Levi Fragell

102

Liljer og ugress i Sarons dal

Aril Edvarsen utnevnte meg før sin død til sin argeste motstander gjennom 40 år. Dette hadde han rett i.

Publisert: 12. okt 2011

Selv etter hans bortgang er jeg ikke bare den argeste, men også den eneste som offentlig har rettet kritisk søkelys mot Aril Edvardsens rolle som internasjonal demonutdriver og mirakelpredikant, alliansepartner med folk som Morris Cerullo og Reinhard Bonnke, og brohode for amerikanisert lykke- og kommersreligion i Skandinvia.

“Sarons liljer” ble til Sarons soppflora, hvorav endel arter burde vært merket med advarsler av Kirkens egne gartnere. Dette forhold er blitt påvist og kritisert i min bok Vi som elsket Jesus.

Siden jeg i min bok også omtaler det senere lederskiftet i Sarons dal, og stiller spørsmål om Rune Edvardsen kan endre virksomhetens profil, vil jeg her i saklighetens navn bekrefte at det i høyeste grad har skjedd. Man kan idag bla igjennom nummer etter nummer av Troens Bevis uten å se en eneste demonbesatt kongoleser ligge sprellende på plattformen. Derimot skrives det om kristent ansvar og hjelpearbeid blant trengende. Blant årets kristne sommerstevner var karismatikken mer nøktern i Sarons dal enn på Hedmarktoppen.

Likevel vil jeg håpe at Rune Edvardsen og hans medarbeidere vil vurdere om den nye trenden i karismatisk barne- og ungdomsarbeid skal oppmuntres i senere arrangementer i organisasjonens vakre og innbydende dalføre. Ungdomsfestivalen sist i juni gikk langt over streken. Opplæring av mindreårige til det babbel som idag kalles tungetale, er en usympatisk praksis, og den beskrivelsen som gis av den samme ungdomsgruppens praktiseringen av “profetiske gaver”, er av en art som etter min mening burde vurderes av kirkeledere (som snur seg bort) såvel som vår medisinske ekspertise.

Det samme gjelder sesjonen i samme møte hvor tenåringene ble opplært til å helbrede syke. Tre gutter med vondt i venstre kne var prøvekluter for forbederne, samt et barn med smerter i en sene i foten. (Troens Bevis, nr. 9/11) Jeg innser at den nykarismatike del av lutherske organisasjoner, som IMI-kirken i Stavanger, Oase o.a. har gått foran med dårlige eksempler av tilsvarene art, og det bør tilføyes at det var pinsepastor Øyvind Crompton i Salemkirken i Oslo som ledet sesjonen om nådegaver i Ungdomsfestivalen. Ikke bland deg med dem, Rune.   

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Du virker så bitter Levi

Publisert over 9 år siden

Hei

Jeg har hørt foredrag med deg og lest en del av hva du skriver Levi. Du virkrer bitter.

For meg ser det ut som du har hatt noen traumatiske opplevelser i ungdommen som du aldri blir ferdig med. Selv om det var feil for deg, kan det være rett for andre.

Når du ser hva Troens Bevis har utrettet gjennom årene, er det bare helt utrolig. Aril Edvardsen og hans organisasjon har nådd fram til millioner av mennesker med det glade buskap.

Du virker misunnelig. Han har oppnådd fantatiske resultater. Din nisse-organisasjon her i Norge har oppnådd svært lite i positiv retning, enda værre, den har oppnådd en del i negativ retning.

Kan du heller ikke spre ditt "glade" budskap i stedet for å stadig komme med grinebitersk angrep på folk du er misunnelig på?

Mvh Petter

Kommentar #2

7 innlegg  815 kommentarer

Levi, en gammel rørepinne?

Publisert over 9 år siden

"Man kan idag bla igjennom nummer etter nummer av Troens Bevis uten å se en eneste demonbesatt kongoleser ligge sprellende på plattformen."

Undertegnede er selv en som ble utfridd fra en demon som hadde plaget meg fra ungdommen av, uten at jeg selv hadde anelse om at det var noe som plaget meg. På et kristent G12 seminar høsten 2003, hørte jeg et stille undertrykt skrik, et neeeiii! og så opplevde noe som skled ned langs ryggen og forlot kroppen rundt hoftehøyde, og borte var´n.

Noen år etter fikk jeg dette i en drøm, det var ikke bare meg som var plaget av dette svineriet, hele familien var det og Gud brukte bla denne drømmen til å undervise meg hvordan en menighet med kongesalvet pastor er i stand til å fjerne demonene. 

Det du kritiserer Aril for er det Aril vil få skryt av sin Far i himmelen for, fordi han utførte bare det universelle oppdrag alle kristne har, og som du burde ha skjønt etter å ha kritisert kristne gjennom et langt liv. Du reduserer deg selv til en gammel rørepinne når du kritiserer andre for noe du selv ikke har satt deg inn i.

Oppdraget vi kristne har er: Markus 16:15 Og han sa til dem: «Gå ut i hele verden og forkynn evangeliet for alle som Gud har skapt! 16 Den som tror og blir døpt, skal bli frelst. Men den som ikke tror, skal bli fordømt. 17 Og disse tegnene skal følge dem som tror: I mitt navn skal de drive ut onde ånder, de skal tale nye tungemål, 18 og de skal ta slanger i hendene. Om de drikker dødelig gift, skal det ikke skade dem, og når de legger hendene på syke, skal de bli friske.»

En natt, tidlig i februar 2008 fikk jeg følgende fra Gud i en drøm: Jeg befinner meg i gangen i Betania etter et ungdomsmøte, og jeg ser noen ungdommer som står rundt en gammeldags mynttelefon.  Plutselig er jeg i gangen hjemme i mitt eget hus.  Jeg legger hånden på en telefonkatalog for finne et tlf. nr. for å ringe, men rekker ikke det før jeg hører en dempet telefonringing i det fjerne. I ånden ser jeg at det ringer telefonen borte i menighetne min og det er min gudegitte pastor som ringer. (Altså ikke den pastoren mennesker har gitt meg for han har ingen åndelig autoritet) Pastoren tar telefonen, men vi rekker ikke å si noe fornuftig for like plutselig står jeg på trappen i hjemmet hvor jeg vokste opp som barn.

Så kommer en halloweenfigur susende mot meg i luften. Det er en dødningehodemaske med en svartflagrende skjorte uten kropp, som kommer mot meg og roper BØ! Jeg blir dritredd et lite sekund, men får en innskytelse om selvå ta den autoriteten som Gud nå inngående har forklart for oss at alle kristne har.

Jeg legger fra meg telefonen på et bord som dukker opp. Jeg legger altså ikke på og bryter linjen. Da jeg “tar” autoritet lander figuren på gresset foran meg og forvandler seg til en Donald Duck, B-gjeng figur type karneval. Han står på gressplenen og prøver å gjøre meg redd, men blir bare komisk der han “flexer” muskler med sin store ølmage, for så å bli mer og mer usikker i det han begynner å miste interessen for meg og begynner å fokusere på noe i luften rundt meg. Han blir stadig mer usikker, begynner å gå baklengs, for så å snu og legger på sprang oppover bakken mot mine besteforeldres hus. Et eller annet i selve luften gjør ham livredd, og jeg føler ikke at all den kraften som virker på ham kommer fra/gjennom meg. Jeg løper etter figuren, mens jeg kjenner at jeg får mer og mer autoritet, mine åndelige muskler øker av å være i kamp.

Ettersom jeg nærmer meg besteforeldrenes hus som ligger øverst oppe i bakken, gjemt bak noen trær, dukker det opp stadig flere “skøyere” som alle får samme reaksjonsmønster. Først ser de på meg, så ser de rundt meg, for så å bli usikker, før de snur og legger på sprang i et stadig økende tempo opp mot et telt som kommer til syne. Det er et sirkustelt, type Stelle Polaris med en masse figurer du finner i Donald Duck bladene. Disse figurene, som alle er gråhvit på farge, blir alle redde når de seg meg, eller er det noe annet de ser? For også de ser forbi meg ogrundt meg på noe som for meg er usynlig. Jeg tenker hele tiden på hvor kommer denne  vanvittige og hemningsløse frykten som jeg ser i øynene deres, fra? Dette er ikke “vanlig” redsel? 

Ettersom jeg løper etter “skøyerne” opp bakken skjønner jeg at det er engler som jobber i luften og gjør den egentlige jobben, og jeg får en forståelse av at jeg som menneske må gjøre mitt. Stopper jeg opp, stopper også englene opp. Fortsetter jeg å ta autoritet fortsetter også englene å kjempe.

“Skøyerne” begynner å rive teltet mens de roper; “Nå kommer han og tar oss, vi må flykte”. Igjen lurer jeg på hvor all den desperate frykten jeg ser i øynene deres, kan komme fra. Hvordan kan jeg og englene gjøre dem så avsindig redde? 

Ettersom jeg innhenter gjengen med demoner som blir synlig langs bakken opp mot teltet går de i oppløsning og forsvinner etterhvert som jeg kommer nær. Da jeg kommer fram til teltet, som nå er delvis demontert, sier jeg: Jeg skal hjelpe dere å rive teltet, så forsvinner dere herfra og drar dit dere kom fra, og det litt brennfort. Samtidig med at jeg tar tak i teltduken og river teltduken av den siste teltstangen er teltet og figurene borte og drømmen er over.

Som vanlig ved slike drømmer kommer forklaringen når jeg våkner og etterhvert som jeg skriver den ned: Telefonkatalogen er Bibelen og ringetonene og telefonen er den åndelige forbindelsen med min overordnede på autoritetstigen. Demonene med de vettskremte ansiktsutrykkene er nettopp det, fryktdemoner,som har til hensikt å “marinere” menneskermed en frykt som fører til at de ikke blir i stand til å leve ut potensialet.

Budskapet er: holder du linjen åpen til din overordnet i autoritetsstigen, din “Herrens salvede”, og om du selv er påpasselig med å ta vare på din egen autoritet som kristen, står hele Guds autoritetsapparat klart til å bistå deg når du skal leve ut potensialet, som et menneske og som en kristen. 

Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Takk Odd Arne

Publisert over 9 år siden

for at du delte din drøm med oss. Vi trenger i større kunnskap om den åndelige verden. Det er der kampene kjempes og det manifisterer seg i vår virkelige verden.

Mvh Petter

Kommentar #4

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

25. juli

Publisert over 9 år siden

Levi Fragells agerende 25. juli 1977 hvor Hedningesamfunnet braste inn på kveldsmøtet i Sarons Dal, forstyrret møtet og protesterte mot Aril Edvardsen og deltagende politikere, med påfølgende takk fra Fragell til Hedningesamfunnet for utvist heltedåd, tilsier at det er ulike syn på hva slags ugress som finner veien til Sarons Dal.

Kommentar #5

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

La de døde hvile i fred

Publisert over 9 år siden

Selv kjenner jeg ikke til hvem Aril Edvartsen var, men siden han er død og ikke kan forsvare seg så er det best å la konflikter med ham ligge. Det rører mange følelser. Lars Gule forsvarte kritikk som kom mot Arafat med at det ble en demonisering av en død mann å ta tak i hans feil og mangler, jeg fikk virkelig respekt for Lars Gule da han sa at han bruker ikke varsleknappen men sier meningen sin åpent. Håper det er et slikt klima HEF jobber for å ha at man åpent kan si meningen sin og ikke oppleve å bli baksnakket pga man tråkket noen på tærene uten å vite det.

Når det gjelder IMI-bevegelsen i Stavanger er jeg svært usikker på hvor langt de har presset sine tidligere medlemmer. Det har vært en som har brutt ut av miljøet som har kommet med dramatiske meldinger her inne på VD. Det var så personlig og uarbeidet at denne personen må få fred og ikke bli brukt som bevis på noe. Det virket også som personen kunne tenke seg en forsoning med miljøet, da vil situasjonene løse seg for begge parter om det var missforståelser i kommunikasjonene som ledet til en uønsket konflikt.

Vi har religionsfrihet og må akseptere at mennesker velger ulikt. De som ikke vil forholde seg til den religiøse verden må få leve ut sine drømmer i fred. Å åpent kunne si meningen sin uten å frykte er viktig i demokatriet, har noen et problem så for de ta det opp med den det gjelder og når de ikke inn så for de være enige om å være uenige. Man skal ikke true med helvete og djevelen bare fordi man kan som troende, det er faktisk ubehagelig og viser liten religiøs forståelse når noen gjør slikt!

Blir bare konspirasjoner av å grave i gammle historier for å forklare dagens problemer. Vi som lever i dag som må velge det som er best for ens eget liv. 

Kommentar #6

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Mitt besøk i Sarons dal

Publisert over 9 år siden

Jeg kommer ikke til å kommentere andre skribenters personlige tro eller kommentarer om min person i denne debatten. Men faktiske anførsler må være riktige. Jeg blir derfor nysgjerrig på hva Leif Gullberg bygger på når han skriver om mitt besøk i Sarons dal i 1977. Jeg har skrevet om dette besøket i min bok (s. 184-6). Jeg hadde hørt om en planlagt demonstrasjon mot demonutdrivelser o.a., men jeg hadde ingen kontakt med demonstrantene. Det hele utartet til en brudulje, hvor Aril Edvarsen ifølge Arbeiderbladet slo til en av demonstrantene i ansiktet. Jeg så ikke det som inntraff, idet jeg som ansatt i Justisdepartementet stod sammen med den tilstedeværende politiledelsen som var litt varslet om mulige uroligheter. Såvidt jeg husker traff jeg ikke hedningene i det hele tatt. Har jeg glemt noe, Gullberg?

Kommentar #7

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Unnskyld, men....

Publisert over 9 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.

Jeg innser at den nykarismatike del av lutherske organisasjoner, som IMI-kirken i Stavanger, Oase o.a. har gått foran med dårlige eksempler av tilsvarene art, og det bør tilføyes at det var pinsepastor Øyvind Crompton i Salemkirken i Oslo som ledet sesjonen om nådegaver i Ungdomsfestivalen. Ikke bland deg med dem, Rune.

Siden når ble ateistiske humanetikere bedt om å være rådgivere for kristne predikanter i teologiske spørsmål? 

Og med hvilken rett og troverdighet oppnevner trådstarter her seg selv til soppekspert i kristen-Norges fauna? 

Er det liksom ikke nok sopp og ugress på hans egen side av gjerdet, om man også skal måtte luke ugress på Edvardsens grav?

Kommentar #8

7 innlegg  815 kommentarer

Publisert over 9 år siden

"Håper det er et slikt klima HEF jobber for å ha at man åpent kan si meningen sin og ikke oppleve å bli baksnakket pga man tråkket noen på tærene uten å vite det."

Hallo Lene, du skjønner, vi som er så gamle at vi ikke lenger nødvendigvis får erigerte peniser av å åpne dørene for vakre unge damer (den blir nok heftende ved deg. he he) har skjønt såpass at HEFs agenda IKKE er den samme nå som før Levi kuppet HEF på 70-tallet.

Da var nok HEF et miljø som ville ha kommunikasjon med andre/annerledes tenkende mennesker. Levi har forandret HEF, med bla hjelp av Lars Gule, til en evighetsmaskin viss jobb er å mose kristne i norge og verden over. Da blir det jo litt gøy for oss gamlinger å klå ham/dem litt tilbake.

Kjenner du ikke Aril har du gått glipp av det viktigste som skjedde i pinsebevegelsen fra tidlig 60-tall og fram til 90-tallet må en vel si, og den kjødelige kampen mellom aril og oslo-mafian med Gilbrandt i spissen slo luften ut av en fløy av Pb i mange ti-år framover. Aril er vel det første eksemplet på en apostel i skandinavia og revolusjonerte misjonsvirksomheten, og trakk pengene ut av store deler av fellestiltakene i PB for pinsevenner gir der salvelsen er, til oslomafians kjødelige reaksjonsmønster.

Aril E er vel på mange måter forløperen til Ulf Ekmann som tok apostelkonseptet videre til ny-apostolisk nivå, med tilsvarende økte resultater. To giganter i Guds rike, og HEFs raseri er proposjonalt med salvelsen til disse to, men Levi og Aril er jo samkjørte i tid, og den ene klarte og klarer ikke å la den andre ligge. Demonsk aktivtiet er nå en gang demonsk aktivitet. 

Kommentar #9

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.

Aril Edvarsen ifølge Arbeiderbladet slo til en av demonstrantene i ansiktet.

Kjære Levi Fragell,

det er akkurat slik informasjon jeg er redd vil sette sinne i kok her inne og en masse konspirasjoner og beskyldninger. Selv leste jeg ikke intervjuet der du taler varmt om Edvarsens sønn i VD i dag. Vi har ytringsfrihet men akkurat i denne tråden ville jeg avstått fra å ha kommet med for mange opplysninger, regelrett pga det er lagt opp til at kampen mellom deg og Aril skal gjennopstå. Nok oppvåkninger her inne på VD for å si det kryptisk og små religiøst. Ellers vil jeg si takk for at HEF ikke driver å luker i bedene men lar mennesker være til som de er. Det vokser man på og blir trygg av!

Lykke til, bare svar på det du vil og som vil tjene det målet du har : )

Hilsen Lene

Kommentar #10

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Godt mulig

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Er det liksom ikke nok sopp og ugress på hans egen side av gjerdet, om man også skal måtte luke ugress på Edvardsens grav?

Det er nok få human-etikere som mener de selv er helt uskyldsrene bare fordi de har fravær av tro. Forskjellen er vel kanskje heller at det oppfordres i mange lokallag for HEF og HU (Humanistisk Ungdom) å komme med kritikk og ideer til å luke ut ugress og dårlige holdninger.

Jeg tror (uten å representere noen andre enn meg selv) at de aller fleste i HEF er åpne for å ta imot kritikk. Det finnes ugress på vår side og, klart det. Slike ting må man ta fatt i, og da spiller det lite rolle hvilket livssyn man har. Men å peke ut ting som er galt eller dårlig fundert i begge leire er jo ganske så hensiktsmessig? Om vi alle forbedrer oss i lengden, hvem taper da?

Gule har jo tatt et oppgjør med hans egen fortid, og en del akp-mlere som finnes i forbundet likeså. Kristne er velkomne til å kritisere andre personer/ting de føler er feil, og det blir det jo ofte gjort her på VD, som da Dawkins fikk doktorattittel av UiO.

Kommentar #11

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Aril Edvardsen

Publisert over 9 år siden

Nå opplever ikke jeg at Levis innlegg er et nytt oppgjør med avdøde Aril Edvardsen - men først og fremst en utfordring til hans sønn Rune...

Kommentar #12

7 innlegg  815 kommentarer

Publisert over 9 år siden

"det er akkurat slik informasjon jeg er redd vil sette sinne i kok her inne og en masse konspirasjoner og beskyldninger."

neida lene, sinnene er ikke i kok, her kom oddbjørn også og da  er "fylkingen er samlet på valen" bare vågnes mangler

hjemmekoseli vil nå jeg si, alt er ved det gamle, trygt og godt....

Kommentar #13

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

hjemmekoseli vil nå jeg si, alt er ved det gamle, trygt og godt....

Takk Odd Arne,

vær snille med hverandre da : ) Lykke til : )

Kommentar #14

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Lene. du virker nesten for snill:) Det kan være tungt av og til, men stå på!

Mvh Petter

Kommentar #15

Sigmund Voll Ådnøy

141 innlegg  1622 kommentarer

Lytt og lær

Publisert over 9 år siden

Her var det "hett".

Jeg er enig med Levi Fragell i svært mye av det han sier om disse tingene. 

Jeg syns jeg ser mer kristent sinnelag, bedre bedømmelse (åpnere øyne/større åpenbaring, nærmest?!) og større omsorg for menneskers sjelsliv hos Levi Fragell enn jeg ser hos mange kristne både på "Verdidebatt" og for øvrig. Det er på en måte fryktelig flaut og en skam. Samtidig kan jeg kalle det interessant og tankevekkende og ta det som en slags undervisning fra Gud om hvem han kan bruke. Jesus har sagt noe sånt som "om disse tier, skal steinene rope". Kan Gud bruke steiner, kan han jamen bruke en uglesett "humanist" også - når kristne søsken ikke ter seg som søsken og hyrder ikke ter seg som hyrder. Men man kan likevel bli litt paff når det kommer så mye vettugt fra en såkalt humanist, og mange vet ikke helt hvordan de skal forholde seg. Mitt råd: Ikke vær så forbaska redde for å si dere enige i mye med en som ikke bekjenner seg som kristen! Man blir ikke en "Judas" av den grunn!

Jeg kan også se det på et "mer jordisk plan", hvilket jeg syns vi alle uansett må, og konstatere at her har vi nyttige innspill om hvordan vi omgås medmennesker, inkludert sårbare mennesker eller mennesker i sårbare faser, som det virker som Fragell har et hjerte for. Jeg har tenkt mye på dette rent praktiske og omsorgsmessige til tider når jeg har hatt Fragell og f.eks. Anders Torp i tankene. Dette både pga. det de kommer med, som jeg vil kalle matnyttig, og det jeg har av egne erfaringer knyttet til personer eller virksomheter de refererer til. Jeg sier ikke at alt er galt i alle sammenhenger som trekkes fram - men det gjør vel forresten heller ikke de? Kaller man seg kristen, burde man etter mitt syn kunne tåle at noen sier sin hjertens mening om noe - spesielt når de trekker fram faktiske forhold. Eller tåler vi ikke at usunnheter og usannheter blir avslørt? 

Jeg syns flere burde lytte og lese til det han og noen få andre sier, og det gjerne med Bibelen og Jesu hjertesaker i tankene samtidig (i det minste "i bakhodet"). Jeg tror mange vil fastslå at det bibelske og det som Fragell hevder om disse tingene (karismatiske eventyr, dårlig lederskap, lite faktisk og praktisk omsorg for barn og andre mennesker, etc.) ikke står imot hverandre - iallfall ikke i særlig stor grad.

I stedet for å gå til angrep på Fragell eller andre som kommer med liknende meninger, burde flere personer si seg enig i det man kan si seg enig i. Kan man ikke bare innrømme at han har rett i mye av dette, og la være å kverulere? De fleste vil vel være enige i at f.eks. en kobling med Morris Cerullo er uheldig - hvis de er helt oppriktige og vet hva han har liret av seg på TV? Eller er folk glad i bedrag og penger sånn som han? (Ja, dessverre er mange det også.) Men kall nå en spade for en spade, og slutt å behandle mennesker som deg og meg (selv om de er kjente predikanter) som hellige kuer!

Det er, som jeg har lest at Fragell har påpekt, nærmest ingen som våger å advare og si ifra om usunnheter i menigheten (annet enn litt hist og her om generelle trender e.l., noe som kan være en god advarsel, det også). Iallfall er det slik her i Norge. Jeg vil likevel trekke fram et navn jeg håper enda flere sjekker ut: Andrew Strom. Han har en noe annen synsvinkel, men han advarer mot noen av de samme tingene. Jeg er ikke enig i hele hans teologiske syn, men han ser mye klart og er verdt å lytte til i svært mye. Tror mange kristne kunne hatt godt av å ta imot noen "annerledes innspill" til deres og andres kristenliv - hva med en kombinasjon av "Kundalini Warning" (se amazon.com eller YouTube) og "Vi som elsket Jesus" (Fragell)?

Kommentar #16

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Per

Publisert over 9 år siden

Slik jeg leser Levi så blir han stresset hvis det blir for mye fart og åndelig liv i menigheten.  Han blir og stresset hvis mennesker tar til seg Ordet og tar i mot Den Hellige Ånd - vinner mennesker for Jesus og har et aktivt bønneliv der også forbønn for syke er en naturlig del av kristenlivet.

Du spør med hvilken rett han, som ateist, setter seg selv i posisjon til å være rådgiver for - jo, han er - slik jeg har skjønt det - rådgiver for ateistprester i DNK - egentlig vil han nok hatt alle i embed forvaltere av Ordet i den posisjon, men...

Det kan og være, Per, at navnet forplikter uansett om han prøver å holde avstand på andre siden av gjerdet (men, han kommer jo rimelig ofte over stakitten for å hilse på). 

Levittene var prester og tempeltjenere.  De hadde en rekke særbestemmelser i loven.  De ble ikke regnet med som en av Israels tolv stammer - de ble ikke tildelt noe stammeområde, men fikk 48 byer som lå rundt omkring de andre stammenes områder.

Dette virker for meg som en slags "freelancerolle" - med særbestemmelser - og med spredning til å påvirke og kreve respekt - og det kan være at selv om både preste- og tempeltjenesten er forlatt så sitter noe av det i ryggraden ikledd ateist og HEF overbevisning.

Jeg kjenner ikke Rune og jeg kjente heller ikke Aril, men jeg har stor sans for både det arbeid han bidrar med særlig utenfor landets grenser og .... han skaper liv og røre der han betjener.

Han er musiker, som deg, og jeg har stor sans for det jeg finner på you tube..."Mother India" live i ....India...filmet i Kurnool og Narsapur...

http://www.youtube.com/watch?v=W7vMaZ9uwlc

Rune fikk Afrika i blodet alt som barn - her foran et ungdommelig publikum i Bukova - DR Congo

http://www.youtube.com/watch?v=qHfFLG2VMF4

 

Kommentar #17

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Det kan være tungt av og til, men stå på!

Hei Petter, 

jeg har en grense for omsorgen min for andre. Men jeg velger å tro det beste om folk så lenge de forstår at de ikke kan kreve noe av meg. Jeg er en veldig vanskelig person å be om noe, vil helst bestemme selv når jeg skal yte : ) Ikke alltid det blir sett på som positiv egenskap, men jeg har god kontroll på tingene rundt meg på denne måten.

Er det ikke slik du også er da Petter? Synes du virker veldig koselig og opptatt av å advare andre mot å bli manipulert, likte godt tråden du laget om musikk. Det er rart at vi kan bli maipulert, det er jo viktig å snakke om det synes jeg og uansett hvilkne ord vi bruker så er det jo et fenomen vi beskriver som ikke er positivt, gjelder bare å bygge broer av tilitt slik at vi kan forstå hverandre. 

Kommentar #18

7 innlegg  815 kommentarer

se bak den pene fasaden hans...

Publisert over 9 år siden

Jeg syns flere burde lytte og lese til det han og noen få andre sier, og det gjerne med Bibelen og Jesu hjertesaker i tankene samtidig (i det minste "i bakhodet").

Ingen kristne her har noe problem med å innrømme at det har skjedd uviselige ting opp igjennom årene, her på forumet og fra sentralt hold i pinsebevegelsen, men som Egil Svartdal utrykte det, har han problemer med å kjenne seg igjen i det eksremt fortegnet mijloet Fragell skisseer. Så det er ikke på det plan "problemet Fragell" ligger.

Du må bak den glatte /lettere psykotiske?  fasaden hans hvor det ligger en velredigert, gutten er ikke dum, strategi for å plukke i stykker alt som lukter og smaker kristenmans blod. Det har oppegående kristne avslørt for lenge siden, og i alle fall jeg har store problemer med hvordan VL stadig vekk gir ham spalteplass. 

Kan det være en bakenforliggende grunn for at VL redaksjonen stadig vekk opptrer som Fragells nyttige idioter for å målbære hans demondrevne mål. Det er en grunn for at VL ikke får innpass hos pinsevennerne tiltross for at KS har falt dramatisk i opplag. Pinsevenner velger heller NorgeiDag eller Dagen istedet for å bli mobbet av et antikarismatiske vl-miljø, som fakstisk har tungt for å svelge at Oase miljøet er blitt karismatisk og erklærer at de går apostolisk,"for profeter og apostler har noe vi andre ikke har", som den avtroppende oaselederen utrykte det på Hanvolds TV kanal.

Om du er kristen burde du også ta i betrakning at lutherske miljøer, som vl står solid plantet i, ikke akkurat er det mest framgangsrike for tiden. Der hvor veksten er, og altså der hvor plagede mennesker får mest hjelp, er i de utskjelte karismatiske pinsemiljøer verden over, generelt og ny-apostoliske spesielt.Det velger Fragell, og du, behendig å glemme? 

Fragells agenda er ensidig negativ og demodrevet at han nå bruker sønnen Edvardsen til å sparke faderen Edvardsen på leggen. Det blir litt som i middelalderen hvor man graver opp bena og brenner disse, til de som har  frigjort Guds ord gjennom å oversette Bibelen til et nytt språk. Antikrists ånd heter det, og det gidder vi ikke å lefle med, unntatt de fra vl-miljøet, og andre humanister?

Kommentar #19

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

visjonær

Publisert over 9 år siden

A. Edvardsen må vel også si og være av et annet kaliber enn den husmandsånden mange av oss kristne er fostret opp på, i all fall mange av oss som har passert 50.  Det å tenke nytt, visjonært nå mennesker ut fra sitt kristne standpunkt, blåste nok mange husmansskristne av banen da han entret livets scene for noen ti år siden. Missunnelse, baksnakkelse og motstand ble hans liv, men også velsignelser slik skriften beskriver. Og med tristhet konstaterer jeg i det Herrens år 2011 at janteloven fremdeles står sterkt.  

Kommentar #20

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Kjære Odd Arne Lande

Publisert over 9 år siden

- nå beveger du deg farlig nær det konspirasjonsteoretiske.  Les Sigmund V. Ådnøy (#15) en gang til.  Han sier kloke ting.

Kommentar #21

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

Slik jeg leser Levi så blir han stresset hvis det blir for mye fart og åndelig liv i menigheten.

Hei Knut,

Levi er en slik type som jeg liker godt pga han gir andre tid til å tenke selv. Slik jeg ser ham og Gule er de begge tydelige på hva de mener, og de vil at andre skal også være det. At de tar ansvar og vil hjelpe er tydelig, er glad for at slike mennesker engasjerer seg. De går jo gang på gang inn i vepsebol og sier det de tror på. Det er ufint at de blir demonisert som at de er noe annet enn to hyggelige fyrer. Men nå har jeg lært etter å lest en del på VD at det er ganske mye som kan være gal påvirkning fra det onde fra ulike religiøse menigheter. Skal man følge alle rådene så må man egentlig bare stoppe å tenke og la andre styre livet sitt, ikke mye rom for å feile.

Mitt håp er at religiøse kan dempe denne frykten og se at både Gule og Levi er intelligente og sier bare det de mener, er det farlig?

Selv mener jeg selvsagt nei. Men jeg aksepterer at for enkelte er det det, men jeg aksepterer ikke at de i fred for lov å messe om ondskap, spre det gode budskap og håp ikke dommedag og gru : ) Derfor titter jeg innom her og sier: lets be friends : )

Denne sangen er kjempe fin, trist at noen mener at Kurt ble straffet med døden for å sunget den, men det sier mest om de.

http://www.youtube.com/watch?v=zRfVw6HRG4Y&feature=related

Ingen skal dø pga religion, det må jo være det motsatte som er målet et godt liv : )

Kommentar #22

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

om å oppfatte ulikt

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Nå opplever ikke jeg at Levis innlegg er et nytt oppgjør med avdøde Aril Edvardsen - men først og fremst en utfordring til hans sønn Rune

Da er vi to om den oppfatningen :)

Og til Kvinlaug som skriver følgende: " Jeg har hørt foredrag med deg og lest en del av hva du skriver Levi. Du virkrer bitter." Du har selvsagt lov å ha en slik oppfatning, men du er sikkert forhåpentligvis fullt klar over at din oppfatning er sterkt farget av ditt eget ståsted i saken.

Min oppfatning er at Fragell er ekte medmenneskelig engasjert og opptatt av å få folk til å stille seg konstruktivt kritiske til det som ofte fremstilles som "det eneste sanne og rette". Vi trenger slike personer - men de vil aldri noensinne bli populære. Derfor trenger de å ha en sterk ryggrad, slik Fragell virker å ha.

Min enkle teori er: er vi redde for kritiske røster, har vi som oftest noe å skjule!

Kommentar #23

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

vi redde for kritiske røster, har vi som oftest noe å skjule!

Hei Sissel,

gjett om du har vært savnet! Godt å høre den kloke stemmen din.

Klem

Kommentar #24

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

hei Lene :)

Publisert over 9 år siden

tusen takk for gode ord! Klem til deg

Kommentar #25

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Bitter rørepinne ?

Publisert over 9 år siden

 

"Aril Edvarsen utnevnte meg før sin død til sin argeste motstander gjennom 40 år. Dette hadde han rett i.

Selv etter hans bortgang er jeg ikke bare den argeste, men også den eneste som offentlig har rettet kritisk søkelys mot Aril Edvardsens rolle som internasjonal demonutdriver og mirakelpredikant, alliansepartner med folk som Morris Cerullo og Reinhard Bonnke, og brohode for amerikanisert lykke- og kommersreligion i Skandinvia."

::::::::::::::

Jeg tror ikke vi som kristne har grunn til angsbiteri hver gang Lewi Fragell tar til orde.  Jeg for min del synes at han her leverer et velformet og ballansert innlegg for sitt syn.  Når kirkens menn ikke tar til orde, og underviser i slike ting som her er nevnt er det bra at noen  skriker ut.   Vi trenger dette iblandt, og særlig når det ikke er antydning til ekle angrep på den kristne tro som sådan.

Faktum er at vi som kristne ikke er fullkomne heller.  Var det noen som ikke var klar over dette ?  Defor trenger vi noen som pirker bort i ett eller annet hos oss også.

De ting som han påpeker her er faktisk på sin plass å påpeke.  Jeg er enig i mye av dette han skriver om, men kanskje på litt andre premisser enn ham.  Helbredelser og demonutdrivelser er ikke uten videre ukristelig.  Men det er bare hvilken måte dette blir utført på.  Det hendte jo at Jesus selv forbød å publisere slikt uten videre.  Fordi det kunne oppfattes på feil måte.

Når dette blir underholdningsindustri og gjenstand for mange "suksessforkynnere" sitt behov for ekstra PR.  (jeg tar ikke stilling til Edvardsen her)  Når "amerikanisert lykke og kommersreligion"  på død og liv skal innføres, og gjøres til aksiom for sann og ekte kristen tro. Da vet jeg at det er mange kristne, kanskje de fleste som synes at Fragell her har et godt poeng.  Jeg tror ikke på en cola automat gud som en bare kan putte penger, eller bønner på, og så vips, så kommer det en bestiller. Dette er ikke min Gud.

Om Lewi Fragell liker, eller misliker dette  har ikke noe med saken å gjøre.  Jeg tror vi skal diskutere med ham på en rolig og sindig måte, og ikke gå i fistel hver gang han er på tråden.  I rent argumentasjons og debattmessig oppførsel er han en "lilje"  midt i HEF s  "ugress" hage. (:-)

Om Fragell er bitter eller ei, har heller ikke noe med saken å gjøre. I så fall har han vel kanskje en grunn til det.  Desto mer må vi kunne godta, og å lytte til kritiske røster uansett hvor de kommer fra.  Og "rørepinne" er han nå i hvert fall ikke.  Men kanskje han rører i urent farvann ?    - Hvem vet -.

 

Kommentar #26

Liv-Marit Davidsen

0 innlegg  2 kommentarer

Mye bra her

Publisert over 9 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.

Det er, som jeg har lest at Fragell har påpekt, nærmest ingen som våger å advare og si ifra om usunnheter i menigheten (annet enn litt hist og her om generelle trender e.l., noe som kan være en god advarsel, det også).

Synes Fragell tar opp viktige ting her. Det sitter mange voksne med sterke minner om en barndom og ungdom der man ble eksponert for helbredelser, kraftig tungetale og forkynnelse som skapte angst. Oppfordrer alle til å lese boken han har skrevet og jobbe for sunne og gode menigheter der barn for lov til å være barn.

Kommentar #27

Anita Kruse

0 innlegg  6 kommentarer

Hvorfor er det så mange redde kristne stemmer her?

Publisert over 9 år siden

Det er en del som hver gang Fragell åpner munnen kryper sammen i frykt og forsvarsteknikker og begynner med personangrep og forsøk på å snu det hele på hodet og lete etter noe å 'ta ham for'.

Ja, Fragell sine synspunkter blir bragt frem av noen som er utenfor det kristne miljøet. Men finnes det virkelig noen i det kristne miljøet som man kan forvente vil stå frem mot 'sine egne' med den typen historier som var med å bygge tvilen til mennesker som Fragell?

Kanskje de som prøver å gjøre synspunktene hans irrelevant faktisk er mennesker som vokste opp som barn i et lignende miljø som ham. Kanskje det er snakk om folk som ikke har tatt skade av å bli fortalt at venner og familie som ikke tror nøyaktig som dem er dømt til smerter og ild i helvete. Kanskje det er mennesker som faktisk i sine barneår har opplevd å se andre de er glad i blitt kollektivt nektet medisinks behandling eller fått vite at de er syke fordi de ikke tror nok eller er besatt eller lignende ting, uten at dette har gjort et varig inntrykk på dem hverken da eller siden.

Jeg har problemer med å se hvordan noen kan gå igjennom slikt uten at det vil forme dem på en eller annen måte, og det første jeg tenker når jeg skulle gjette på hvordan er ikke at dette skaper mennesker som føler trygghet eller glede ved sin tro. Hvorfor er det da galt å ta en debatt rundt de ulike måtene dette praktiseres på og forsøke å få kristennorge til å drive en viss egenkontroll? Og hvis det bare er de som har ramlet utenfor som tørr å tale om det så skal det forties for de har ingen rettigheter til å kommentere på et miljø de ikke lengre er en del av?

I lys av at kristendommen er en misjonerende religion burde man jo nettopp lytte til dem som blir presset ut - ikke bare av et miljøe, men av troen. Man kan til og med gå så langt som at her er det ikke Fragell som har feilet kristennorge, men det kristennorge han har blitt møtt med som har feilet ham.

Det beste med en diskusjon er jo ikke å vinne, men å lære mer. For å lære må man også kunne lytte til den andre siden.

Kommentar #29

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Ytringsfrihet kun for ateister

Publisert over 9 år siden
Anita Kruse. Gå til den siterte teksten.

Det er en del som hver gang Fragell åpner munnen kryper sammen i frykt og forsvarsteknikker og begynner med personangrep og forsøk på å snu det hele på hodet og lete etter noe å 'ta ham for'.

Det er hersketeknikk.  Kristne skal liksom ikke ha lov til å kommentere på Vårt Lands verdidebatt.  Nei, alle Fragells uttalelser skal få stå uimotsagt.  Ytringsfrihet gjelder bare ateister, mener enkelte ateister.  Ble moderate motinnlegg for sterk kost?

 

Kommentar #30

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Bitter og bitter, fru Blom...

Publisert over 9 år siden

Jeg har i en tidligere replikk sagt at jeg ikke vil kommentere kritikk av min person, siden jeg ønsker "saken" i fokus, og ikke min person. Det vil si at jeg heller ikke vil følge opp positive vurderinger av meg selv, mine motiver osv. (Men takk, likevel.)

Spørsmålet om jeg er drevet av bitterhet, vil jeg likevel si litt om, idet et slikt hevnmotiv på den ene side kan bidra til å svekke betydningen av mitt anliggende - mens bitterhet , sårede følelser og skade på sjel og familieliv samtidig kan være konsekvenser av religiøst menighetsliv som bør erkjennes og omtales, i solidaritet med tusenvis av unge og eldre ofre etter karismatiske villfarelser i vårt land.

Er jeg bitter? Jeg har egentlig ikke tenkt tanken, idet jeg er en livsglad person av natur. Men innimellom blir jeg inderlig fortørnet. Det skjer spesielt når jeg ser og hører at mennesker (særlig barn og unge)  bekjenner tro og vitner om religiøse erfaringer basert på manipulering  og juks. Dette vet jeg og mine ateistiske brødre mye om. Det er dette jeg denne gang advarer Rune Edvardsen mot. 

Kommentar #31

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Anita Kruse:

"Det beste med en diskusjon er jo ikke å vinne, men å lære mer. For å lære må man også kunne lytte til den andre siden."

::::::::::::::::::

Veldig bra formulering, dette tar vi med oss videre i debatten !    Det er jo tross alt ikke alltid sikkert heller, at den som "vinner" i en debatt alltid har funnet hele sannheten.

:::::::::::::::::::

Bjørn Erik Fjerdingen:

"Det er hersketeknikk.  Kristne skal liksom ikke ha lov til å kommentere på Vårt Lands verdidebatt.  Nei, alle Fragells uttalelser skal få stå uimotsagt.  Ytringsfrihet gjelder bare ateister, mener enkelte ateister.  Ble moderate motinnlegg for sterk kost?"

:::::::::::::::::

Så, så - ro deg nå ned litt da. Jeg kan ikke se noen hersketeknikker her, så langt.  Men påstandene dine her kan lett gå over til dette om du ikke passer på.   Ateister er stort sett ikke farlige folk tross alt.  Det kan nok desverre finnes andre som er farligere for den kristne tro enn nettopp dem, for vi vet jo hvor de står, og de er nå ærlige på det da.

Kommentar #32

7 innlegg  815 kommentarer

forsøk på avkristning er ikke konspirasjon

Publisert over 9 år siden

- nå beveger du deg farlig nær det konspirasjonsteoretiske.  Les Sigmund V. Ådnøy (#15) en gang til.  Han sier kloke ting.

At vi, oddbjørn, er uenige i det meste er gammelt nytt, og det du kaller for kloke ting er for meg mange ganger farlig naivt. Fragell og Gule er drevet av den samme ånd, og har hhv kristne og jødene/israel som "target", og min ånd er altså motsatt ende av denne kristus/antikrists ånd. Gule gikk berserk forleden kveld, til det er Fragell for smart. Han vet det er tilstrekkelig mange her han kan bløffe og det holder han i gang. 

F.eks debatten om humanistsangen "til ungdommen" skulle inn i salmeboken eller ikke. Der var jeg klar på at det skulle den ikke. - Sangen er en hyllest til det opprørske mennesket, men skulle kirken fortsette sitt forfall var sangen et opplagt valg. Sangen kom inn i salmeboken, og Fragell hevder det er en ny tid av tåleranse i kirken. Naivere enn dette kan vel neppe (kristne?) komitemedlemmer oppføre seg.

Fragell skyver foran seg uheldig karismatisk oppførsel, men går vi han nærmere inn på klingen, nekter han også for at det finnes helbredelse i Guds rike, og at det finnes demoner som plager mennesker, og han nekter å forholde seg til mennesker som har fått hjelp av "uviselige" pinsevenner og andre kristne, han går tom så langt at han nekter for Guds eksistens, i likhet med deg.

Han nekter å gå inn i en debatt han er dømt til å tape, det er han for smart til. Den "uheldige" karismatiske oppførselen han påpeker gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på i uendelighet, er ikke annet en en glatt fasade som mange går fem på.

Fragell er en fotballdommer som forlanger å dømme en håndballkamp og som blåser for "hands" så fort man begynner å spille, men egentlig så hater han alt av lagsport, så han saboterer så godt han kan til alle er blitt lei og går hjem, da gjør han det han egentlig vil og ta en tur på golfbanen, men det nekter han å innrømme. 

Fragell kjører piratbåten sin under falsk flagg, derfor er det så mange "sinte og redde stemmer" her. Hadde han vært ærlig og sagt han ønsker hele kristendomme til bloksberg hadde det vært en, nettopp, ærlig sak.

Kommentar #33

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Feil fokus

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

Fragell kjører piratbåten sin under falsk flagg, derfor er det så mange "sinte og redde stemmer" her.

Denne trådens overskrift er ikke "Levi Fragell"!

Kommentar #34

7 innlegg  815 kommentarer

nei sissel,

Publisert over 9 år siden

Min enkle teori er: er vi redde for kritiske røster, har vi som oftest noe å skjule!

vi har ingenting å skjule, og vi, pinsebevegelsen har innrømmet feil, gang på gang på gang på gang, og som jeg sier til oddbjørn, hadde levi seilt under riktig flagg hadde jeg ikke "giddi" å lagt inn to ord her. Tabber har skjedd og skjer i Guds rike, men når man konsekvent, som Levi, framholder kun det negative blir det på linje med en rørepinne, virkelighetsfjernt, dårlig analyse, feil konklusjoner.

Ikke første gang vi er uenige vi heller, vi lever nok i litt ulik erfaringsverden, om du kaller deg kristen.

Mitt håp er at religiøse kan dempe denne frykten og se at både Gule og Levi er intelligente og sier bare det de mener, er det farlig?

Lene, hvorfor er det farlig at andre sier imot? Kanskje religiløse har litt peil de også?

Kommentar #35

7 innlegg  815 kommentarer

feil oddbjørn,

Publisert over 9 år siden

Denne trådens overskrift er ikke "Levi Fragell"!

Dette er hakket i plata til levi. Argumentene hans er så til de grader repeterende og uttygd. Kom med noe nytt oddbjørn, annet enn å være hans logrende bikkje. 

Kommentar #36

Sigmund Voll Ådnøy

141 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Odd Arne Lande, du skrev:

"Om du er kristen burde du også ta i betrakning at lutherske miljøer, som vl står solid plantet i, ikke akkurat er det mest framgangsrike for tiden. Der hvor veksten er, og altså der hvor plagede mennesker får mest hjelp, er i de utskjelte karismatiske pinsemiljøer verden over, generelt og ny-apostoliske spesielt."

Jeg vil gjerne svare deg på dette.

1) Hvem har sagt at framgang og vekst (i antall "møtedeltakende" eller "forsamlingsmedlemmer" e.l.) er nødt til å være et sunnhetstegn? Interessen folk har for å drive med noe eller møte opp på noe er ikke ensbetydende med at det er en heldig aktivitet eller et heldig miljø.

2) Du vet ikke hvor plagede mennesker får mest hjelp. Selv har jeg vært ganske "plaget" under og etter mitt engasjement i karismatisk sammenheng, med "hele meg involvert", og syns jeg har hatt god hjelp fra relativt luthersk og sindig hold - enda jeg ikke er "erkeluthersk" selv. Men det er noe med det at Den Hellige Ånd er krafts, kjærlighets og sindighets ånd, vet du. I mye av det karismatiske er det lett å miste sindigheten (og selvkontrollen/-beherskelsen), og når man først er en slags sindig, er det snakk om å gå inn i seg selv og bli helt ignatiansk eller katolsk, nærmest. Det kan kalles forskjellige ting, men heldig er det ikke.

Til det at du trekker fram avisen Vårt Land osv.: Selv kan jeg ha flere ting å irritere meg over hos Vårt Land til tider, men det har ikke med det "antikarismatiske" å gjøre, ei heller har det å gjøre med at de lar ulike personer med ulike livssyn få uttale seg om ulike tema. Jeg ser ikke noe problem med dette.

Kommentar #37

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Enig med herr Kvinlaug om bitterhet hos Levi

Publisert over 9 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.

Oase o.a. har gått foran med dårlige eksempler av tilsvarene art, og det bør tilføyes at det var pinsepastor Øyvind Crompton i Salemkirken i Oslo som ledet sesjonen om nådegaver i Ungdomsfestivalen. Ikke bland deg med dem, Rune.

Det må være ett eller annet som gnager hr Levi Fragell. Riktignok har han et bibelsk fornavn - Levi der levittene er etterkommere og fikk i oppdrag av Gud å inneha presteembedene, men bibelsk åndskraft ser han ikke ut til å ha kommet inn i. Det er synd. Kanskje det er litt misunnelse på at noen har fått oppleve noe som ikke han har fått oppleve. For det er jo nettopp Mellom-mannen eller Helligånden som manifesterer og karismatiserer menneskene slik at de får ta del i det Levende vann som det heter. Både tungetale, utdrivning av demoner, helbredelser ved sykdom, syn, tegn, manifestasjoner som kan stadfestes i Bibelen er nettopp endel av både Gud og Jesus Kristus og Helligånden. Enten ER man endel av den verdenen, eller man er utenfor. Jesus sier jo selv: Mitt rike er ikke av denne verden.

Takk og lov for Helligånden som lar oss kjenne inderlig Jesu Kristi nærhet og kjærligheten til Gud Fader. Det er vidunderlig. Hvorfor skal bare vi åndskristne ha det så himmelsk godt. Jeg unner dere ALLE og ENHVER den samme lykke. Gud velsigne dere i Jesu navn.

Kommentar #38

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

Lene, hvorfor er det farlig at andre sier imot? Kanskje religiløse har litt peil de også?

Hei Odd Arne,

selvsagt må man kunne argumentere for og i mot. Religiøse har jeg ingenting i mot. Men jeg deler ikke erfaringene til Levi så jeg kan ikke komme med noen meninger om pinsemenigheter.
Det vanskelige i denne tråden er at personen det snakkes om ikke er blandt oss og kan forsvare seg. Men jeg tror ikke Levi er ute etter å lage bråk med denne tråden. 

Kommentar #39

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

noen ganger er det all right...

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

Ikke første gang vi er uenige vi heller, vi lever nok i litt ulik erfaringsverden, om du kaller deg kristen.

å være uenige - og sant å si er jeg vel ikke spesielt lei meg for å slå fast at jeg ikke deler mange av dine synspunkter.

Din erfaringsverden, som du kaller det, får du veldig gjerne ha i fred for meg - og jeg skal heller ikke kappes med deg i hva jeg "kaller meg". Det er vel klokest å la dem som ser oss i det virkelige livet, få bedømme hva de vil kalle oss, fremfor å gjøre det selv. Gjerninger taler ofte langt høyere enn ord.

Trist, forresten, å se at det fortsatt er skribentene som debatteres her på VD, fremfor ofte svært matnyttige tematikker. Denne debatten handler hverken om Fragell personlig eller de av oss som kommenterer. Saken er viktig nok i seg selv!

Kommentar #40

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

La oss snakke om Troens Bevis

Publisert over 9 år siden

De har oppnådd fantastiske resultater. En liten organisasjon som ble startet opp i Kvinesdal. En sørlandsbygd med omtrent 5000 innbyggere. De har nådd millioner av mennesker verden rundt. De sender satellitt-sendinger verden rundt og får mange henvendelser fra muslimer som er nysgjerrige på hvem Jesus er.

De driver nødhjelp, fredsarbeid og konstruktiv virksomhet over hele verden.

Jeg ser at enkelte personer ikke har hatt det så greit i oppveksten i pinsemenigheter. Det er synd. Det skjer. Det er andre, som ikke er oppvokst i pinsemenigheter, som heller ikke har hatt det så greit. Det er synd det også.

Jeg synes imidlertid at det blir helt feil når en kjent person i Norge går ut og kritiserer Troens Bevis pga sine egne dårlige erfaringer med pinsemenigheter. Det blir også feil når VL støtter opp om denne kritikken. Hvorfor kan ikke VL i større grad fokusere på alt det poitive Troens Bevis står for og har utrettet.

Jeg vil herved oppfordre lesere på VD om å støtte Rune Edvardsen og det fantastiske arbeidet som blir gjort.

Mvh Petter

Kommentar #41

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Avsporing !!!

Publisert over 9 år siden

Lande:;

"Han nekter å gå inn i en debatt han er dømt til å tape, det er han for smart til. Den "uheldige" karismatiske oppførselen han påpeker gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang på i uendelighet, er ikke annet en en glatt fasade som mange går fem på."

:::::::::::::::::

Prøv å hente inn igjen selvkontrollen  !

I noen tidligere tråder var det ateister som gikk bananas.  Her er det karismatiske kristne ser det ut til.  Oddbjørn Johannessen påpeker noe veldig vesentlig her:  Det er ikke personen Lewi Fragell som er temaet.

Kan du ikke være så snill å si hva du mener om temaet i denne tråden.    La oss begynne i en ende:  Er det riktig hr. Lande - å bruke små barn til slik virksomhet som var nevnt. Er det riktig å presse små barn til å "lære seg tungetale"  og tvinge inn på dem "åndelige" oppgaver som de ikke har forutsetning til å ane noe om, og hva disse barna blir brukt til. 

Dersom du kan legge på bordet en skikkelig og velfundert teologisk begrunnelse for en slik oppførsel.  Dersom du kan legge på bordet et eneste bevis på at barn ikke kan ta psykologisk eller åndelig skade av en slik fremferd.  Da kan vi gjerne diskutere med trådstarter på den bakgrunn.   Prøv å være litt konstruktiv og sannhetssøkende.

Så kan vi ta de andre ankepunktene til Fragell i tur og orden.  Lykke til.

Kommentar #42

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Ros og kritikk

Publisert over 9 år siden

Kvinlaug:

"Jeg vil herved oppfordre lesere på VD om å støtte Rune Edvardsen og det fantastiske arbeidet som blir gjort."

::::::::::::

Støtter den fullt ut.  Når du roser Troens Bevis så har du nok gode poenger der også.  Men det betyr ikke at feil kan begås, og har blitt begått.  Ingen enkeltmennesker eller organisasjoner er så fullkomne at de ikke trenger kritiske røster av og til. 

Kommentar #43

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Det er sant

Publisert over 9 år siden

Magnus, vi er helt på linje her.

Mvh Petter

Kommentar #44

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Tragisk

Publisert over 9 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.

Likevel vil jeg håpe at Rune Edvardsen og hans medarbeidere vil vurdere om den nye trenden i karismatisk barne- og ungdomsarbeid skal oppmuntres i senere arrangementer i organisasjonens vakre og innbydende dalføre. Ungdomsfestivalen sist i juni gikk langt over streken. Opplæring av

Bra, vi trenger kritiske stemmer i logikkens ånd også fra "ikke troende" men jeg får intrykk av at du egentlig tror Gud Levi, men ikke den Gud der nede eler forøvrig i samme trend.

Vel, det er også poenget at du ikke skal tro denne babels gud for det står faktisk skrevet at tungatale i uorden slik som her er for at folk skal vende seg til Gud og ikke fortsette å være der de er. Med andre ord er poenget at når folk ser slikt vil de vende seg fra de og til Gud i stedet, man omvendes fordi det er galskap der de er Man rygger og snur ryggen til for så å tilbe Gud i stedet.

Nøkkelen for hvilken vei man tar når man er der er om man elsker sannheten eller ikke. Elsker man sannheten ser man at dette ikke er Guds vilje men om kontra vil man la seg rive med og oppleve kjødelige suggesjoner som Beatles, Hitler eller ManU ville missunt dem.

1 Kor 14,21-23 Det er skrevet i loven: Ved folk med fremmed tungemål og ved fremmedes leber vil jeg tale til dette folk, og enda skal de ikke høre på mig, sier Herren. 22 Så er da tungene til et tegn, ikke for de troende, men for de vantro; den profetiske tale derimot er ikke for de vantro, men for de troende. 23 Om da hele menigheten kommer sammen, og alle taler med tunger, og det så kommer ukyndige eller vantro inn, vil de da ikke si at I er fra eder selv?
1 Kor 14,39-40 Derfor, brødre, streb efter å tale profetisk, og hindre ikke nogen i å tale med tunger; 40 men la alt skje sømmelig og med orden!

 

I Ap. gj. kap. 1 kan vi lese at man talte i tunger men her er det andre verdslige språk man snakker, for eksempel russisk i et gresk talende land og det uten at taleren kan russisk. Det er bibelsk tungetale slik den virker nå DHÅ faller. Senere i NT kan vi lese at noen taler tunger i en annen stil som her over men det er for de som er vantro og tegn til de vantro. Det er ikke for de som tror, tror du så går du vekk. Dette er forøvrig den samme tungetale man brukte i hedenske Rom blant yppersteprestinnenes Tempel. Det er også slik at om man tror Gud så tror man Moses og profetene, til loven og vitnesbyrdet, de er langt fra dette, faktisk i stikk motsatt retning men alikevell tror de at de tror Gud.

2 Tess 2,9-12 Og hans komme skjer, efter Satans kraftige virksomhet, med all løgnens makt og tegn og under, 10 og med all urettferdighetens forførelse for dem som går fortapt fordi de ikke tok imot kjærlighet til sannheten, så de kunde bli frelst. 11 Og derfor sender Gud dem kraftig villfarelse, så de tror løgnen, 12 forat alle de skal bli dømt som ikke har trodd sannheten, men hatt velbehag i urettferdigheten.   

 

De vantro ber om det.., og får det.. . 

Kommentar #45

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Oppklaring

Publisert over 9 år siden
Mitt innlegg “Liljer og ugress i Sarons dal” tok utgangspunkt i det faktum at jeg har hatt religionsfaglig, etisk og personlig interesse for denne virksomheten gjennom størsteparten av mitt liv. Rune Edvardsen og hans medarbeidere har nå endret “konseptet” i så høy grad at etablissementet ikke adskiller seg vesentlig fra vanlige norske menighets- og misjonsaktiviteter. Her finner man både positive og negative elementer. Jeg har ingen planer om å skru av søkelyset mot vekkelseslivet i Norge så lenge kirken selv foretrekker mørke kroker og dempet belysning. Men for min del vil fokus nå ikke minst være rettet mot fenomener som IMI-kirkens “helbredelsesskole”, amerikanske alliansepartnere i pinsebevegelsen, telefon-helbredelser og kristen-TV – et villniss av den usunne “sopp” som i det vesentlige synes å være utryddet i Sarons dal. Jeg er imidlertid like kritisk til Aril Edvardsens virke som nykarismatisk pioner og misjonær som da jeg gav hans livshistorie en fyldig omtale i min bok. Jeg mener også at sønnen Rune må avstå fra å arrangere ungdomsfestivaler hvor de innslag jeg nevnte innledningsvis er en del av programmet. Jeg siterer: “Opplæring av mindreårige til det babbel som idag kalles tungetale, er en usympatisk praksis, og den beskrivelsen som gis av den samme ungdomsgruppens praktiseringen av “profetiske gaver” er av en art som etter min mening burde vurderes av kirkeledere (som snur seg bort) såvel som vår medisinske ekspertise. Det samme gjelder sesjonen i samme møte hvor tenåringene ble opplært til å helbrede syke. “

 

Kommentar #46

7 innlegg  815 kommentarer

Publisert over 9 år siden

 “Det er ikke personen Lewi Fragell som er temaet.”

Jo, det er personen Lewi som er tema her, rettere sagt den ånd som driver ham. Og ingenting i veien med selvkontrollen, tråkket bare litt på gassen. Det merkelig er at dere som kaller dere kristne ikke skjønner hva som ligger bak hans opptreden, som er finslipt og utstuderte gjennom et langt og bortkastet liv gjennom å forsvare noe ham en gang vil oppdage var en gedigen løgn. Om det er avsporing er vel moderators jobb å vurdere, han er sannsynligvis bedre i stand til å analysere ulike innlegg enn antikarismatikere.

Lewi er selve definisjonen på Matt 12:43 Når en uren ånd farer ut av et menneske, flakker den omkring over øde vidder på leting etter et hvilested, men finner det ikke. 44 Da sier den: ‘Jeg vil vende tilbake til huset mitt som jeg forlot.’ Og når den kommer dit, finner den huset ledig, feid og pyntet. 45 Da drar den av sted og får med seg sju andre ånder, verre enn den selv, og de flytter inn og slår seg til der. Og det siste blir verre for dette mennesket enn det første. Slik skal det også gå denne onde slekt.»

Han sier “Mitt innlegg “Liljer og ugress i Sarons dal” tok utgangspunkt i det faktum at jeg har hatt religionsfaglig, etisk og personlig interesse for denne virksomheten gjennom størsteparten av mitt liv.” Her bruker han  den eneste nådegaven han har i bruk, og det er frekkhetens. At hans antikrists ånd har frest mot Aril hele livet hans, er riktigere å si. Sarons dal var et åndelig sentrum i Norge og det er helt naturlig at hans åndskrefter søkte dette fokus. Det er antikrists ånd virksom i dag, og dens langsiktig mål er å gjeninnføre konventikkelplakaten, og når naive kristne ikke skjønner såpass vil han jo lykkes med det en eller annen gang.

“Kan du ikke være så snill å si hva du mener om temaet i denne tråden. La oss begynne i en ende:  Er det riktig hr. Lande - å bruke små barn til slik virksomhet som var nevnt. Er det riktig å presse små barn til å “lære seg tungetale”  og tvinge inn på dem “åndelige” oppgaver som de ikke har forutsetning til å ane noe om, og hva disse barna blir brukt til.”

For det første hvem og hva definerer utrykket “små barn”: Hva sier bibelen om tunger og år og alder? Er det en aldersgrense oppgitt? En av de første bøkene jeg leste som kristen var fra en barnehage på tredvetallet, hvor ånden falt over små barn som profeterte og så syn fra himmelen. Min svoger var ellve da han profeterte og fikk “tungene” uten at noen peste han. Det bare kom helt naturlig overnaturlig. Hvem er det her som presser barna til tungetale? Hvorfor ikke spørre de innvolverte og  barna som ble undervist, uten å la en hedning føre ordet og definere rett og galt. Hvor naiv er det lov å være når man er kristen?

“Dersom du kan legge på bordet et eneste bevis på at barn ikke kan ta psykologisk eller åndelig skade av en slik fremferd”  Tøvet oppdrag som viser ditt kunnskapsløse forhold til tungetale. Sunn mat blir usunn mat i feil mengder og ved feil behandling. Nei, barn tar ikke skade av en moden og veloverveid undervisning av dette, men uviselig framtreden kan skade barn, uansett hva man holder på med. 

Svigermor fortalte hun kjempet for å få tungene på 20-tallet for å bli “riktig” pinsevenn. Da hun ga opp og overlot det hele tid Gud falt ånden over henne på trappen på vei ut av lokalet. Dette var nok et bilde fra “pes” tiden i pinsebevegelsen, som Lewi vokst opp i, men den tiden er forlengst over, så å overlate til Lewi å definere hva som er rett og galt i karismatiske miljøer nå, blir rett og slett tøvete. 

Tips til Leirgulen, skal du forstå fremtidens kirke med apostler og kongesalvelser, og tunger og tydning, bør du fjerne de skylappene du går rundt med og lese hele bibelen, ikke utklippsdeler. Du sier til petter: Men det betyr ikke at feil kan begås, og har blitt begått. Av den kommunikasjon du har med mange her på forum har jeg trukket den konklusjon at vedkommende ville vært bedre hjulpet om du lå unna. Feil begås av deg en rekke ganger uten at jeg nødvendigvis gidder å kommentere det hele tiden. Jeg holder meg til kallet mitt, å være anstøtsten for de religiøse, og å væra eneste ansatt i PCSI. 

Kommentar #47

Sigmund Voll Ådnøy

141 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Petter Kvinlaug skrev:

"De har oppnådd fantastiske resultater. En liten organisasjon som ble startet opp i Kvinesdal. En sørlandsbygd med omtrent 5000 innbyggere. De har nådd millioner av mennesker verden rundt. De sender satellitt-sendinger verden rundt og får mange henvendelser fra muslimer som er nysgjerrige på hvem Jesus er.

De driver nødhjelp, fredsarbeid og konstruktiv virksomhet over hele verden.

Jeg ser at enkelte personer ikke har hatt det så greit i oppveksten i pinsemenigheter. Det er synd. Det skjer. Det er andre, som ikke er oppvokst i pinsemenigheter, som heller ikke har hatt det så greit. Det er synd det også.

Jeg synes imidlertid at det blir helt feil når en kjent person i Norge går ut og kritiserer Troens Bevis pga sine egne dårlige erfaringer med pinsemenigheter. Det blir også feil når VL støtter opp om denne kritikken. Hvorfor kan ikke VL i større grad fokusere på alt det poitive Troens Bevis står for og har utrettet."

Ang. Vårt Land så mener jeg å flere ganger ha lest positiv omtale - av en del av Troens Bevis sin virksomhet og av både Aril og Rune Edvardsen.

Jeg syns det er flott og virker fruktbart/nyttig at kjente personligheter uttaler seg friskt og ærlig om kristelig virksomhet - hvis de er nyanserte, saklige og omsorgsfulle og viser til konkrete hendelser og/eller mekanismer, mønstre, maktutøvelse, (u)kultur osv. Det syns jeg absolutt at Fragell gjør. Flere her har med rette påpekt at personen L. Fragell ikke er temaet akkurat her. Jeg nevner likevel dette med nyansering, konkretisering og saklighet - dette finner jeg i Fragells beskrivelser, så jeg ser liten vits i å komme med særlig mange anmodninger til ham om hvor viktig det er å "trekke fram det positive" e.l. (eller i å henge ham ut!).

Dina-stiftelsen er ett eksempel på noe jeg syns er prisverdig hos Edvardsen og andre med base/kobling hos Sarons Dal/Kvinesdal. Det samme kan far og sønn Edvardsens meklerevner være, og brobygging (på visse områder) m.m. Men "ugress" som CatchTheFire-/BethelChurch-påvirket helbredelsesundervisning e.l. er det bra å få luket bort. Jeg tror egentlig at Aril Edvardsen selv faktisk ville ha luket bort iallfall det som bærer preg av "Toronto"/Catch the Fire, hvis det var noe sånt som fant sted på ungdomssammenhengen i sommer. Har hørt at han skal ha uttalt seg kritisk til "soaking". Likevel tror jeg nok han selv tok med seg mye usunn karismatikk og selv bidro til åpenhet for mye rart s- elv om han senere skal ha avvist noe av det mest ekstreme.

Får håpe noen er overbevist om at "helbredelsesundervisningen" e.l. som fant sted i sommer, er usunn, og at de har posisjonen til å rydde opp litt. Forhåpentligvis tar Rune Edvardsen og/eller andre ledere tak i slike ting og gjør det enda bedre på sommerleirene, som jeg tror har mye fin aktivitet for flere aldre (ut fra bl.a programbrosjyrer e.l. som jeg har lest).

"Brølende lam" og "Menigheten 24/7" - hva tenker folk om dem? Jeg spør ikke for å henge dem ut. Men siden vi først er inne på uheldige strømninger (som jeg vil påstå at disse, som jeg selv en periode dessverre har vært sterkt deltakende hos, er "kanal for"), kan de være en "viktig påvirkningsagent" og verd å ta fram i lyset. De (eller iallfall han) skal dessuten sannsynligvis til nettopp Sarons Dal i februar (se nærmere info. til slutt i denne kommentaren).

Nå virker det som virksomheten (Brølende lam eller Menigheten 24/7 eller Per Ivar Winnæss med team) har blitt litt mer utadvendt igjen. Da kommer antakelig usunn trosteologi så vel som vill karismatikk til å kunne spre seg igjen for en periode framover, mens det smått(?) sekteriske preget (à la Livets Ords Bibelskola på 90-tallet, virker det som) kanskje dempes en tid. Jeg kjenner Per Ivar Winnæss en del fra tidligere og har ikke bare vondt å si om ham. Han har sagt mye bra og kunnet poengtere og korrigere på enkelte (iallfall tilsynelatende) gode måter av og til - angående menighetsliv og personlig liv og hykleri kontra helstøpthet. Men det er ikke et sunt miljø i "menigheten 24/7" eller hos Brølende lam hvis man er der over litt tid/er med på flere seminarer, selv om noen ting kan ha blitt lukt bort. Men nettopp det kan gjøre ting enda farligere - hvis det er "mer ytre ting", som hvilke bøker man har på "bokbordet", som lukes bort. Da kan man bedre skjule manipulasjon og liksomtrivsel, som fort heller blir sett på som ydmykhet, mildhet og gledesbrus og engasjement - iallfall av nykommere og folk som blir "revet med" og får lyst til å "gi seg til visjonen". Man kan nemlig føle seg veldig velkommen og sett der oppe, og "blir tatt hånd om". Og noen av folkene der mener det på alvor og bryr seg oppriktig (noen bryr seg kanskje så de nesten blir utslitt i sinn selvoppofrelse?), men hva "visjonsbærerens" og enkelte andres motiv er, er vanskeligere å fastslå.

Det er uvisst om virksomheten Brølende lam/Menigheten 24/7 / Utrustningssenteret 24/7 og Winnæss vil få liten eller stor påvirkningssfære og innflytelse framover, men det er uansett verdt å advare mot den. Jeg tror tiden er inne for at jeg gjør dét litt mer konkret og aktivt nå. Jeg har "vært der, gjort det, sett det", vet i stor grad hva det dreier seg om og vil be folk holde god avstand.

Jeg regner imidlertid med at Winnæss og evt. co. igjen sprer små branner her og der av "løpeild" - og ikke bare smitter folk som tar turen helt opp til Vestfossen/Hokksund. Slik var det for noen år siden (før en mer tilbaketrukket periode for virksomheten "hjemme i Hokksund"), da til og med jærbuer ble påvirket. Jærbuene virker å stort sett ha tatt imot moderne karismatiske usunnheter gjennom inngangsporten IMI-kirken (tross IMIs fokus på medmenneskelighet og enkelte andre gode ting, er de sterkt koblet til Catch the Fire og annet usunt utenfra - Normisjon bør ta grep!). Men "Brølende lam" var med å "spe på", og dessverre forfektet jeg selv noe av det de sto for. Jeg nærmest utviklet meg til en slags "høyre hånd" for Per Ivar W., og ble assistent og en nær venn med ham. Jeg ønsker ham det beste, men kan likevel ikke se at jeg bør la være advare mot mye av hans virke. Ber herved folk som ble "profetert over" på en fjollete eller merkelig måte, om tilgivelse. Så tror jeg det var noen trøstende og oppmuntrende ord bl.a., fra noen av oss til noen av og til, men det unnskylder ikke at vi var med på det som var usunt.

Så vidt jeg har sett, skal "Brølende lam"/Per Ivar Winnæss ha seminar i Sarons Dal i vinter. Jeg siterer fra oversikten på siden http://www.brolendelam.no/?sessId=bZcOV6JD&aid=358: Fredag 10-12 februar 2012 Kvinesdal "Du kan høre Guds stemme i hverdagen" seminar og møtehelg på Bibelskolen i Sarons dal.

Kommentar #48

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Nei,

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

Jo, det er personen Lewi som er tema her, rettere sagt den ånd som driver ham

du tar feil, Lande.  Temaet er presentert av trådstarter Levi Fragell, og han har altså ikke gjort seg selv til tema.  Du durer i vei som en åndelig bulldozer, og jeg forstår ikke hvordan du kan få deg til å karakterisere andre på den måten du gjør.  Denne gangen går det også ut over Magnus Leirgulen, som jeg oppfatter som en av de sakligste debattantene her i forumet.  Jeg synes du skulle lese kritisk gjennom denne "meldingen" du adresserer til ham, og tenke grundig over retorikken din:  "Av den kommunikasjon du har med mange her på forum har jeg trukket den konklusjon at vedkommende ville vært bedre hjulpet om du lå unna".  Snakk om å rette baker for smed!

Kommentar #49

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Respekt

Publisert over 9 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.

Jeg nærmest utviklet meg til en slags "høyre hånd" for Per Ivar W., og ble assistent og en nær venn med ham. Jeg ønsker ham det beste, men kan likevel ikke se at jeg bør la være advare mot mye av hans virke. Ber herved folk som ble "profetert over" på en fjollete eller merkelig måte, om tilgivelse. Så tror jeg det var noen trøstende og oppmuntrende ord bl.a., fra noen av oss til noen av og til, men det unnskylder ikke at vi var med på det som var usunt.

Det står respekt av ditt oppgjør med ekstrem-karismatikken, Ådnøy.  Jeg leser dine balanserte kommentarer med interesse.

Kommentar #50

Sigmund Voll Ådnøy

141 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Oddbjørn Johansen: Jeg setter pris på at du skrev det, bl.a. siden jeg ble så personlig.

Det er flott med flere øyne til vurdering av om det er greit å være så personlig. Selv vurderte jeg at det var det akkurat nå. Det er fort gjort å være selvopptatt, men det er også fort gjort at man blir mindre selvopptatt, når man deler vonde personlige erfaringer. Da kan man få noe annet å tenke på enn hvor langt nede eller såret man føler seg. Øynene blir vendt mot de andre - de som sitter fast i pastorens grep (eller aldri kommer inn på ham/henne i vedkommendes utilnærmelighet, likegyldighet og prektighet), de som gir seg til gjeld, de som sjelsmessig blir tuklet med og "operert på" i usunne sammenhenger, enten det skjer i en menighet eller via TV-skjermen. Jeg oppfordrer flere til å stå fram og gi et ansikt til sider ved dette. Jeg vet dere fins "der ute"! Om dere føler at dere har krefter til det, så ikke vær redde. Ikke vær redde for å "røre Herrens salvede"! Det sistnevnte er en frykt mange har fått pga. forkynnelse med et bibelvers som har vært svært så løsrevet fra sin sammenheng. Er det noen som jeg tror vil være "salvet", er det snarere de som blottstiller løgn og bedrag enn de såkalt utrustede lederne som lyver og bedrar. Man viser ikke lederforakt ved å dele sanne beretninger om hva ugressvirksomhet fører til. Man er ikke "av en kritisk ånd" fordi om man uttaler seg negativt om f.eks. noens kobling eller sympati med Morris Cerullo. Man river ikke ned det positive en kristenleder står for ved å nevne noe negativt som denne lederen står for.

Jeg tror på både Jesu hjelp og på sunn fornuft når man skal komme seg - mentalt eller fysisk - vekk fra "grepet" (enten det tilhører en sekt, en sekterisk preget forsamling eller "bare" konferansekarismatikk og "kenguruhopping" fra opplevelse til opplevelse). Det gjelder både for å komme til selve valget om å kutte ut visse saker, sammenhenger eller personer, og for tiden etterpå, som kan være tøff for mange. I sitt liv på jorden advarte Jesus, og han åpnet menneskers øyne. Jeg tror han gjør det ennå.

Hvor mye av Jesu hjerte kjenner vi "eks-karismatikere" for dem som ennå sitter fast (enda så frie noen sier de føler seg, helt til de møter veggen en "vakker dag")? Hva kan vi gjøre for å hjelpe? Av og til skal vi tie, og heller be om eller håpe det beste. Men av og til skal vi jamen tale "Roma" midt imot. Det er mye man kan ta opp som ikke bare skjer i karismatisk sammenheng, men parallelt i "vanlig kirkelig sammenheng" i tillegg, og som bidrar til det "utrolige" - at vi får én eneste stor katolsk-karismatisk smørje etter hvert. Iallfall kan det se sånn ut. Se hvordan "kontemplativ bønn" og mystisisme inntar mange kirkesamfunn. Istedenfor å se til kirkefedrene, som mange pinsevenner skal ha for at de ofte har gjort, ser mange til "ørkenfedre".

Men vi kan ikke ta for oss alt på én gang. Nå var vi inne på karismatikk à la "helbredelsesskole", og hva Oase og IMI m.fl. ønsker velkommen, og hva som er greit å slippe til på festival o.l. hos Sarons Dal. Det er lov å uttale seg, men vi bør prøve å gjøre det i en noenlunde saklig tone (uansett synspunkt) overfor både debattanter og dem vi omtaler.

Håper noen kan våkne litt av noen av erfaringene og varsku'ene fra meg eller andre. Selv var det til god hjelp for meg med nettopp personlige vitnesbyrd/historier da jeg "fikk synet igjen". Torbjörn Swartlings beskrivelser i boken "Trosrörelsen - inget evangelium" (norsk overs. "Tankekontroll" ved Asbjørn Kvalbein) hjalp meg, og gjør at jeg kan si at "Menigheten 24/7" og "Brølende lam", iallfall hva angår lokalmenighetslivet, likner på bibelskolen hos Livets Ord for ca tjue år siden.

Tro det eller ei, men det er altså et godt boktips for mange også for 2011: "Trosrörelsen - inget evangelium" av Torbjörn Swartling. (Den kan bli funnet bl.a. på nettsiden www.solascriptura.se.) Karismatikere, trosbevegelsesvennlige og andre interesserte: Les hvis dere våger (og gidder!)!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere