Asbjørn Kvalbein

65

Godt voksne i sving

Publisert: 16. apr 2009

For noen år siden ble jeg kjent med en enestående, gammel mann. Under andakten ved frokostbordet ba han om mange ting, men jeg merket meg setningen: «Kjære Gud, må du vise meg om noen trenger meg i dag.» Jeg skjønte etter hvert at dette var hva han glødet mest for i denne perioden av livet: å oppmuntre, veilede og gjøre tjenester for folk – være god mot alle slags mennesker han møtte i hverdagen.
 
Det var som jeg så noe av Jesus i denne mannen. For Jesus sa at han var kommet til verden, ikke for å la seg tjene, men for selv å tjene. Jesus var ikke for stor til å gjøre noe smått. Han brydde seg om de minste og de utstøtte, dem som ofte ble oversett. Han tok de små på fanget, velsignet dem og ble sint på dem som foraktet barn. Om dem som ikke klarte seg så lett selv, sa Jesus: «De fattige har dere alltid hos dere, og når dere vil, kan dere gjøre vel mot dem.» Når som helst kan vi gjøre noe godt.
 
Det er vakkert, det alderdommelige uttrykket «å gi en håndsrekning». En hjelpende hånd, en trøstende hånd, en helbredende hånd, en oppmuntrende hånd – var det ikke akkurat det Jesus rakte mot dem han møtte? Hvordan kan vi lære av Jesus og bli mer oppmerksom på mennesker omkring oss?
 
Det bør starte i at vi bevisst prioriterer mennesker. Prosjekter blir vi ferdig med. Tidsfrister er snart tilbakelagt. Kanskje noen andre ville like å gjøre det du har pålagt deg selv å streve med? Materielle ting trenger vedlikehold. Skaffer vi oss flere ting, vil flere ting kreve oppmerksomheten vår. Prioriterer vi riktig? Bare mennesker er evige.
 
Min gamle venn ba Gud sende mennesker til ham. Da kunne han ikke stenge seg inne, men sørget for å være i bevegelse. Så var han ekstra oppmerksom på dem som tok initiativ til å prate med ham. De som kom, fikk full konsentrasjon og møtte varm vennlighet, enten de ba om hjelp eller bare tok kontakt.
 
Det er særlig to sider ved oss som skaper nysgjerrighet og åpenhet: Den gleden vi uttrykker, og den kjærligheten vi viser. Folk blir tiltrukket av kristne som oppriktig viser disse to egenskapene.
 
Folk har mange fordommer om kristne. Kanskje de har fått det gjennom tv og andre medier. De tror de kristne er gledeløse og harde. Når du viser deg helt annerledes enn de venter, blir det stor overraskelse.
 
For å gjøre tjenester for andre, kreves ikke høyskoleutdannelse, trening eller fullmakter. Kjærlighet kan vises overalt. Det går én der borte med tykke briller, umoderne klær og et trist uttrykk i ansiktet. Og der har vi henne som nesten ingen prater med, fordi hun er så original, selvopptatt og prater folk i senk.
 
Å gjøre slike tjenester som ingen har lyst til å gjøre, åpner dører. Kaste søppel for noen. Ta en trappevask. Hjelpe et barn med leksene. Ta i et tak med en som har tungt å bære. Gå et ærend for den som sliter med å gå.
 
Det gjelder å bli litt mer menneskeorientert. Jesus skal en gang si: «Alt dere gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg.»

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere