Øyvind Woie

76

Vampyrene kommer

Publisert: 30. sep 2009

Det er vampyrfeber i Norge. Nymoralistiske vampyrer suger blod fra unge norske pikehjerter.  

Jeg har lest en bok jeg ikke skulle lest. Den er ikke skrevet for menn i førtiårene. Den er beregnet på ungpiker. Bare tittelen var nok til at jeg sørget for at andre ikke fikk innsyn i mitt lesevalg. Den første boka i Twilight-serien, Evighetens kyss av Stephenie Meyer, gir ikke akkurat intellektuell kreditt i min togkupé.

Mormoneren Meyer har skrevet fire mursteinsbøker om vampyren Edward og jenta Bella. Bøkene har satt i gang en vampyrfeber uten sidestykke, over hele kloden og ikke minst i Norge. Her hjemme har Gyldendal solgt 207.000 bøker. På verdensbasis nærmer Twilightbøkene seg 30 millioner solgte eksemplarer.

20. november stiger blodtemperaturen ytterligere. Da er det premiere på New Moon. Den bygger på bok nummer to i Meyers serie. Salgstall på gamle bøker og DVDer er forventet å gjøre et byks. Og nye vampyrfans vil krype fram fra jenterom over hele verden. Twilightbøkene sprer seg av seg selv. Nye lesere får gjerne bøkene anbefalt av andre. Det er mye sosial aktivitet knyttet til Twilight-litteraturen. Det finnes en egen norsk nettside, og på Face-book har Twilight 3,7 millioner tilhengere.

Mørke krefter. Det er først og fremst unge jenter som leser Twilight. Noen av dem er helt nede i førskolealder. Men hovedtyngden ligger på 10 – 15 år. I USA er det en våknende vampyrinteresse hos godt voksne jenter. Mammaene til Twilight-generasjonen lar seg lokke av mørke krefter og sexy vampyrer. «TwilightMoms» omtales av norske fans som de mest hysteriske vampyrdisiplene.

På fredag får norske vampyrmammaer en stor dose ferskt blod på NRK. Da er det norges-première på kultserien «True Blood». Den er laget av det sagnomsuste produksjonsselskapet HBO. Vampyrene i serien trenger ikke ty til mennesker for å slukke tørsten. De drikker syntetisk blod. Men det blir ikke mindre blodig av den grunn. «True Blood» er svært sexfiksert og voldelig.

Avholdenhet er et nøkkelord for den moderne vampyren. Den klassiske vampyren har hatt et ustoppelig behov for menneskelig blod, og helst burde blodet komme fra en jomfru.

Vampyren Edward er et dydsmønster i forhold. Han fremstår som en konservativ kristengutt fra Misjonssambandet. Edward drikker ikke menneskeblod, han tilhører en liten, avholdende minoritet. Blod og kjøtt fra skogens dyr er det eneste han tillater seg. I tillegg er han svært tilbakeholdende på det seksuelle området. Det er jenta Bella som vil mer enn bare å holde i hånden. Men hun respekterer Edvards valg. Jeg måtte helt til side 270 før det ble et lite kyss. Det er sjeldent i dagens- kiosklitteratur.

Forfatteren Stephanie Meyer erkjenner at hennes tro og erfaringer som mormoner påvirker de verdiene hun vil formidle i boka. Moralsk sett formidler Twilight-serien meget tydelig at sex hører ekteskapet til. Vampyren Edward begjærer Bella. Han gjennomgår store sjelekvaler for ikke å gi etter. Det gjør han ikke heller. Alt går riktig for seg. Det blir forlovelse og ekteskap, og så kommer barnet – en riktig liten djevel.

Avholdenhet. Kjæresteparet i Twilight kan brukes når norske konfirmanter skal lære om sex og parforhold. Avholdenheten mellom de to fremstår som en grunnleggende forutsetning for vekst og utvikling. Hadde vampyrparet hoppet rett på ville det fått dramatiske konsekvenser for deres egen utvikling. Kjærlighetsforholdet er preget av gjensidig respekt uten sidestykke. Det handler om trofasthet og vilje til å velge den ene. Vennskap står også høyt i kurs i Meyers bøker.

Den svenske vampyrspesialisten Anna Höglund tror den moderne vampyrfeberen handler om et sterkt behov for å identifikasjon. Twilightfans jeg har snakket med bekrefter det samme.

– Mange føler at de ikke klarer å leve opp til idealene i samfunnet. De føler seg utenfor. Da er det lettere å identifisere seg med en vampyren som tilhører en minoritet i samfunnet. Flere og flere, og spesielt unge mennesker, føler seg som outsidere i ulike sammenhenger, sier Höglund.

Twilightfansen får nye venner gjennom bøkene. De får en hobby og et enormt nettverk der de kan identifisere seg med millioner av andre.

Kommentar #1

Bjørn Olav Hammerstad

22 innlegg  38 kommentarer

Spirituell trend

Publisert rundt 12 år siden

Informativ artikkel om Twilight-serien og verdisynet til forfatteren. Interessant å legge merke til at denne legger seg til en rekke konsepter som fokuserer på det overnaturlige. J.K. Rowlings Harry-Potter og Philip Pullmans Den mørke materien (og filmen Det gylne Kompasset) er eksempler på fortellinger med et spirituelt perspektiv og med et gjennomtenkt verdisyn fra forfatterens side. 

Organisasjonen Damaris bruker populærkultur for å snakke om kristen tro og kristne verdier. Det fins tydeligvis nok å ta av. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere