Verdidebatt

Er kommunen min spillegal?

Den økonomiske euroskuta lekker som en sil, men norske kommuner er fortsatt ikke vanskelige å lokke for de er risikovillige nok til å delta i spillegalskapen. La oss titte nærmere på dette - i en kåserende innpakning..

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Økonomene taler muligens for døve ører, men børsen er altså ikke lenger hva den engang var. Vi har fått en bingobørs eller en slags casinovirksomhet der pilene peker nedover fire dager på rad og tusler litt oppover igjen på den femte dagen.. Psykologien råder grunnen i markedet der frykten og delvis panikken er daglige seanser på krisearenaen.

I dette ragnarok-bildet har Lørenskog kommune så langt i år tapt 12 millioner kroner på det tyske eiendomsmarkedet, og omregnet i f.eks fritidsaktiviteter til kommunens innbyggere tilsvarer det ca. 2 kunstgressbaner og 4 ballbinger og da er det frivillige dugnadsarbeidet inkludert.

Skikongen vår fra Mosvika reiser til Las Vegas ved vintersesong-slutt og spiller et par pokerturneringer under sommerhalvåret med penger han selv har tjent etter mye snørr og gørr, blodslit, svette og seierstårer. Et "dårlig forbilde", mener enkelte politikere og kommentatorer. Flytt heller blikket over på kommunepolitikken og de forbilledlige økonomiske disposisjonene som foregår der, svarer jeg da.

I forkant av børskollapsen i 2008/2009, løp investeringsrådgivere ned dørstokkene på aldershjem i håp om å kapre noen aldersegnede formuer. Har de nå forflyttet seg til Rådhusene Norge rundt? Og her lokkes enkelte  kommunepolitikere med liten kjennskap til verdensøkonomiens irrganger - til en aldeles sannsynlig urnenedsettelse i investeringens og grådighetens navn - med innbyggernes penger på spillegalskapens alter.. Fantastisk forbilledlig gjort!

Men kommunene er attraktive, må vite. De er enhver investeringsrådgivers gullkantede kunde, som får en bedre tilrettelagt og formsydd vilkårspakke enn menigmann og kvinne.

Sp-leder, Liv Signe Navarsete sa følgende onsdag 7.september:

"Kommuner som investerer i finansmarkedene må være svært forsiktige. Det handler også om kommunenes omdømme. De kan i dag få rimelige lån, fordi de blir sett på som trygge lånetagere. Hvis en derimot kommer i en situasjon der kommunen spiller hasard med innbyggernes penger, kan det føre til dyrere lån og strammere økonomi."

I forlengelsen av dette sitatet er det fristende å sparke ballen videre til dere journalister og andre sentralt plasserte personligheter i lokalpolitikken - å grave dypere når det gjelder faktiske økonomiske disposisjoner som foregår bakenfor(?) enkelte kommuners investeringsforheng og hvilke risikofaktorer kommunen derigjennom er underlagt. For det angår i aller høyeste grad innbyggernes ve og vel, og få kjennskap til hvilken økonomisk (råtne) havresekk kommunen stikker hodet ned i og hvorfor de eventuelt vurderer og kanskje allerede prioriterer høyrisikolån i håp om å tjene penger i et kaotisk, uoversiktelig og opprørt økonomisk hav.

Imens kan Petter Northug - gjerne for min del - droppe den kommende skisesongen som er uten høydepunkter likevel, og slå seg ned bak mørke solbriller ved et pokerbord i Las Vegas. Bruk gjerne de sterke dobbeltfraspark-armene til noen runder bak jackpotautomatene også - eller for å kalle dem ved deres rette navn - "De enarmede Bandittene".

Vi har kommuner som tar seg av spillegalskapen her hjemme - med lånte penger uten kjøpsomkostninger og forvaltningshonorar?

Kjære lesere, lokalpolitikere, tribuneslitere og journalister: Dig Deeper!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt