Verdidebatt

Tungetale

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tungetale

I mine tidligere innlegg har jeg vert innom spørsmål som Paulus sin autoritet i relasjon til Jesus.  Jeg har stilt meg kritisk til våre dagers bruk og utøvelse av  profeti i enkelte kr. miljøer

Nå er turen kommet til den såkalte tungetalen.

Er det behov for dette i dagens menigheter. ?  Eller er det bare noe som liksom hører til, siden det er nevnt i  Det Nye Testamentet. NT.

Jeg kan ikke se at Jesus brukte tungetale.  Uttrykket  ”tale i tunger” er nevnt en gang  hos Markus, og da relaterer det seg til hendelsene som skulle skje på pinsedag da  Den Hellige Ånd kom, som Jesus hadde lovet

Men faktum er at på pinsedag  talte de ikke i tunger slik som det praktiseres i dag, og kanskje ikke i menigheten i Korint heller.  Det de talte på pinsedag var ”i andre tunger”    altså på andre (fremmede) språk.

Vi må huske at det i denne høytiden i Jerusalem var det samlet mange mennesker fra forskjellige land og språk.  Derfor var det viktig for Ånden å manifestere akkurat der og da at språkbarrierer ikke skulle hindre evangeliet å nå ut ”til alle folkslag”.   Motsetningen til Babels språkforvirring.

Ellers kan jeg ikke se at tungetale har vert nevnt annet en sporadisk i Ap.gjerninger og særlig i brevene til Korinterne.

Korint var en spesiell by i Grekenland.  Nedbrent av Romerne ca. 150 år f. Kr. og gjennoppbygget  senere-

En havneby med mange gjennomreisende, og en sammensatt og rotløs befolkning   med florerende  umoral ..  Mange folkegrupper og mange språkproblemer.   Ikke rart at det var vanskelig for en menighet å vokse rett, under slike forhold.

Paulus refser dem bl. annet for ukritisk bruk av tungetale.  Den ble ikke brukt for å tydeliggjøre evangeliet, men tvert i mot ble det forvirring av det, da mange brukte den til  å fremheve sin egen åndelighet.  Det var helt sikkert forskjellige språkgrupper i denne menigheten – derfor var det nok sterkt behov for oversettere.

For tiden blir Paulus sin integritet som apostel satt under sterk tvil av enkelte. Det er det vanskelig å finne noen grunn til.  Han var apostelen med den sterkeste kraften, kunnskapen  og personligheten for å få satt i gang det veldige apparatet som heter Guds Menighet på jorden etter pinsedag, og etter hans egen omvendelse.

Et av redskapene han hadde til dette var brevskriving. Kommunikasjon med de menigheter han startet var avhengig av dette bortsett fra å besøke dem.                                                                                       Denne såkalte brevlitteraturen i NT  var litt av en livsnerve for disse menighetene der og da.   Noe begrenset ble dette for senere menigheter opp til vår tid.  Paulus var igangsetteren, grùnderen.  Han var ikke profet.  Han trodde jo at Jesus skulle komme igjen i hans tid. Derfor var det for eksempel viktig for dem som kunne klare det, å holde seg ugift og ikke stifte familie.  Mange andre ting kunne nevnes om merkelig påbud som ikke har relevans og gyldighet til oss i dag.

Det er på denne bakgrunn jeg vil nevne tungetalen.  Var refsingen av tungetalebruken i Korint bare et hint om at den ble brukt feil.  Eller var den nødvendig i det hele tatt. Et viktig punkt er tydningen. Oversettelsen som imøtekommer dem som ikke helt forstod talen.  I så fall er det logisk og forståelig.  Gud er en ordens Gud som vil at alle skal høre evangeliet og bli frelst.

I motsatt fall vil det bli forvirring og uklarhet.  Jeg håper ikke å støte noen som oppriktig bruker tungetalen og er komfortabel med det.

Likevel er det viktig også å stille spørsmål. Noe av det som får meg til å spørre er:  Jeg kjenner en del oppriktige kristne som er blitt skremt av tungetale. Hvordan henger dette sammen ?  Guds Ånds fremste oppgave er vel ikke å fremkalle angst, men å peke på Jesus.  Riktignok også å peke på synd, men det er ikke det som er kjernen akkurat her.

Noen sier også at de har blitt velsignet av tungetale. Om det var selve tungetalen eller tydningen som velsignet er vanskelig å få klarlagt. Vis det er tydningen - hvorfor da ikke direkte tale uten omveier.

Det er fortalt meg at tungetale ikke er noe ukjent fenomen blant hedningene heller, og dermed også hos grekerne på den tiden. En slags ekstatisk tilstand som fremkaller uartikulerte lyder og bevegelser (dans). Brukt mye i den hensikt å påkalle åndene. Kanskje er Oraklet i Delfi relevant å nevne her ?

Jeg vet at mange bruker en slags tungetale i sitt lønnkammer, alene med Gud. Dette er noe helt annet, det er et direkte bønnespråk mellom Gud og vedkommende som jeg godt kan skjønne nytten av.

Finnes det noen gode svar på disse ting ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt