Verdidebatt

For dårlig beredskap

Terroren 22. juli blottla store svakheter i norsk beredskap. Å bygge opp en bedre beredskap haster mer enn å peke ut syndebukker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politiet har fått kraftig kritikk i det siste for sin håndtering av terroren 22. juli. Aftenposten forteller i dag at et politihelikopter sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet, men de ble bedt om å vente. Hadde politiets ledelse reagert annerledes, kunne muligens liv vært reddet på Utøya.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blir kritisert. SV-nestleder Bård Vegar Solhjell rykker ut med åpen kritikk av PST-sjef Janne Kristiansen, og Frp-nestleder Per Sandberg mener hun har håndtert terrorsaken så dårlig at hun må gå av før året er omme.

22. juli-kommisjonen, som skal granske forholdene rundt terroren, vil forhåpentligvis grundig avdekke svakhetene i beredskapen. Men vi bør ikke vente helt til kommisjonen har avsluttet sitt arbeid i august neste år før de mest alvorlige feilene rettes opp. Det bør skje med en gang. Vi vet ikke om det sitter andre potensielle terrorister klare til å utnytte svakhetene som nå er blitt allment kjent.

Men når det gjelder jakten på syndebukker, som enkelte politikere allerede har satt i gang, ser vi større grunn til å vente på 22. juli-kommisjonens konklusjoner. Den vil nok avdekke at mange kunne tatt bedre valg i den kaotiske og ekstraordinære situasjonen landet ble kastet ut i. Og selv om det kan vise seg at enkelte ansvarlige bør forlate sin stilling, må vi unngå en heksejakt der vi glemmer at ansvaret for terroren ligger hos én person og at alle andres feil er underordnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt