Verdidebatt

Sauene i Gudbrandsdalen

Det ser fryktelig bra ut i år, forteller Ole Johan Bjørge, sauebonde og medlem av Fåvang Gjeterlag, til Nationen. Han snakker om sauetap til rovdyr. Tapstallene, kortversjonen av en rekke drap og skader på beitende dyr, er blitt lavere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det som interesserer Nationen mest er imidlertid veien fram, endringene gjeterlaget har gjort med driften den senere tid.

At de de gode nyhetene må gi tapt for det som lukter av sensasjon, er neppe et ukjent fenomen. Oddvar Brå uttrykte i 2007 sin frustrasjon til Nationen over det ensidige fokuset på den gang “Brå brakk staven”.

“Den oppvoksende slekt kjenner kun dette stavbrekket, de vet ikke at jeg ble verdensmester to dager før, på 15 km.” uttalte skilegenden. I  Nationen var det en endring av de lokale driftsrutinene hos  det lokale gjeterlaget på Fåvang som skulle til. Noen sensasjon var det neppe, knapt et skikkelig stavbrekk.

Det dreide seg om koordinert overvåking av beitearealet samt innkjøp av
"- en effektiv sorteringskarusell og en moderne digital sauevekt." Prisen for hele anlegget var rundt en halv million kroner ifølge Bjørge (Nationen).

En effekt av rasjonaliseringsbestrebelsene var bedre tid til overvåking av marka. En fast ansatt gjeter til de 4500 sauene gjorde også sitt.

Det radikalt lavere tapstallet for rovdyrtatt sau, ble viderefortalt i en to linjers summarisk omtale til slutt i artikkelen, som hadde fått tittelen “Topp moderne sausanking.”

folkogmedia.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt