutte klimagassutslippene med 50 prosent innen 2030. Selv om regjeringen for tiden viser handlingslammelse i klimaspørsmålet, er det fullt mulig å nå den ambisiøse målsettingen gjennom en offensiv, lokal klimapolitikk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I forhandlingene om et nytt byrådssamarbeid, har det vært viktig for KrF at Oslos posisjon som en ledende miljøby forsterkes. En av de store forskjellene på det gamle og det nye byrådet vil være en langt mer offensiv miljø- og klimapolitikk.

Transport er en stor kilde til klimautslipp og luftforurensing i Oslo. Byrådet har som mål at Oslo skal være en ledende europeisk storby når det gjelder bruk av lav- og nullutslippsteknologi i transportsektoren. Høyre, Venstre og KrF ønsker at Oslo skal være verdens elbilhovedstad. Selv om staten pønsker på å svekke rammevilkårene for elbiler, vil Oslo beholde de gode betingelsene for disse bilene.

Busser som betjener ruter i Oslo skal være klimanøytrale innen 2020 og trikken og t-banen skal bare bruke strøm fra fornybare energikilder. Innen utgangen av 2015 skal ingen av kommunens biler gi klimautslipp. Byrådet vil også stille strengere krav om at taxinæringen skal benytte lavutslippsteknologi. I tillegg vil man legge til rette for at skip som legger til kai i Oslo, skal få strømmen fra land. Slik unngår man store utslipp.

Samtidig er det viktig å få flere til å bruke beina eller sykkelen når de skal forflytte seg. Det vil dessuten ha en positiv effekt på folkehelsa. Byrådet vil bygge flere gangstier og forsere utbyggingen av sykkelveier. Målet er at 12 prosent av de reisende i Oslo skal bruke sykkel innen 2015.

Oljefyring står for 38 prosent av Oslos klimagassutslipp. Bruk av olje til oppvarming er samtidig en viktig grunn til at luftkvaliteten i byen ofte er svært dårlig. Siden den rødgrønne regjeringen ikke tar tilstrekkelige grep for å redusere bruken av oljefyr, vil Oslo søke staten om å få innføre en lokal CO2-avgift på fyringsolje og øremerke inntektene til etablering av alternativ oppvarming i private bygg. Målet er å avvikle all bruk av fossil energi til oppvarming innen 2020.

Menneskeskapte klimaendringer er den største utfordringene menneskeheten står overfor. Høyre, Venstre og KrF i Oslo har vist at de er villige til å ta tøffe valg i kampen mot farlige klimaendringer. Og for å si det med TV-aksjonen: Vi oppfordrer regjeringen til å gjøre det samme!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt