Verdidebatt

En kirke er ikke en stat!

Kirkestatsråden og flere stortingspolitikere rasler med sablene om at kirkeforliket kan stå for fall på grunn av valgdeltakelsen i Kirkevalget. Men hva forventer man?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror ikke det er gjort på en dag å innføre et demokrati. Heller ikke kan det gjøres over én valgperiode. La oss se litt på fakta.

I 2009 hadde man en valgdeltakelse på 13% i menighetsrådsvalget, en oppgang på over tre ganger så mye som forrige valg, da man hadde 4,3% oppslutning. Samtidig hadde man et stortingsvalg med 76,4% oppslutning, og det er naturlig å anta at de fleste som stemmer i kirkevalget også gjør det i det offentlige valget, siden de avholdes i relativ nærhet til hverandre

Hva skjer så i 2011? Jo, bare to år etter forrige valg har valgdeltakelsen gått opp ytterligere, til 13,4%. Ikke en stor oppgang, men om man sammenligner det med valgdeltakelsen i det parallelle kommune- og fylkestingsvalget som var på 64,6% ser man at blant de som kom seg opp av sofaen og inn i stemmelokalene var det mange flere som også fant veien til kirkevalgets stemmelokaler. Det er gledelig.

Jeg sier ikke at valgordningen er perfekt. Ei heller er kirkedemokratiet. Det man må huske på er at dette ikke er noe som man kan forvente en stor omveltning av i løpet av et par år. Man må prøve seg frem, forske på hva som ble gjort galt eller rett, og hele tiden søke å forbedre seg. Dette må politikerne forstå.

Er stemmeseddelen komplisert? Jeg synes stemmeseddelen til stortingsvalget var kjempekomplisert før jeg lærte meg hvordan den brukes. Jeg sier ikke at det nødvendigvis er den valgordningen vi ser nå som er riktig, men det er ikke bare å avblåse et så stort prosjekt som stat/kirkeforliket på grunn av barnesykdommer i et helt nytt system, slik som enkelte stortingspolitikere vil.

Det virker som om poltiikere vil politisere hele kirken. Martin Kolberg og Marianne Aasen mener at man bør innføre listevalg. Dette viser for meg bare hvordan enkelte politikere ikke makter å tenke utenfor den valgordning de selv blir valgt i. En kirke er ikke en stat! Jeg tror listevalg fører til polariseringer, maktallianser og splitting av kirken. Kanskje det er fullt og helt demokratisk, men det er ikke slik jeg vil se for meg min kirke i fremtiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt