Verdidebatt

"Imagine" og Fritt Ord

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

God morgen! Og takk for respons på forrige innlegg. Den norske kirke har sine utfordringer - andre menigheter og kirkesamfunn har sine. Åndens gjerninger kan vise seg på mange forskjellige måter - noen ganger sensasjonelt og mektig, andre ganger mer smålåtent. hva som treffer folk hjemme, er også ganske forskjellig. jeg kjenner mennesker som først har nærmet seg troen via den intellektuelle søken, andre via menneskers omsorg og kjærlighet, andre via spesielle tegn eller mirakler. det er en stor utfordring både for forkynneren og fellesskapet at mennesker er så ulikt skrudd sammen, også når det gjelder tro. vi trenger å lytte godt, be mye, og dele kunnskap og tro så troverdig vi kan. og stadig la oss utfordre.

jeg var på humanistisk konfirmasjon sist helg. ut fra de premisser som lå der, var det en høytidelig og fin seremoni. men jeg ble sittende å tenke mens låta "Imagine" ble sunget. Der drømmes det om en verden uten religion, uten himmel, uten nasjoner, uten noe å drepe eller dø for. Jeg har ikke tenkt så mye på den teksten før. jeg ser selvfølgelig de destruktive sidene ved både religion, himmellengsel, nasjonale fellesskap og den sterke kampvilje. men livet blir kjedeligere, fattigere, mer likegyldig uten! jeg ønsker meg mer tro, mer himmel, sterkere fellesskap og engasjement - så må vi heller øve oss i respekten for de vi er uenige med.

engasjement har ikke manglet i debatten om Fritt Ord-prisen de siste ukene. det er skrevet så mye at jeg skal gjøre det kort: ut fra det jeg har fått med meg, synes jeg ikke nina karin monsen burde fått prisen. jeg kan forstå tanken om at den politisk ukorrekte mening, som det krever mot å hevde, er pris-verdig. men er dermed enhver mening i denne kategorien prisverdig?! betyr det ikke noe hvordan man sier ting og hvem man rammer med det man sier? jeg har tidligere lest bøker av monsen og funnet verdifulle ting der, men jeg synes i denne sammenhengen at hun blir svært usaklig, populistisk og usammenhengende. enten det handler om barn med en donor inne i bildet, eller om de kongeliges valg av ektefelle. jeg forventer definitivt et annet nivå av en filosof. dessuten rammer hun flere sårbare grupper, med tøffere levekår enn andre.

denne saken illustrerer igjen ytringsfrihetens dilemma. ytringsfriheten kan både gi rom for et mangfold av ytringer - og gjennom det mangfoldet nettopp strupe den samtalen og det mangfoldet den skal stå som garantist for. vi er mange som enten ikke orker å gå inn i den tabloide ytterliggående debatten - eller som ikke får plass, fordi vi ikke er ekstreme nok. jeg har selv konkret erfaring fra det, ifm flere TVdebatter tidligere. for ikke å snakke om de som ikke har den type ressurser som etterspørres i et sånt klima.

jeg ser at monsen får både mye pepper og mye applaus for sine uttalelser. de er ytterliggående nok til det. og jeg har nettopp selv lenger opp heiet fram engasjement og tydelighet. men er det sånn at de "pris-verdige, politisk ukorrekte, modige meningene" må slå så hardt og ramme sårbare stigmatiserte grupper? enten det er muslimer, homofile - eller i andre sammenhenger: konservative kristne? la meg ta et eksempel: i debatten om hvorvidt barn har godt av å være i barnehage eller ikke, opplever jeg de ulike sidene i debatten litt mer likeverdige. det er enklere å være mamma og forsvare hhv mitt valg om å ha barn i barnehagen eller et valg om å være hjemme med dem, enn å være homofil eller muslim (eller begge deler for den saks skyld). alle meninger kan være vanskelige å hevde i gitte sammenhenger. men vi må alltid etterspørre en ryddig og redelig form. og være ekstra varsomme når våre meninger rammer andres liv mye mer enn våre egne. særlig hvis de det gjelder, er mer sårbare enn oss selv. så Fritt Ord: Jeg er skuffet. ikke fordi jeg ønsker debatten om den nye ekteskapsloven kneblet. men fordi den må skje på helt andre premisser, og med en helt annen respekt, enn det monsen legger opp til. og som dere med pris-tildelingen legitimerer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt