Jan Hårstad

1125

13 oktober 2011

Den 13 oktober 2011 vil bli stående i norsk samtidshistorie dette året som en helt merkelig dag:

Publisert: 13. okt 2011

Ole Jørgen Anfindsen har fått på trykk en "uhørt" viktig kronikk i Aftenposten hvor det gjøres gjeldende  synspunkter på Breiviks situasjon  i norsk medialandskap,dog ikke noen psykologisering ellers. Noe sånt er noe helt oppsiktsvekkende nytt i vår offentlighet nå.

  Fjordmannen,Peder Jensen, som har blitt lansert som NAZIST i Aftenposten,har skrevet en kronikk rundt dette som Aftenposten så langt ikke har villet trykke.

  Så har senior-journalist Per Kristian Haugen i Aftenposten skrevet en meget god artikkel Militære vil ha makt hvor han hevder at i Egypt kan det bli en langvarig militærjunta med brutale trekk fra fortiden.

  I Klassekampen skriver Lars Gule at religiøs fundamentalisme bare taper i israel-Palestina konflikten og "Hamas er kanskje det viktigste hinder for fred på palestinsk side."

   Alt dette er etter mitt skjønn å betraktes som en åndelig kulturrevolusjon i Norge. Når det gjelder Egypt har det offisielle Norge og Al-Klassekampen hevdet at Hæren er en garantist for en demokratisk fredelig utvikling og også Muslim brotherhood er gnistrende demokratisk og fredelig. Dette har vært elitens synspunkt.Se Gahr Støres skriverier i USA.

  Det er lenge siden jeg skrev her på verdidebatt at det vil bli borgerkrig og diktatur i Egypt.

  Så var elitens mening,anført at Willoch og Al-Klassekampen,at Hamas ville ha en fredelig tostatsløsning og ellers var snille og demokratiske. Mot dette har jeg i årevis skrevet at Hamas drømmer om å skjære halsen over på jøder og opprette Sharia over hele Palestina; israel skal tilintetgjøres.

  Lars Gules posisjon er 180 grader snu i Al-Klassekampen.

  Haugen i Aftenposten er 180 grader snu innen rikssynsingen.

      Men vi lever altså i en bitteliten provins som heter Norge enn så lenge,ikke Norvegistan ennå, og du vil ikke få oppleve noen former av selvkritiske vurderinger av de tidligere politiske synspunktene. Her blir det overhodet ikke snakk om at Sidsel Wold og andre i månedsvis bare har bablet om Egypt,heller ikke noe snakk om at Braanen i årevis har gjort Klassekampen til en Donald Duck-avis for troende islami-utopister av det mest barnslige slag. Det blir ingen kritiske vurderinger som viser til at Bjørn Olav Utvik og Lene Larsen bablet norsk provinsiell ønsketenkning i årevis på beste spalteplass i avisa.

    Alt vil bli forsøkt glemt. Som såpestykker glir man over til nye posisjoner uten at det flyter en eneste dråpe kritisk blod og alt fortsetter som før. Men av og til blir den fordømte virkeligheten så påtrengende at en er nødt til å justere seg og slippe inn litt luft.

  En sånn dag er 13 oktober 2011.

      janhaarstad@hotmail.com

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Ja, det er tungt å gjøre retrett

Publisert over 9 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Men av og til blir den fordømte virkeligheten så påtrengende at en er nødt til å justere seg og slippe inn litt luft.

Det var dette med at kart og terreng til en viss grad bør stemme overens. Det innser vel til og med de mest ihuga forsvarere av enkelte kampsaker - omsider.

Og det er bare å gratulere - og håpe på at gratulasjonen ikke får dem rett ned i skyttergraven igjen!

Men det er stadig like forunderlig å observere at det kreves en helt annen "krype til korset-mentalitet" fra den andre siden av den politiske akse.

Kommentar #2

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Takk til Hårstad, som fekk rett!

Publisert over 9 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Alt vil bli forsøkt glemt. Som såpestykker glir man over til nye posisjoner uten at det flyter en eneste dråpe kritisk blod og alt fortsetter som før. I norge er eliten en mafia som beskytter hverandre. Men av og til blir den fordømte virkeligheten så påtrengende at en er nødt til å justere seg og slippe inn litt luft.

Tusen takk til Jan Hårstad! Når det gjeld det som har skjedd og skjer i Nord-Afrika og Midtausten, stolar eg meir på deg enn på mange norske redaksjonar. Dei har ein tendens til å leggje norsk målestokk til grunn og tru for godt om folk, m.a.o. vere litt naive. Spesielt har dei liten innsikt i religion og kva religiøs overtyding har å seie for meiningar og handlingar. Derfor forstår dei verken Hamas, Hizbollah eller andre ekstreme grupper. Flott at Lars Gule innser at Hamas eigentleg ikkje er interessert i fred basert på forhandlingar og kompromiss. Men Mads Gilbert kjem neppe til å endre syn.

Kommentar #3

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Kronikken til Ole Jørgen Anfindsen

Publisert over 9 år siden

Link til Ole Jørgen Anfindsen sin glimrande kronikk i Aftenposten.

Kommentar #4

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Kronikken til Ole Jørgen Anfindsen

Publisert over 9 år siden

Jeg ser et poeng her. Når du har politiske poenger som ikke er, i tiden, politisk korrekt, vil folk skyve deg bort på en ganske frekk måte. Når du da etterhvert har en nese som en siamesisk katt, fordi du har blitt skjøvet bort så mange ganger, vil det skje noe med deg.

Når du møter sånn en voldsom motstand uten fornuftige argumenter vil du lett havne i det ekstreme. Derfor trenger vi større åpenhet om meninger i stedet for generelle klassifiseringer hvor enkeltmennesker absolutt skal plasseres i en bås. Det er er her vi har noe å lære. Hvis ikke vi tar dette på alvor, vil det skje igjen.

Mvh Petter

Kommentar #5

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Ekkorom er et nytt begrep. I dag er første gang jeg er i kontakt med ordet. Men det har alltid vært slike. Når vi ser ordet forstår vi straks hva det er fordi vi har alle vært i et slikt rom. Botemiddelet mot ekkorom er å diskutere i åpent lende. Lufte ut, kanskje ikke bli enige, men få litt trøkk i debatten. Vi er et lite land, men det er ikke hele forklaringen. Også store land har ekkorom med for liten diversifisering i debatten. Andre kulturer kan også være mer konformitetskrevende, som den tyske, men samtidig er det et problem for alle hvor som helst.

Masseinnvandring til Norge? Nei. Det er ikke noen masseinnvandring til Norge. Det har vært noen svake topper enkelte år, men ingen masseinnvandring i den forstand. Ikke en gang relativt sett har det vært slik. Det er synd at slike myter spredes når de ikke er sanne. En masseinnvandring kunne være den europeiske migrasjonen til USA for 100 år siden, eller den ugandiske befolkning med engelsk pass som flyktet til England under Idi Amin. I Norge har vi aldri opplevet tilsvarende.

Ellers er kronikken grei og gjenspeiler den helt nære tid.

Kommentar #6

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Å bite i det sure eple

Publisert over 9 år siden

Det er ikke lett å si at en har vært naiv og opptatt av å passe inn, men jeg innrømmer at i frykt for å ikke passe inn opplevde jeg deg som truende Jan Hårstad. Det var barnslig og umodent vil derfor si unnskyld for min oppførsel på dine innlegg, og lover å kun kommentere i respektfull tone i fremtiden når jeg er uenig. For uenighet må vi alle tåle og forvente.

Nå sitter vi alle med angeren om vi bare hadde tenkt eller presentert noe på en annen måte, holdt fokuset på annet hva da? Kunne det ha vært forhindret det som skjedde i sommer?

Men vi kan ikke hjemme oss vekk, vi må takle virkeligheten og mennesker som de er og aldri våge mer å dagdrømme om en bedre verden men leve i den vi har. Flukt redder ingen, noe vi også dessverre må si til de som søker trygghet hos oss. Det man flykter fra forfølger en som oftes der man søker lykken.

Håper du opplever det lettere å komme til i media Jan Hårstad, det var kjekt å se at Anfindsen fikk sine meninger på trykk i aftenposten.

Målet er mer demokatri og åpenhet, det er lovet og da skal ingen ta det fra oss. Vi trenger en presse som graver og er granskende som viser spekteret i samfunnet la oss håpe at det er slik de opplever seg selv. De må våge å være det de selv ønsker!

Kommentar #7

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Media og krig

Publisert over 9 år siden

Takk til Lene for gode tanker om ytringsfrihet i media. Jeg skal kort forsøke å forklare hvorfor det vil bli mindre ytringsfrihet og mere sensur:

   Da Sovjetunionen ramlet sammen rundt 1990,fant vestlige strateger ut at det var mulig å omdanne hele verden under deres lederskap og denne tanken ble framført krystallklart i Francis Fukuyamas 1992 bok: The end of history and the Last Man.  Historien var avsluttet: det liberale borgerlige demokrati hadde vunnet under amerikanske verdier - alle andre tenkeretninger ville forsvinne. Bare noen "humanitære" kriger skulle til så hadde vi the New World Order i bevegelse mot One Global Government.

  I ettertid er det lett å forstå at en måtte være professor for å skrive slikt ufattelig vås.

  11-12 oktober drar da Putin til Kina for å bygge opp en EUROASIAN UNION med Kina og Russland som bæresøylene og utallige land i Asia og selv i LatinAmerika (BRIC) står i kø for å bli med i den nye Euroasian Union. I særdeleshet IRAN, men i Europa er det fraksjonen rundt gammelkanzler Schrøder som vil at Tyskland skal orientere seg mot dette.  Franske Nasjonal Front tenker akkurat i samme retning.

  Styrkeforholdet i verdenspolitikken har gjort forandringer på tvers av Fukuyamas tenkning:USA er et økonomisk katastrofeområdet og det eneste våpenet de har er KRIG. Obama er den største krigsminister i USAs historie: krigsbudsjett på 725 offisielle milliarder dollar,men med svarte budsjett hevder eksperter at det dreier seg om 1 trillioner dollar til krig.

  Grunnen til at USA/Israel ikke har kriget sammen mot Iran,skyldes politisk motsetninger om hvordan en rekke saker skulle håndteres i Midtøsten. Dette er en lang historie,men jeg viser til at Brooking Institute i et tenkeskriv av 2009 hevdet at en krig mot Iran trenger flere "provocations" for å mobilisere folket til ny krig.

  Nå viser det seg at det kommer en "iransk" provokasjon. En iran-amerikaner forsøker å drepe den saudiske ambassadøren i USA og hele opplegget er så amatørmessig at fagfolk på etterretningssaker omtrent ler seg ihjel. Les Steve Pieczenik.

  Den eneste seriøse person i Norge som kjøper den offisielle historien er Hans Rustad på document, men dette gode hode fungerer overhodet ikke når det gjelder amerikanske saker. Der er han som en fanatisk troende og lar seg villig dupere av alt.Veldig synd for documents utvikling.

  Det som da står på dagsorden er en krig mot Iran som Obama allerede varsler: Iran må pay a price."We dont take any options off the table".

  Men Iran er allerede nært knyttet opp,ikke bare til den Eurasian Union,men også til et så viktig land som Tyskland innen EU. En krig mot Iran eller Pakistan vil nå polarisere og splitte Europa. Obama lovpriste Norge som fabelaktige bombere av Libya. Skal Norge være med i felttoget mot Iran med sine krigsskip i regionen?

  I krigsepoker viser erfaringen at ytringsfriheten blir avskaffet eller satt ned på minimalt nivå. Illegal presse og russisk Samizdat-kultur er det vi har å forberede oss til, ikke mere ytringsfrihet som Lene håper på med godvilje. Mindre ønsketenkning og mere realisme passer bedre til dagens situasjon.

     janhaarstad@hotmail.com

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere