Verdidebatt

Når kirken er bare et bygg

Alle vi innvier kirke bygg til Guds hus; men mange er ikke noe annet en et bygg !

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære venner,

Jeg vil gjerne dele med dere tanken og observasjon som har følgt meg de siste årene i mitt  jobb som regions leder i KIA. De siste 5 årene har jeg besøkt mange forskjellige kirke samfunn, menigheter og de enkelte kristne mennesker.

Og etter hvert det var en ting som har overasket meg på negativ måte.

Først, så trodde jeg at dette måte berøre på feil forståelse fra min side. Dere kjenner til at jeg er fra de mer ”sydlige” strek, og kulturell tolking er derfor nødvendig for min del; for å kunne få den ”riktige” bilde av forhold i Norge.

Dessverre, viser det seg etter hvert at jeg har ikke misforstått. Hva snakker jeg om ?

Jeg snakker om Norges misjon som var i mange år rettet mot Afrika, Asia, og mange andre ”eksotiske” land i verden. Jeg kan ikke noe annet en å beundre alle de misjons foreninger rundt om i landet som brukte sine resurser, tid, gaver og hjerte i mange år. De virkelig gikk med hele sitt hjerte i dette arbeid. Uten dem ville verden og Guds kjærlighet blitt fattigere !

Men, tider forandres.

I dag opplever vi at mange av innvandrere som er her i landet er kristne. De kommer ”fra øst og de kommer fra Vest” bokstavelig talt. De kommer til et ”kristen” land – Norge.

Og de trenger det kristne fellesskapet. Ofte er det slik at de norske menigheter og kirker sier til dem at de er velkomne. Og som ofte på de "norske premisser".

Jeg er av den oppfattning at integrering er viktig, (det er innvandrere som skal integreres); og jeg vet at inkludering er viktig ( det er de norske som skal ta dem i mot).

Allikevel, så er det slik at de kristne innvandrere har like stor behov som nordmenn å ha sine egne plasser for å kunne samles, plasser hvor de kan prise Gud på morsmålet, hvor de kan synge på morsmål og oppleve felleskappet.

Like mye som Nordmenn i Sjømanns kirker rundt om kring i verden !

Det er foresteten mange lutherske kirker i USA som var stiftet av de norske innvandrere som dagen i dag pleier de norske kirkelige og kulturelle tradisjoner.

Ser dere den ”dobbelhet” i våre norske måte å  tenke på like mye som jeg ser den ?!

Men andre ord, jeg tror at kristne innvandrere trenger plasser hvor de kan møtes og prise Gud. Plasser hvor de kan praktisere Guds tro på sitt morsmål; med sine sanger, og Guds ord på sitt morsmål. /like mye som nordmenn i sjømanns kirker rund om kring i verden/

Problemet som jeg egentlig ser, opplever og ønsker å løfte opp  er at de kristne innvandrere ofte har ikke plass for å møtes i Norge. Av forskjellige årsaker. De kan vare at de har ikke nok penger å betale for å  leie lokaler, eller at utleier er skeptiske til dem osv.

Og dette er ok; så lenge vi ikke snakker om de kristne norske kirker og menigheter !

Problemet er at  når de spør et norsk menighet eller kirke å leie deres lokaler for å holde gudstjeneste eller kristen møte så for de avslag !

Jeg har sett og hørt mange forklaringer på avslag. Og tro meg; ingen av dem var enten kristelig, rettferdig, logisk, eller berettiget !

De norske kristne brødre ”forklarte” at de har ikke kapasitet for å kunne ha dem i kirken ! De hadde ikke nok folk som kan vare med dem mens de holder på dere gudstjeneste ! /Akkurat som om de var små barn/

De sa at de innvandrere ”ikke er så flinke å rydde etter seg”, eller  ”at de kan ikke sette på alarm når de forlater kirke salen” og mange andre tullete /etter min mening/ forklaringer.

Jeg sier ikke at dette kan bli problem, men jeg sier også at dette kan gjøres noe med.

Men, om hjerte er ikke på riktig plass hos mine norske kristne venner, da er hver praktisk problem, selv den minste, stor nok for å stenge ut kristne innvandrere.

Det er mange små bedehus, og store kirke bygg som er ikke i  bruk så ofte, og som mye av tiden er tome. Kan ikke de huse og gi rom til de små kristne innvandrer grupper ?

Flere migrantmenigheter deler lokaler med norske menigheter. Det skaper kontaktpunkter og mulighet for videre samarbeid, felles gudstjenester og sosiale tilstelninger. Og da ser jeg at dette er ikke lengre Stats kirkes kirkebygg, eller Metodistkirkens bygg, eller Pinsemneighets bygg, osv. Men da ser jeg at dette er Guds hus !

Rart ikke sant ?

Guds hus er i mitt kristen forståelse et sted hvor mennesker samles til å opphøye Gud, et sted hvor de kan vare det Gud skapte dem for, hans folk. Uansett nasjonalitet, uansett kirke tilhørighet, språk eller kultur.

Alle vi innvier kirke bygg til Guds hus; men mange er ikke noe annet en et  bygg !

Derfor vil jeg oppfordre alle de som fremdeles har et bygg, men ønsker å ha Guds hus, for å åpne den for kristne innvandrere, slik at de kan selv oppleve hvor stor Gud er, at de kan oppleve den universets Gud som har aldri var opptatt av at ” folk skal rydde etter seg” eller ” lære seg å sette på alarm nor de går fra bygge”.

Tross alt i Guds rikke finnes det ikke innvandrere !

Tross alt i Guds rikke finnes det ikke ”norske premisser” !

Derfor kjære venner, neste gang når det kommer et spørsmål til dere om å kunne huse et kristen innvandrer gruppe, stil bare et spørsmål til seg selv: ” Er min meinighet, eller kirke; et Guds hus; eller et bygg ?

Fred og godhet,

Fylkesleder for KIA Buskerud og Vestfold

Z.Vojtulek   

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt