Verdidebatt

Sju milliarder

I dag er verdensborger nummer sju milliarder født, ifølge FN. Men beregningene er ganske usikre, akkurat som advarslene om hvor farlig befolkningsveksten er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den lille filippinske jenta Danica ble født rundt midnatt og er allerede kåret til klodens innbygger nummer sju milliarder. Utsendinger fra FN hadde med kake til sykehuset i Manila, og jenta har blitt lovet stipend til å finansiere utdanningen sin.

Men som FN også sier, er beregningene av folketallet langt fra nøyaktige. Mange land har svært mangelfull oversikt over hvor mange innbyggere de har, og FNs feilmargin er på minst tolv måneder. Likevel har de valgt denne dagen til å markere at vi blir stadig flere, og det gir oss en anledning til å spørre hvor stort problem befolkningsveksten er.

Noen peker på at jorda ikke tåler sju milliarder, og slettes ikke en økning til ti milliarder som FN antar vil komme før 2100. Verden har allerede opplevd matkriser, det biologiske mangfoldet er truet, det kan bli mangel på vann, energi eller andre naturressurser, og klimaendringer kan gjøre utfordringene enda større.

Samtidig har befolkningsvekst skapt slik frykt tidligere også, og det har vist seg at nye ideer og nye måter å produsere ting på, har gjort jorda i stand til å fø langt flere enn man trodde. Jo flere mennesker vi er, dess flere hoder kan finne gode løsninger på klodens utfordringer.

En av utfordringene med befolkningsveksten er at den er så skjev. I mange rike land, pluss Kina, fødes det svært få barn. I mange fattige land fødes det fortsatt svært mange. Mens rike land har grunn til å frykte eldrebølge og få personer i arbeidsfør alder, vil fattige land slite med stor befolkningsvekst og arbeidsledighet.

Når Danica er tenåring, vil India få flere innbyggere enn Kina. Når hun er i 40-årene, kan Tanzania ha fått flere innbyggere enn Russland og Egypt flere innbyggere enn Japan. Hvis hun lever lenge, kan hun oppleve at veksten i verdens folketall stopper nesten opp. Folk vil etter alt å dømme leve stadig lenger og få stadig færre barn. Men om Danica vil forlate en bedre verden enn den hun nå er født inn i, er umulig å si.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt