Odd Anders With

54

De har tilstått

Publisert: 30. sep 2009

Jeg skrev i gårsdagens innlegg om årsaken til at mange er blitt lurt ved dette valget. Nok mange til at det kunne blitt regjeringsskifte. Jeg har snakket med flere av dem,- både før og etter valget. Og de har tilstått. Jeg forutsetter at når folk stemmer, er det for å få innflytelse på saker og verdier. Derfor er det mange som er blitt lurt på et budskap som ikke var realistisk eller fortiet fakta. Eks:

* De som stemte på Frp og både ville støtte KrF`s mest kjente hjertesaker og et regjeringsskifte, de er blitt lurt. Jens og toneangivende medier som markedsførte Siv som alternativ statsminister - evt Frp i regjering - lurte folk, fordi det aldri var dekning for å si at dette var sannsynlig. Og de hjertesaker denne gruppen løfter frem er utydelig eller dårligere ivaretatt i Frp. (eks: ekteskapsloven, aktiv dødshjelp, retten til liv) Noen vil kalle det et handlingssvik mot slike verdier.

* De som stemte på Kristent Samlingsparti - eller tilsvarende hærligheter - samler ikke, de splitter selvfølgelig. De er trolig idealister, men mange er blitt lurt til å tro at de kunne få innflytelse. De har prøvd seg ved mange valg før. Resultat: tross sine få stemmer, svekker de tyngden/mandattallet til dem som har størst sjanse for å få gjennomslag for saker de støtter. Noen vil kalle det et handlingsparadoks.

* De som stemte på Høyre, og trodde de ville bidra til en regjering som samtidig styrket KrF`s viktigste saker, de er blitt lurt. Høyre drev valgkamp for to helt ulike regjeringer, bl.a. med Frp. Gjennom dette sådde Høyre stor tvil om realismen med den gamle trepartiregjeringen; H, KrF og V. Det burde ikke KrF og V tillatt. Det kunne vært forhindret ved ultimatum i tide. H ville selvsagt ikke tillatt at KrF og V også drev valgkamp på en mulig Ap/sentrumsregjering.

* De som trodde at en trepartiregjering ikke kunne styre, om en var avhengig av et ja fra Frp er blitt lurt. H, KrF, og V lå an til å bli den største gruppen/koalisjonen i opposisjon - og ville bli spurt om å danne regjering, dersom de rødgrønne kom i mindretall. Mindretallsregjeringer har det vært flest av i "moderne tid". Og de som etableres i sentrumsområdet kan samarbeide to - 2 veier...

* De som stemte rødgrønt og trodde de kunne beholde kontantstøtten, de er blitt lurt. Det maksimale en nå kan oppnå, er en kontantstøtte for ettåringer. Og Sp har tidligere i tillegg tatt til orde for at den heller ikke skal gå til alle i denne gruppen. I tillegg er de blitt lurt de som tror at kontantstøtten hindrer innvandrerfamilier å få barnehageerfaring. For det første er kontantstøtten idag bare for ett- og toåringer. For det andre kan man kombinere k-støtte og bhg-plass, om man ikke må ha fulltid. For det tredje er det gratisordninger idag for dem med spesielle behov og forslag fra de fleste partier om gratis kjernetid.

Hvor mange som er lurt til å stemme annerledes pga disse eksemplene, vet jeg selvsagt ikke. Men det er et tankekors at mange vil forandre sin politikk på vesentlige punkter, uten å ta hensyn til slike feilkilder.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere