Verdidebatt

En gud-gitt rett til jord og naturresurser?

Noen refleksjoner rundt begrepet "det hellige land".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stadig støter jeg på folk som kaller seg israel-venner. Vanligvis unngår jeg lange diskusjoner med dem. Enkelte er så sikre på sannheten at jeg rett og slett skygger av banen. Sannheten om Midtøsten er gjerne staten Israels offisielle politikk, iblandet bibelsitater fra det gamle testamentet.

Det er ikke nødvendig å hente frem sitatene for meg. Jeg er godt skolert i bibeltekster og jeg kjenner de kristensionistiske forventningene om at jødene skal få sin sjanse når Jesus stiger ned på Oljeberget.

Jeg har til og med begått en roman om temaet. "Harmageddon-planen."  Den kan bestilles her: yngvill.stenberg@brednett.no.

Men jeg har noen spørsmåljeg gjerne vil lufte her på dette forumet, hvor jeg vet at det er mange Israelvenner:

1. Er det gener eller religion som gir jøder en særlig territorial rett til dette landet?

2. Er det viktig at den jødiske befolkningen i staten Israel forblir i flertall?

3. Dreier det seg i så fall om tilhengere av det Mosaiske Trossamfunn, eller jøder som etnisk gruppe?

Ikke bli sint fordi jeg spør. Jeg skal ikke legge sjul på mitt eget syn:

Alle som er født i dette landet eller på ulikt vis har havnet der og bodd der lenge, må ha rett til å bli borgere av staten Israel, akkurat som alle andre land.

Statsborgerskap og sivile rettigheter må være like, uavhengig av etnisitet og religion. Det har aldri kommet noe godt ut av å bygge murer mellom mennesker. Man kan lage grenser, men da må man tillate at naboen bak grensen har råderett over sitt eget territorium.

Det står et sted at "Jeg vil velsigne den som velsigner Israel...osv." Men denne teksten var skrevet tusener av år før opprettelsen av den republikken som i dag kalles Israel. Israel var et navn på Jakob. Far til alle de tolv stammer. Deres gener må vel være spredt ove hele kloden nå.

Noe av denne genmassen befinner seg sansynligvis i den nåværende palestinske befolkningen, for romerne fikk neppe jaget alle ut av landet i år 70 e.Kr.

Så hvis du vil velsigne Israels etterkommere, må du velsigne hele menneskeheten. Å være Israelvenn må bli å være venn med alle mennesker.

Lykke til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt