Verdidebatt

Har vi reell trosfrihet i Norge?

Skremmende utvikling mot mindre trosfrihet i Norge

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FNs verdenserklæring om menneskerettigheter slå i artikkel 18 fast følgende: « Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»

Horten og Borre KrF mener at dette er en rettighet som i dag er under press for norske borgere, fordi det blir stadig vanskeligere å gi uttrykk for sin tro i det offentlige rom.

Aller tydeligst ser vi dette i debatten om bruk av religiøse symboler og religiøse klesplagg. Når noen ønsker å begrense slik bruk på skoler, er dette et angrep på individets rett til å gi uttrykk for sin tro.Så lenge slike symboler ikke brukes for å krenke grupper eller enkeltpersoner, må vi vise høy toleranse for bruk av symboler som korssmykker og hijab.

Med skrekk og gru leste jeg svarene fra Kristent Samlingsparti; som strider til de grader både med den demokratiske ideologi Norge har og praktiserer;  og mot den kjærlighets befaling  om å elske sin neste som seg selv.

Jeg ber om tilgivelse at jeg må nevne det, at blant de ungdommer som var drept på Utøya var både muslimer, kristne og ateister og mange andre med forskjellige etnisk, religiøs og annet bakgrunn.

De var der for å bygge videre den demokrati vi i Norge er stolte over. Og vi alle ser stolte over dem.

Derfor ser vi også en økende tendens til vilkårlig kommunal sensur av religiøse ytringer. Kommuner avslår søknader om støtte til frivillig arbeid med den begrunnelse at de ikke vil støtte undervisning i og utøvelse av tro. Kommunale etater avslår også søknader om å få holde religiøse møter på friluftsområder, på offentlige plasser og i offentlige bygninger. Isolert sett kan dette kanskje virke som bagateller, men samlet sett mener vi i Horten – Borre  KrF at dette er tegn på en skremmende utvikling mot mindre trosfrihet i Norge, og dermed brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Vi oppfordrer til likebehandling av alle tros- og livssynssamfunn i Norge, og til en større toleranse for den enkeltes behov for å gi uttrykk for noe så grunnleggende som egen tro. Det offentlige trenger å øke sin kunnskap på dette området for å unngå diskriminering på grunnlag av religiøs tilhørighet, og må i enda større grad anerkjenne tro og livssyn som en viktig samfunnsbyggende kraft.

Leder for KrF Horten – Borre

Kommunestyret Horten

Zvonimir Vojtulek

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt