Tor-Olav Foss Baldersheim

78

En katastrofe under oppseiling i Egypt

Situasjonen for de kristne er blitt ille. Massakrer, angrep på kirker og kidnappinger til nå og verre kan det bli.

Publisert: 9. okt 2011

Dette er kanskje et av få fora der de fleste er kjent med situasjonen for de kristne egypterne, så jeg lar innledningen være kort. Av Egypts befolkning utgjør de anslagsvis 10-15 % og det siste året har det vært flere massakrer, angrep på kirker og det meldes at jenter kidnappes hver dag.

Situasjonen ser ikke ut til å bli bedre, tvert i mot. Turistene er borte, landet er lutfattig og det spås matmangel. Fremdeles sitter hæren med makten og utfordres av enda verre krefter i form av Det Muslimske Brorskapet (tenk Hamas) og salafister. Gjennom årevis med sosialt arbeid i fattige muslimske områder har de opparbeidet seg støtte og har ikke mye til overs for kristne. Bedre blir det heller ikke av det å finne en fiende for å få støtte er en velkjent taktikk, som alle sammen kan finne på å benytte seg av. Nå omtales kristne som vantro på egyptisk TV. Demonisering med andre ord; en forutsetning for verre ting som kanskje kommer. 

Frykt og raseri preger de kristne og dagens demonstrasjon endte med at hæren åpnet ild mot dem. De som kan og har vett flykter, over 100 000 så langt, men trolig er over 10 millioner igjen, spredt over hele landet. Både antallet og tilknytningen gjennom tusener av år, vanskeliggjør et eksodus. 

Å opprette en egen stat for den forfulgte og utsatte minoriteten a la Libanon (slik det opprinnelig var) eller Israel, er nødvendigvis heller ikke så enkelt å få til. Vel er det et kristent tyngdepunkt sør i Egypt, men veldig mange bor, jobber og har sine hellige steder i andre deler av landet; i de store byene, i Sinai og i landsbyer spredt utover.

Jeg frykter det verste og vet ærlig talt ikke hvordan det bør gripes an. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Trist at det gikk med 19 liv i går ettermiddag. Men de er ofre som kan sees som nedbetaling på veien til frihet. Dette var militante muslimer som ville påtvinge folket et nytt diktatur som fallt i demonstrasjoner mot myndighetene som ser ut til å ville noe annet. Det bør være en trøst at det var de riktige kreftene som vant.

Ellers vil jeg bemerke til trådstarter at det er mange stygge hendelser som har skjedd og som fortsatt vil skje både i Egypt og andre land under de arabiske revolusjonsårene vi nå er inne i. Vi er ikke nær slutten enda. Vi er ikke ferdig med begynnelsen heller. Inntil videre må vi nok se på at dette utvikler seg svært ujevnt før det en gang faller til ro, forhåpentligvis i mer demokratisk retning. Det er LANGT igjen.

Kommentar #2

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Folkemord, Njål, folkemord

Publisert over 9 år siden

Ekstremister river ned kristne bygninger og både de og det militære skyter på minoriteten. Offisielle medier demoniserer dem. Forferdelige krefter ser ut til å komme til makten. Hundrevis av kristne er drept i Egypt det siste året alene.

Dette kan bli veldig, veldig stygt. 

Kommentar #3

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Godt mulig det kan kalles folkemord, Baldersheim. Men samtidig, revolusjonen er bare i sin vorden enda. Det er lenge før det blir fred i Egypt, og vi kan bare gjette hvor dette vil ende. Uhyggelig.

Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Koptiske kristne

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Dette var militante muslimer som ville påtvinge folket et nytt diktatur som fallt i demonstrasjoner mot myndighetene som ser ut til å ville noe annet. Det bør være en trøst at det var de riktige kreftene som vant.

Nei, de 19 som falt, var ikke militante muslimer - men koptiske kristne.  Situasjonen i Egypt virker nå svært kaotisk.  Koptiske kristne og militante muslimer står mot hverandre, og det er vanskelig å se at landets ledelse forsøker å løse konfliktene på noen annen måte enn Mubarak gjorde.  Tvert imot virker det som om brutaliteten har økt.  Svært bekymringsfullt!

Kommentar #5

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Ja, det er svært bekymringsfullt. Jeg har for min egen del fulgt situasjonen i Egypt i en del år, både som støttepartner for kristent humanitært arbeid der, men også via personlige forbindelser til koptere i Egypt og i eksil. Verdenssamfunnet må ta seg selv i nakken og gjøre mer angående dette. Det har vært merkelig tyst gjennom de siste tiårene der drap og undertrykkelse mot koptere har vært vanlig. Ikke minst er den systematiske kidnappinga og voldtekter (med tilhørende tvangskonvertertinger til islam) et stygt kapittel. Men de forfulgte kristne får sjelden hjelp av FN eller politikere - være det seg i Vesten eller i den del av verden der de forfølges... Jeg har ingen store illusjoner om at bistands- og dialoglandet Norge skal bry seg nevneverdig. Landets forbindelser til Iran, Hamas og Aserbadsjan tyder ikke på det...

Kommentar #6

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Revolusjoner før

Publisert over 9 år siden

Hei Njål

Det er nettopp dette med begynnelse som skremmer meg. Både den franske og russiske revolusjon startet forholdsvis rolig, men endte i borgerkrig, massakrer og sult (i hvert fall i det siste tilfellet).

Jeg har ingen illusjoner hvis egyptisk Hamas eller verre skulle komme til makten. Nåde de kristne da eller sufier og andre muslimer som tilhører feil sekt.

Sjansen for at det med slike potensielle makthavere også vil bli bråk (les: krig) både med Israel og kanskje rundt Suez-kanalen er også ganske stor.  

Kommentar #7

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Profetert om i Bibelen

Publisert over 9 år siden

Siden jeg er bibel-troende - og leser Åpenbaringen er dette et ledd i motstanden mot Israel - som skal komme fra alle kanter - I DE SISTE TIDER -. (Jeg hørte på kristen-tv at noen av pastorene hadde sett den bleke (fluoriserende grønne) rytter ri gjennom folkemengden på Fox news). Jeg gikk inn og så selv og man kan tydelig se en slags grønn rytter - både hest og rytter som rider gjennom folkemengden. (GÅ inn på nettet og søk på PALE RIDER IN EGYPT...)

 

Dette er beskrevet også i Åpenbaringen i Bibelen om den 4. rytter. (Mange ikke-troende roper på konspirasjon og tull når slikt nevnes - med Gud og Jesus er større enn denne verden - og det heter jo også - "det som ikke kom opp i noe menneskes hjerte eller forstand, det har Gud åpenbaret for de som tror på Ham". Ja, det er mye interessant som hender i disse tider.

Skal vi tro Bibelen vil alle reise seg mot Israel - og vi kan bare vente på Jesu komme. (JEG er beredt - er du.....og flere her...?).

Kommentar #8

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Nei, de 19 som falt, var ikke militante muslimer - men koptiske kristne.

Ja, jeg oppdaget dette litt for sent. De første meldingene jeg leste rett før jeg skrev, var ikke så nyanserte, så jeg baserte meg på feil opplysninger.

Kommentar #9

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

"The Pale Rider"?

Publisert over 9 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

(Jeg hørte på kristen-tv at noen av pastorene hadde sett den bleke (fluoriserende grønne) rytter ri gjennom folkemengden på Fox news). Jeg gikk inn og så selv og man kan tydelig se en slags grønn rytter - både hest og rytter som rider gjennom folkemengden. (GÅ inn på nettet og søk på PALE RIDER IN EGYPT...)

Huff, da!  Som alltid:  Fox News har skjønt det ;)  Verden skal for øvrig gå under 21. oktober - ifølge den amerikanske profeten som bommet på en tilsvarende spådom 21. mai.  Hva sier Fox News om det?

Kommentar #10

Finn Eriksen

5 innlegg  579 kommentarer

Den 4. rytter..

Publisert over 9 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

Jeg gikk inn og så selv og man kan tydelig se en slags grønn rytter - både hest og rytter som rider gjennom folkemengden. (GÅ inn på nettet og søk på PALE RIDER IN EGYPT...)

.. var nok bare en refleksjon i linsen
Det meste her i verden har en naturlig forklaring..
 

Kommentar #11

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Hva er det med Støre?

Publisert over 9 år siden

" - Dette er veldig alvorlig. Først at den kristne minoriteten opplever å ha en slik utsatt posisjon. Så er det alvorlig at man ser en voksende mangel på tillit til de som styrer Egypt i dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2."

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10039807

Hva med å stryke ordet "opplever", utenriksminister? 

Kommentar #12

Finn Eriksen

5 innlegg  579 kommentarer

Demokratisk engasjement blant muslimer

Publisert over 9 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg frykter det verste og vet ærlig talt ikke hvordan det bør gripes an.

Jeg vil gjenta det jeg hevdet i en liknende tråd: vestlige (europeiske) muslimer har en nøkkelrolle å spille her.
Jeg vil tro det veier tyngre når muslimer markerer uenighet mot midtøstens islamister, enn det vil gjøre om bare vestlige ledere protesterer.

Dette vil være enn vinn-vinn situasjon for vestlige muslimer; de kan bidra til å lette presset i midtøsten, samtidig som de demonstrerer sitt demokratiske sinnelag og sin respekt for religionsfriheten.
Det ville kanskje ført til at noe av muslimhetsen forstummet. 

Kommentar #13

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Hva med å stryke ordet "opplever", utenriksminister?

Ja, selvfølgelig bør han stryke det ordet. Men den godeste Støre synes å være så opptatt av dialog at denne typen uttalelser kommer på autopilot. For all del, Støre er en stilig og dyktig mann, men jeg er redd for at han har gått seg litt vill i utenrikspolitikken. Det rødgrønne Norge har blitt en overivrig "dialog-partner" for mange underlige og avskylige partnere, inkludert (som nevnt), Iran, Hamas og Aserbadsjan. På samme tid har ekstreme overgrep skjedd mot minoriteter verden over, ikke bare kristne. Hvorfor bryr ikke de rødgrønne seg nevneverdig om de forfulgte-undertryke-fattige, er det ikke dem som egentlig er venstresidas hjertebarn?

Kommentar #14

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Hvis dette var palestinere - ville Verden da ha tiet?

Publisert over 9 år siden

Hvor er fordømmelsen fra president Obama?  Ja, hva er det med Støre?  Tror det har sammenheng med at det kan være vanskelig å innrømme at det virkelige problemet i Egypt er at armeen har solgt landet til radikale muslimer.

Hvor er Human Rights Watch?  Amnesty?  FN?

Hvor er Kongehuset?  Kåre Willioch?  "De nyttige idioter"?  De varme og godhjerta?

Hvor er Leger uten grenser?  Flåtebransjen?  De verdenspolitiske geistlige? o.s.v.

Hvor er støttekonsertene?  Innsamlingen?  Tanken om å åpne landets grenser for forfulgte koptiske kristne? o.s.v.

Ja, hvordan ville nyhetsbildet og verden forøvrig ha reagert hvis dette var palestinere?

Kommentar #15

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Omtrent på samme måte

Publisert over 9 år siden

Palestinere som dreper palestinere får vel omtrent samme oppmerksomhet som når egyptere dreper egyptere vil jeg tro.

Kommentar #16

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

Ja, hvordan ville nyhetsbildet og verden forøvrig ha reagert hvis dette var palestinere?

Hei Knut. Med all respekt for problematikken rundt Israel-Palestina og jøder versus palestinere, så tror jeg at de forfulgte kristne, både i Egypt og andre deler av den arabiske og muslimske verden (inkludert både Israel og Palestina) ikke er tjent med å settes i samme bås som den kjente "Midtøsten-konflikten". I konflikten mellom Israel og palestinerne (samt mot statens arabiske naboer) er det to parter som begge er bevæpna og militært bevisste. Når det gjelder de forfulgte kristne så er de nesten uten unntak overhodet ikke-voldelige offer for både statlig og folkelig forfølgelse. Så vi bør ikke gjøre dette til en klassisk Midtøsten-debatt (altså Israel versus palestinerne).

Kommentar #17

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

Tror det har sammenheng med at det kan være vanskelig å innrømme at det virkelige problemet i Egypt er at armeen har solgt landet til radikale muslimer.

Hei Knut,

du treffer en spiker på hodet. De som sier at egyptere dreper egyptere og ikke ser religion i dette er de samme som sier at det ikke er etniske forskjeller på jøder og muslimer i Israel så de bør fint leve sammen.

At kirker settes i brann bør jo engasjere Norge som er opptatt av å fremstå som et kristentland. Virkeligheten stemmer ikke med det som er planen nå i Midtøsten at palestinerne får sin stat og alt blir da bra. Det er virkelig mange floker i Midtøsten og spørsmålet er hvor involvert vi i Vesten er i alt, vi bør forandre vår politikk til å jobbe frem seriøse relasjoner som kan sikkre at man kan trygt dra til Midtøsten uansett hvilken religion eller nasjonalitet man har.

At mange kristne nå for panikk når de ser hvordan kristne i Midtøsten blir behandlet forstår jeg, verden må jo snevre seg inn for de. Er det håp å ta på seg sandaler og misjonere i Egypt nå? Kanskje må man innse at å holde folk nede med religion skaper kun fundamentalister og konflikter.

Kommentar #18

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Viktige poenger

Publisert over 9 år siden
Magnus Husøy. Gå til den siterte teksten.

Med all respekt for problematikken rundt Israel-Palestina og jøder versus palestinere, så tror jeg at de forfulgte kristne, både i Egypt og andre deler av den arabiske og muslimske verden (inkludert både Israel og Palestina) ikke er tjent med å settes i samme bås som den kjente "Midtøsten-konflikten". I konflikten mellom Israel og palestinerne (samt mot statens arabiske naboer) er det to parter som begge er bevæpna og militært bevisste. Når det gjelder de forfulgte kristne så er de nesten uten unntak overhodet ikke-voldelige offer for både statlig og folkelig forfølgelse. Så vi bør ikke gjøre dette til en klassisk Midtøsten-debatt (altså Israel versus palestinerne).

Ja, jeg er enig i at dette er sentralt, Magnus.

Når det gjelder det (i hvert fall tilsynelatende) manglende engasjementet i Europa for de koptiske kristnes situasjon, tror jeg nok Gullberg har et poeng i #15.

Kommentar #19

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Voldsomhetene mot kristne i Midt-Østen er et underkommunisert fenomen som burde vies langt større oppmerksomhet. Det er drept hundretusenvis av kristne i Irak og andre land siden krigen startet i 2003. Tausheten har vært rungende. Jeg har sett det omtalt bare på katolsk.no, og ellers bare i forbindelse med trefningene i Egypt i år. Her har en hel medieverden forsømt seg.

Kommentar #20

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Hvor er de kristne?

Publisert over 9 år siden

Noen her på verdidebatt må lage en ordentlig redegjørelse for hva det er som foregår på toppen av kristent miljø i Norge. Flere innlegg er nærmest måpende tiltross for at forfølgelsen av ALLE ANDRE TROSRETNINGER har kjennetegnet Islam helt siden Muhammeds dager.

   I moderne tid i Indonesia,Pakistan,Irak,Syria,Iran,Gaza og VestBredden og selvfølgelig i Egypt,det har pågått i tiår med større og mindre kraft.

   Den store gåten i norskkristen samtid er dette: hvor var den norske Kirke når muslimske vandaler satte fyr på klostre og kirker i Kosovo? Dette kan kun sammenlignes med Talibans ødeleggelse av Budda-statuene i Bamiyan i Afghanistan. Barbarisk kulturvandalisme på høyeste nivå.

  Norske kristne kan ikke fortsette å okke seg over et tyvetalls døde koptere i Cairo såfremt de ikke kommer sammen for å utforme en internasjonal politikk for å redde kristne i islamske samfunn. Da blir denne okkingen bare som krokodilletårer å betrakte og understreker ytterligere hvor skammelig de ansvarlige kristne institusjonene opptrer. 

  Skjønner ikke de norske kristne at det foregår religionskriger rundt dem? Skjønner de ikke at de har et moralsk-etisk ansvar her?

     janhaarstad@hotmail.com

Kommentar #21

Leif Jørgen Sunde

8 innlegg  604 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Noen her på verdidebatt må lage en ordentlig redegjørelse for hva det er som foregår på toppen av kristent miljø i Norge. Flere innlegg er nærmest måpende tiltross for at forfølgelsen av ALLE

For et par år siden ble det gjort innrømmelser i norsk presse. De ble enige om at de hadde sviktet i å dekke forfølgelsene av kristne i muslimske land. Spesielt de assyriske kristne i Irak ble tatt frem som eksempel. De diskuterte hva som var årsaken til tausheten, og at det kunne ha noe med at de fryktet å få et frp-sympati stempel på seg. Det ville være vanskelig å skrive om forfulgte kristne i muslimske land uten å bli assosiert med høyrevridde islam kritikere.

Jeg synes likevel ikke de har gjort så mye nytt for å dekke dette området.

Kommentar #22

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Leif Jørgen Sunde. Gå til den siterte teksten.

De diskuterte hva som var årsaken til tausheten, og at det kunne ha noe med at de fryktet å få et frp-sympati stempel på seg. Det ville være vanskelig å skrive om forfulgte kristne i muslimske land uten å bli assosiert med høyrevridde islam kritikere.

Det Jan Hårstad etterlyser er at Kirken selv viser at forfølgese av kristne blir tatt på alvor og kritisert i muslimske land. Dette kunne Kirken gjort på en måte som viser solidaritet. For håpe de finner en vei nå som kan hjelpe de som er forfulgte.

Kommentar #23

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Ja, jeg er enig i at dette er sentralt, Magnus.

Når det gjelder det (i hvert fall tilsynelatende) manglende engasjementet i Europa for de koptiske kristnes situasjon, tror jeg nok Gullberg har et poeng i #15.

Hei Oddbjørn, takk for kommentar. Jeg leste Gullbergs kommentar tidligere, men klarte ikke helt å forstå den (poenget). Jeg får spørre ham selv (ev. deg) om hva som ligger i den.

Kommentar #24

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Tausheten har vært rungende. Jeg har sett det omtalt bare på katolsk.no, og ellers bare i forbindelse med trefningene i Egypt i år. Her har en hel medieverden forsømt seg.

Jeg er veldig enige med deg i dette Njål, at media har forsømt seg. Jeg har dog funnet en del stoff og oppdateringer fra ulike kilder, f.eks. Norsk Misjon i Øst og Barnabas Fund. Dessuten kjenner jeg noen kristne fra disse landene, både i eksil og i de respektive hjemlandene.

Kommentar #25

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Norske kristne kan ikke fortsette å okke seg over et tyvetalls døde koptere i Cairo såfremt de ikke kommer sammen for å utforme en internasjonal politikk for å redde kristne i islamske samfunn. Da blir denne okkingen bare som krokodilletårer å betrakte og understreker ytterligere hvor skammelig de ansvarlige kristne institusjonene opptrer.

Hei Hårstad!

Det er naturligvis skammelig at man på et større plan ikke har gjort mer. Samtidig vil jeg innskyte at det finnes kristne organisasjoner og grupper som prøver å gjøre noe, f.eks. Norsk Misjon i Øst, Åpne Dører, Asia Link, Kristent Arbeid Blant Arabere, og flere! Selv har jeg engasjert meg som støttepartner for nevnte organisasjoner, samt at jeg har tatt kontakt med politiske myndigheter i Norge og utlandet. Men det er jo forskrekkelig hvordan de store kristne trossamfunnene har vært tannløse overfor denne problematikken. Den norske kirke spesielt har mye å gå på!

Mvh Magnus

Kommentar #26

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hårstad skriver at vi "okker oss over et 20talls koptere", men det er ikke det vi gjør. Vi okker oss over de ti-/hundretusener som har lidd siden 2003 spesielt.

Nå skal det litt til at du finner kristne ravende rundt i demonstrasjonstog. Vi har en tradisjon for å bøye nakken og vite at vår lønn kommer senere, og at vi har en slags forutbestemt plikt til å lide, ja endog tåle den som en nedbetaling på vår frihet i det hinsidige. Vi er ikke som Hårstad født i et demonstrasjonstog og det finnes andre mer relevante fremgangsmåter enn å gå gatelangs med vår opprørthet. F.eks kan det være mer målrettet å snakke med myndighetspersoner, ledere for folkegrupper som undertrykker, ja endog forsvare seg med våpen. I Irak fant folket situasjonen så opprørende at de la på marsj, og de oppga å forsvare seg. Konsekvensene var at mange døde uansett angrepsvinkel. Men altså; Media har nok tidvis glimtet til og skrevet om forferdelighetene, men ikke slik som man f.eks. skriver om sultkatastrofen på Afrikas Horn eller en tsunami. De har fått lide og dø i stillhet lenge før anslagene i Egypt. Selv i Israel har de kristne slitt.

Kommentar #27

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Nå skal det litt til at du finner kristne ravende rundt i demonstrasjonstog. Vi har en tradisjon for å bøye nakken og vite at vår lønn kommer senere, og at vi har en slags forutbestemt plikt til å lide, ja endog tåle den som en nedbetaling på vår frihet i det hinsidige.

: ) må le litte grann av deg i dag Njål, at de kristne lider i stillhet er noe jeg ikke kjenner til, og jeg tror ikke du vil få med deg muslimene på historien om at det er de sekulære som har laget kolonitiden : ) Det har nok vært for mange ivrige misjonærer rundt om i verden fra kristendommen til det. Muslimene er her og de vet hva de vil, ha så mange som mulig til å konventere til den muslimsketro selvsagt : )

Men det er mye bra i kristendommen som har vært med å danne det sekulære samfunnet vi har. Men vi omgir oss med ting fra andre kulturer enn bare den kristne, eks Sony TV vårt som vi liker kjempe godt. Toyota biler som ruller på veiene. Dette er fra en kultur som ikke er lik den kristne.

Jeg ønsker at vi alle uansett religion må kunne leve fredelig sammen i respekt for hverandre!

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2561616.ece

La oss ikke lage syndebukker Njål!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere