Johannes Morken

Redaktør
443

Er KrF «gift for en borgerlig regjering»?

Jan Arild Snoen vil ikke vite av KrF i en ikke-sosialistisk regjering. Partiet er en bremsekloss, mener han.

Publisert: 29. sep 2011

I et intervju med Vårt Land i dag sier Jan Arild Snoen som kommenterer politikk i Høyretidsskriftet Minerva:

- Knut Arild Hareides parti er gift for enhver borgerlig regjering. Ønsker man at et regjeringsskifte skal ha annet enn kosmetisk betydning, er det nødvendig med et borgerlig flertall uten KrF, sier Jan Arild Snoen.

Han har merket seg at Arbeiderpartiet nå har innledet en sjarmoffensiv overfor Kristelig Folkeparti for å få dem over på rødgrønn side etter stortingsvalget i 2013, og er ikke det minste bekymret om så skulle skje.

- Mitt ønske er at KrF går inn for et samarbeid med Ap. Selv om det svekker muligheten for et borgerlig flertall, mener jeg det er verdt det. Skal vi først vinne, så vil jeg at det skal resultere i endring, sier Snoen, som er svært negativ til hva Høyre fikk til da de satt i regjering sist.

- Bondevik 2-regjeringen endret for lite. På de fleste områder der den gjorde endringer i riktig retning, var KrF en bremse- kloss, sier Snoen, som blant annet mener skattelettene burde vært større.

Snoen har bakgrunn fra Frp - han var en av dem som ble skjøvet ut under det dramatiske landsmøtet på «Dolkesjø». Han var også innom Venstre før han endte opp i Høyre.

Spørsmål: Har Snoen rett i at «KrF er gift for enhver borgerlig regjering», og bør KrF derfor holdes unna et slikt samarbeid?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Dette bestemmes av Krf selv og velgerne. På forhånd må partiet signalisere sin vilje, gjøre noen vedtak på sentrale møter, vise hvilken retning man ønsker. Lefler man mest med AP vil det falle seg naturlig at de som ønsker et samarbeide i den retningen gir et mandat til å gå til venstre.

Vil man samarbeide med Høyre må man gi noen utvetydige signaler slik at de velgerne som er opptatt av dette vet hva de kan forvente. Å gjøre seg like lekker for begge sider vil være en forskrævningsøvelse og vil kunne medføre et hardt slag mot Hareides arverekkefølge.

Han kan seffli gjøre som i  Bjørnsons smededikt om "Andersen fra Toten".... "snart på ene snart på andre foten, Andersen fra Toten"..... men avklarende og fruktbart blir det ikke. For en ting burde han nå ha lært; Folk er interessert i beslutningsdyktige regjeringsalternativer. Folk vil ha stø kurs uansett og ikke cowboypolitikk fra vinglepolitikere. Da kan det hende de møter opp for å stemme, så vel som bidrar til et avklarende alternativ. Politikerene, slik som de i Krf må gjøre sin avklaring i forkant. 

Vi vil sikkert ta den giften som trengs for å få snekret det sammen. Men da skal dosen være ned på et så lavt nivå at den ikke er dødelig.

Kommentar #2

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

I Mandal

Publisert over 9 år siden

Valgte Krf å samarbeide med AP neste periode. Et pragmatisk valg antar jeg for å få mest mulig makt. Krf fikk ordføreren.

Det er vel sånn at når politiske partier forhandler om makt, og trenger hjelp av "småpartiene" får å få flertall, så får småpartiene mer innflytelse. Det er en del av det politiske spillet. Klart Krf påvirker H mot venstre. Krf har en dyr politikken i forhold til å verne om velferdsgodene og sine verdier. Jeg kan ikke forstå hvorfor det er mer "kristelig" å støtte Frp og H enn AP.

Mange kristen kritiserer AP for avkristning, (uberettiget etter min mening).

For meg er det et spørsmål om denne såkalte avkristningen hadde vært bremset dersom Krf hadde valgt å sitte i regjering med AP? Kan det tenkes at SV hadde blitt holdt utenfor dersom Krf hadde sagt ja? Og er det ikke sånn at AP sitt verdigrunnlag må være minst like kristelig som H og Frp`s?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere