Lars-Toralf Utnes Storstrand

34

For mykje religion i politikken?

Publisert: 29. sep 2009

Eitt av dei mange argumenta eg møter mot kristen tru og tanke er ofte at "religion og politikk må ikkje blandast".

Eg kunde ikkje vera meir usamd.

Snarare burde ein segja: Tru og religion bør ikkje skiljast. For der det ikkje finst tru, (som Ivar Aasen sagde det: Vetle vitet strekk ikkje til; ei tru må stydja upp under!) der finst det helr ikkje rom for tanke.

Eller sagt onnorleides: Den som ikkje maktar å tru, kann helr ikkje tenkja. Det høver jamvel saman med Descartes namngjetne slagord, for der det er tru vil det til tider vera eve, men der det ikkje finst tru, vil det einast vera vantru, og der det er vantru finst det korkje von eller høve for tillit. Der det heiter Cogito Ergo Sum, kan ein ogso segja Dubito Ergo Sum.

Sanningi er at politikken treng tru for å ikkje verta for jordbundne, og trui treng politikk for å ikkje verta for svermeriske.

Dette vil sjølvsagt vera i sterk konflikt med vìnstresida si skyning, avdi dei tydeleg ikkje ynskjer eit tenkjande folk. Folk som tenkjer; trur nemleg - og trui skaper rom og kraft for tanken. Den som ikkje trur; kann i røyndomen aldri tenkja; men hermar det som andre hev sagt og meint.

Fylgjene av det er ein stagnert tanke, ingi utvikling og ingi vekst. Den amerikanske filosofen Ayn Rand segjer det soleides:

"Wealth is the product of man's capacity to think."

Vekst og velstand er ein fylgje av kapitalisme, og det er som kjend noko som vìnstresida ikkje likar.

Kommentar #1

olav grimdalen

66 innlegg  431 kommentarer

"Mere religion i politikken

Publisert over 12 år siden

Det burde være religionen som styrer politikken. Gjorde man dette ville vi sleppe de lover virker mot de lover og forskrfter som Gud har gitt. Se på de lover som den rødrønne regjering har fått igjennom. Alle disse lovene har det til felles at de er kristendoms fiendelig. Alt som har med kristendom skal vekk. Kirken skal være en kirke for synden hvor alt er tillat. Det skal være høyt under taket. Alt skal være tillat. Mennesker som påpeker dette blir kallt for mørkemenn.

Det er bare et spørsmål når de kristne (de som tror på Jesus Kristus) forlater DNK.

Selv forlot jeg DNK den gang Biskop Stålseth velsignet et homfilt prestepar stikk i strid med Guds lov.Men jeg er stolt over å tilhøre Jesus Krist, Kristenfolket fikk mange kristne til å våkne opp.

Den som ikke er med Jesus er i mot han. Noe mellomting finnes ikke.

Kommentar #2

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: For mykje religion i politikken?

Publisert over 12 år siden

 

29.09.09 kl. 15:28 skrev Lars-Toralf Utnes Storstrand:   Snarare burde ein segja: Tru og religion bør ikkje skiljast. For der det ikkje finst tru, (som Ivar Aasen sagde det: Vetle vitet strekk ikkje til; ei tru må stydja upp under!) der finst det helr ikkje rom for tanke.

------------

Du mener vel ikke at det bare er religiøse/troende mennesker som skal tas på alvor?

Siden jeg antar du ikke mener noe så hårreisende, kan jeg skynde meg å legge til at problemet ikke er manglende tro, men at folk tror på så forskjellige ting.  Det finnes vel knapt noe sted det er så vanskelig å få tatt beslutniger der mennesker med like sterk tro på vidt forskjellige ting møtes.

 

Kommentar #3

Lars-Toralf Utnes Storstrand

34 innlegg  878 kommentarer

Mistolking

Publisert nesten 12 år siden

Nei, eg meiner ikkje at berre kristne skal takast på alvor, men eg meiner at årsaka til det som du nemner "folk trur på so mykje rart" er at politikken har tatt makt over religionen, i staden for å bruka religionen som sitt korrektiv.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere