Espen Utaker

298

Fritt Ord-pris

Publisert: 13. mai 2009

I dag deles Fritt Ord-prisen ut til Nina Karin Monsen. I kveld møtes preisvinneren av protestet når prisen overrekkes Monsen ved Den Norske Opera. Motstanden mot Fritt Ord-tildelingen er stor. Et oppropet mot Monsen vokste raskt til over 3.000 underskrifter og en protestgruppe på Facebook fikk nesten 10.000 medlemmer.

Men kirkeledere mener prisen til Monsen er vel fortjent. Diskusjonen går om Nina Karin Monsen evner å skille mellom kritikk og krenkelse, og mellom etisk refleksjon av viktige problemstillinger og homofobe forestillinger.

Fortjener Nina Karin Monsen prisen? Bør hun ordlegge seg annerledes i debatten om ny ekteskapslov og farløse og morløse barn? Hva mener du?

Les også Fredrik Steensens innlegg; Fritt ord gjelder ikke alle.

Og dagens kommentar av Astrid Dalehaug Norheim; «Tramper på tabu».

Vårt Lands journalist Marianne Lystrup skrev denne kommentaren om Fritt Ord og tildelingen til Nina Karin Monsen.

Andreas Dingstad skriver også om prisutdelingen.

 

**********

Denne linjen er en test.

Kommentar #1

Fredrik W. H. Steensen

101 innlegg  846 kommentarer

De virkelig svake

Publisert over 12 år siden

Vi har en god del kontakt med og erfaring fra andre verdensdeler og andre kulturer her i huset, og vi kjenner godt til hvor forskjellig høflighet kan være fra kultur til kultur. Her kan vi i Norge selvsagt lære mye selv om den direkte formen vi har i dag også kan ha sine fordeler. Om og om igjen blir det i disse dager hevdet og mange reagerer på Nina Karin Monsens uttalelser, og jeg understreker at jeg i alle tilfelle ikke ville ha brukt akkurat hennes ordvalg, men det er hennes rett.

Det som kunne være spennende å undersøke er hvilke kriterier setter vi for en debatt i Norge, og om det gjelder forskjellige kriterier for forskjellige meninger og grupper. Jeg mener svaret helt klart er ja, men slik burde det ikke være. Hvorfor er det slik, jo fordi de fleste ønsker å ikle seg en offerrolle, som Astrid Dalehaug Norheim uttrykker det, eller som jeg liker å si skal vise at vi har det verst. Med andre ord, det brukes en debatteknikk som svakeliggjør enkelte grupper i forhold til andre og de fleste går da fem på og synes synd på den svake part. Om noen så velger å svare med at de er en like svak gruppe, eller som i Nina Karin Monsens tilfelle, sparker den sterke gruppe som ynder å fremstille seg svak og sykelig, blir det bråk.

Fritt Ord prisen til Monsen er derfor blitt, min oppfatning, slik mange skriver og skriker i dag, en meget viktig og riktig pris, nettopp fordi den understreker ordet skal være fritt. Debatten skal foregå på like vilkår og man skal ikke gjemme seg bak en fasade som offer. For det fratar de virkelig svake gruppene i Norge muligheten til å komme fram med sine saker, de vi i dag feier under teppet og hører alt for lite om.

Hverken homofile eller konservativt kristne i Norge er noen svake grupper som er et offer, men begge går akk så gjerne inn i offerrollen og bekler den som best de kan.

Kommentar #2

Jon André Danielsen

3 innlegg  22 kommentarer

ytringsfrihetens forrang

Publisert over 12 år siden

jeg kjenner ikke til utalelsene til Monsen i detalj. men på genrelt grunnlag virker det som dette er nok et eksempel på at grupper ønsker å kneble ytringsfriheten. jeg har lest mye om ytringfrihet (bl.a Stortingsmeldingen om revideringen av grunnloven på dette punktet) og det legges enormt stor vekt på å beskytte alle menneskers rett til å ytre seg i den offentlige debatt. da ble også framhevet at det er de upopulære meningene som trenger beskyttelse. 

skillet mellom utalelser som er beskyttet av ytringsfriheten og de som klassifiseres som ærekrenkende/rasistiske er ikke alltid like tydelig. men det burte ikke være noen tvil om at ytringsfriheten har forrang i slike tvilstilfeller! en generell regel er at uttalelser er beskyttet av ytringsfriheten så lenge de ikke undergraver de verdiene ytringsfriheten er ment å beskytte! i hovedsak gjelder dette angrep på grupper som ikke kan ta til motmæle, noe som absolutt ikke er tilfelle her!

Kommentar #3

Kjell Schevig

4 innlegg  1 kommentarer

Refleksjoner rundt ekteskapsloven

Publisert over 12 år siden

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} em {font-weight:bold; font-style:normal;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Nina Karin Monsen nådeløse ærlighet er utypisk i dagens konsensuskultur, og sårer naturlig nok mange. Andre synes det er forfriskende at det ropes høyt for å trenge igjennom den klamme tåka av politisk korrekthet. Men den opphetede debatten har gjort det vanskelig for moderate røster å bli hørt. Debattanter som positive til homofil kjærlighet, men som argumenterer for barnas rettigheter, når ikke fram.

 

Likestilling av homofile og heterofile par ved ny ekteskapslov hadde støtte i folket. Imidlertid var det få som fikk med seg at den såkalte familiereformen førte også førte til endringer i bioteknologiloven, barneloven og adopsjonsloven. Selv om de homofile fikk støtte i befolkningen til en kjønnsnøytral ekteskapslov, vet vi ikke hvordan folke ville ha reagert om hele innholdet i familiereformen hadde blitt belyst.

 

Trolig er det svært få fedre som har fått med seg at de i barneloven ble redusert til omsorgspersoner, som enkelt kan erstattes av medmor eller stefar. Feminist- og homolobbyen greide å fremstille degraderingen av farskapet – som et framskritt for likeverd, toleranse og kjærlighet. Kanskje har de homofile lurt seg selv, ved å ikke ta seg tid til å bygge legitimitet gjennom støtte i befolkningen?

 

Nina Karin Monsen er kritisk til at staten produserer farløse barn til lesbiske. Nå har både Oslo Høyre og Homonettverket i Arbeiderpartiet gått inn for eggdonasjon. Man ønsker å legalisere assistert befruktning med surrogatmor. De homofile vil da kunne velge egg fra vakre norske kvinner. Egget befruktes så og føres inn i livmoren til en surrogatmor. Prostitusjon er gjort ulovlig i Norge. Også norske menn som kjøper sex i utlandet kan straffes. Men homofile menn, som ønsker å bruke fattige utenlandske kvinner som rugekasser i ni måneder – vil man altså å gi statstøtte. Er dette særlig gjennomtenkt?

Kommentar #4

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Fritt Ord-pris

Publisert over 12 år siden

 

Fortjener Nina Karin Monsen prisen? Bør hun ordlegge seg annerledes i debatten om ny ekteskapslov og farløse og morløse barn? Hva mener du?

 

Fritt-Ord prisen til Nina Karin Monsen er 100% ærlig fortjent.  Jeg er rykende uenig med henne, men gir henne rom for å ha sine egne meninger.  Men; jeg skjønner også de som reagerer på at hun får prisen, og således kan men vel si at ingen har fortjent Fritt-Ord prisen som ikke opplever protester på at nettopp de skal få den.  Personlig finner jeg flere av hennes uttalelser som sterkt stigmatiserende og krenkende på vegne av de homofile, og hun nærmer seg grensen for at prisen for å være fri i ord overgås av den ufinhet et budskap kan pakkes inn i.

 

 

Kommentar #5

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Fritt Ord?

Publisert over 12 år siden

Monsen får ha de meninger hun har.  Og hun må gjerne terpe på sine synspunkter så mye hun orker.  Men i stil og innhold minner hun meg ikke så rent lite om "komikeren" Otto Jespersen:  Under dekke av å være "morsom" så fremstår han bare som plump og vulgær. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere