Verdidebatt

En katastrofe under oppseiling i Egypt

Situasjonen for de kristne er blitt ille. Massakrer, angrep på kirker og kidnappinger til nå og verre kan det bli.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er kanskje et av få fora der de fleste er kjent med situasjonen for de kristne egypterne, så jeg lar innledningen være kort. Av Egypts befolkning utgjør de anslagsvis 10-15 % og det siste året har det vært flere massakrer, angrep på kirker og det meldes at jenter kidnappes hver dag.

Situasjonen ser ikke ut til å bli bedre, tvert i mot. Turistene er borte, landet er lutfattig og det spås matmangel. Fremdeles sitter hæren med makten og utfordres av enda verre krefter i form av Det Muslimske Brorskapet (tenk Hamas) og salafister. Gjennom årevis med sosialt arbeid i fattige muslimske områder har de opparbeidet seg støtte og har ikke mye til overs for kristne. Bedre blir det heller ikke av det å finne en fiende for å få støtte er en velkjent taktikk, som alle sammen kan finne på å benytte seg av. Nå omtales kristne som vantro på egyptisk TV. Demonisering med andre ord; en forutsetning for verre ting som kanskje kommer.

Frykt og raseri preger de kristne og dagens demonstrasjon endte med at hæren åpnet ild mot dem. De som kan og har vett flykter, over 100 000 så langt, men trolig er over 10 millioner igjen, spredt over hele landet. Både antallet og tilknytningen gjennom tusener av år, vanskeliggjør et eksodus.

Å opprette en egen stat for den forfulgte og utsatte minoriteten a la Libanon (slik det opprinnelig var) eller Israel, er nødvendigvis heller ikke så enkelt å få til. Vel er det et kristent tyngdepunkt sør i Egypt, men veldig mange bor, jobber og har sine hellige steder i andre deler av landet; i de store byene, i Sinai og i landsbyer spredt utover.

Jeg frykter det verste og vet ærlig talt ikke hvordan det bør gripes an.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt