Ståle Halsne

50

Søppel TV

Høsten er kommet, og TV-kanalene er klare med sine nye satsinger som skal underholde og engasjere oss når kveldene blir mørkere.

Publisert: 30. aug 2011

I går var det première for årets Big Brother. Mange håper på nye sensasjoner og at deltagerne på ny sprenger grenser - i fylla.

Det forundrer meg at det ikke er større debatt rundt slike konsepter. Hva er meningen? At ungdommer som har livet foran seg skal få det ødelagt ved at vi får dekket trangen til å se at de faller for fristelser? For poenget er vel neppe at vi skal sitte og se på at de samtaler og debatterer om viktige samfunnspørsmål i Big Brother huset. At vi skal se at unge mennesker er engasjerte og faktisk mener noe. Nei, vi venter i spenning på den første grensesprengende hendelsen. Og for å sikre at vi seere får det vi venter på serveres det alkohol over en lav sko.

Hva gjør slik program med oss? Er det noen som har tenkt over det? Har TV2 tenkt over det? Eller er det slik at det ikke betyr så mye, siden det er så liten debatt? Jeg mener det definitivt gjør noe med oss. Det er med på å senke terskelen for hva som er akseptabel oppførsel. Det er med på å ødelegge respekten for samliv og sex, og nærmest oppfordrer til tilfeldig sex med tilfeldige partnere. Det er med på å senke terskelen for å drikke seg beruset.

Jeg vurderer å ta kontakt med sponsorene av programmet, samt de som sender reklame foran og etter programmet, og si at det ikke kommer på tale for meg å handle hos dem siden de er med på å sponse dette programmet. Jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hvor skal jeg handle da

Publisert over 10 år siden

For det meste som sendes på televisjonsapparatet er jo i noens øyne søppel. Idrett, sommeråpent, hjemme i hagen hos, nyheter ja stort sett søppel alt sammen spør du meg. Hva gir det noen å sitte å glane på en idrettsutøver på en skjerm? Det skaper vel omtrent like mye og like lite som resten av det som sendes på TV inkludert Big Brother.

Kommentar #2

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Hva er dårlig, hva er farlig?

Publisert over 10 år siden

Jeg kan se problemet ditt, Randby. Det er jo slik at vi har forskjellige interesser, og for de som ikke er interessert i idrett, kan det være en prøvelse å "zappe" seg gjennom kanalene.

Det jeg mener er problemet med Big Brother (og andre tilsvarende program, f. eks. Paradise Hotel) er at programmet har gått over en grense. I det minste bør vi diskutere om programmet har gått over en grense. For hva er det som er poenget med programmet? Om vi ser på hvordan programmet bygges opp så er det noen ting som går igjen;

Intriger og konflikter. Det blir bygget opp til intriger og konfilkter ved at deltagerne blir spurt om hva de mener om hverandre i et lukket rom. Dette blir klippet sammen på en måte som gir oss et inntrykk av intriger og konflikter. Alkohol. Det er nærmest fri tilgang på alkohol. Jeg spør meg; hva er poenget med et forbud mot alkoholreklame i Norge? Slike program er reklame så god som noen. Her sitter det "kjendiser" og drikker på TV - live! Det må være alkoholprodusentenes drøm å få sine produkter med i noe slikt. Tilfeldig sex. Deltagerne skal velge partnere "for uken". De sover i samme seng, og det blir nærmest lagt opp til intimitet.

Randby har nok et poeng i at det sendes mye dårlige TV programmer, men jeg mener det er en enorm forskjell mellom Big Brother og f. eks. Ut i vår hage eller VM i friidrett. Mange program er dårlige, men noen er også farlige.

Oppfordringen får gå til dem som er enig med meg i at program som Big Brother klarer vi oss meget godt uten. Jeg vil faktisk påstå at vi får det bedre uten.

Kommentar #3

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Den kommersielle virkeligheten

Publisert over 10 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Jeg vurderer å ta kontakt med sponsorene av programmet, samt de som sender reklame foran og etter programmet, og si at det ikke kommer på tale for meg å handle hos dem siden de er med på å sponse dette programmet. Jeg oppfordrer andre

Du har edle motiver, Halsne, men jeg tror du undervurderer mekanismene i den kommersielle TV verdenen. Mange kristne protesterte mot Trekant da det ble sendt på NRK3, men protestene ble bare brukt til å bygge merkevaren for programmet. Jeg tror vi vil se noe av den samme effekten hvis du tar kontakt med annonsører i forbindelse med Big Brother eller starter en offentlig kampanje.

Dagsnytt 18 i går snakket Espen Ytreberg, professor og instituttleder ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og han gav noen interessante perspektiver for hvordan annonsører tenker. Her sier han at mengden seere ikke er så viktig for annonsørene så lenge de får tak i de riktige seerne, altså ungdommer og unge voksne. Hvis du har et skikkelig nakketak på disse gruppene, trenger man ikke veldig mange seere, sier Ytreberg. Han mener også at TV2 flytter Big Brother over til nisjekanalen TV2 Bliss er et tegn på at TV2 skrur ned forventningene sine.

For en nyhetsnarkoman som meg, er ikke TV2 Bliss noe veldig attraktivt alternativ siden deres slagord er lett underholdning, og de sender drama, dokusåper, reality og filmer, men det kan være interessant å lese seg litt opp på hva TV2 selv mener om denne kanalen, for eksempel i en artikkel i Kampanje, Skal sette TV 2 Bliss på kartet hvor kanaldirektør i TV 2 Gruppen, Nils Ketil Andresen uttaler seg. Andresen var tidligere programdirektør i TV2, og han er en viktig premissleverandør for det kommersielle profileringen av TV2:

- Vi må ha et nøkternt forhold til TV 2 hovedkanalen. Konkurransen er hard og de andre kanalene putter ikke på noe mindre med egenproduksjoner, men Bliss og «Big Brother» er et segment som vi ikke nødvendigvis kan gå inn i på TV 2 og som vi ser at de kommersielle konkurrentene våre ligger og lukter på en annen måte enn oss. Vi håper det kan bli et godt supplement til hovedkanalen, selv om noen TV 2-seere vil gå over til «Big Brother», sier Andresen.

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ikke tv

Publisert over 10 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Randby har nok et poeng i at det sendes mye dårlige TV programmer, men jeg mener det er en enorm forskjell mellom Big Brother og f. eks. Ut i vår hage eller VM i friidrett. Mange program er dårlige, men noen er også farlige.

jeg har ikke tv.ser litt serier om natta på jobb.og splatter og skrekk på dvd på datamaskinen

Kommentar #5

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

NRK er ikke kommersiell

Publisert over 10 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Mange kristne protesterte mot Trekant da det ble sendt på NRK3, men protestene ble bare brukt til å bygge merkevaren for programmet

Mulig jeg undervurderer mekanismen i den kommersielle TV verden. Men det er en stor forskjell på NRK og TV2 her. NRK er ikke reklamefinansiert. En voldsom debatt om Trekant førte, som du sier, til at programmet bare fikk mer oppmerksomhet, og sannsynligvis flere seere. Ideelt for NRK.

Jeg forsøker ikke å skape en offentlig kampanje, men peker på at vi som forbrukere og TV-seere kan bruke annonsørene til å presse TV kanalene. Dersom det nå blir en offentlig debatt om Big Brother, som paradoksalt nok jeg bidrar til, vil TV 2 sannsynligvis gni seg i hendene, og det kan føre til flere seere.

Poenget mitt er egentlig bare så enkelt at jeg ønsker å si fra til annonsørene om at jeg ikke liker at de er med på å finansiere søppel-TV. Så får det være opp til disse annonsørene om de ønsker å være med på å støtte dette, eller om de ikke ønsker det. Forbrukermakt som ikke kan benyttes overfor NRK.

Idèen er forresten ikke min.

Selv om en debatt om slike program kan føre til at vi er med på å bygge merkevaren mener jeg likevel, nokså bestemt, at vi må våge å ta den. Det er eksempler fra andre land der det sendes programmer som er langt verre enn Big Brother. Sannsynligvis er det kun snakk om tid før vi får det presentert her i landet.

Kommentar #6

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Ser på nyhetene jeg og knapt nok det... Er lenge siden jeg lot TV styre livet mitt, helt tilbake til min eks kones dager faktisk....

Ellers så er jeg for valgfrihet og alle burde vite hvor avknappen eller kanal velgeren er om de ikke finner programmet bra nok. Vi har et fritt land og det blir ikke fritt om noen skal løpe rundt og bestemme hva andre skal se og ikke se utover den kontrollen som faktisk forefinnes i dag.

Med hensyn til alkohol reklame: de eneste som faktisk taper på dette er norske bryggerier. Reklamen får vi jo fra det mulderet av utenlandske kanaler som sender reklame for utenlandske bryggerier vil jeg tro... (Har bare grunnpakka hjemme selv, men aner ikke hva det vil si da jeg svært skjelden ser på TV...) Har fått med meg at det sendes noe enormt med reklame for veddemåls nettstedet der folk kan vedde bort pengene sine og personlig synte jeg nesten det er verre enn alkohol reklame...

Kommentar #7

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Jeg vet ikke en gang hvordan Big Brother skrives!:-)

Kommentar #8

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

big brother

Publisert over 10 år siden

blir det for mye sex,skifter de navn til Big Bang

Kommentar #9

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

bigh brother

Publisert over 10 år siden

Kan sammenlignes med - dansen rundt gullkalven -

Salomons Ordspråk kap 7 (advarsel mot å innlate seg med skjøger)

kap 16: Jeg har bredt tepper ut på min seng, fargerike tepper av egyptisk lin.

kap 22: Straks følger han henne -lik en okse som går til slakteren -lik dåren som føres bort i fotjern for å tuktes. Dette sier vel det meste, kloke ord, Guds ord, verdt å akte på.

lise

Kommentar #10

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ja sex du

Publisert over 10 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

Salomons Ordspråk kap 7 (advarsel mot å innlate seg med skjøger)

det er fælt.og salamo hadde seg jo stadig

Kommentar #11

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

"That Guy"

Publisert over 10 år siden

Jeg liker dårlig å være "That guy" (han som alltid skal påpeke irriterende ting), men jeg synes det er noen par ting som jeg ikke er helt enig med trådstarter.
Det første er graden av dårlig TV. Her har vi jo som det er blitt påpekt, et definisjonspørsmål. Halsne har gitt sine grunner for hvorfor han ser på det som dårlig, og de kan jeg forstå. Men om det går over en grense? I mange kristne og/eller konservative miljøer så er jo det sikkert sant. Men da tar man ikke med seg i tankene at det finnes andre grupperinger som ikke ser på det som dårlig TV, men som mener naturprogram på Animal Planet er dørgende kjedelig.

Det andre er graden av kontrovers. Jeg tror egentlig at BB nå er relativt ukontroversielt. Å se fylle folk kan man få oppleve hver helg på byen, på nettet kan man se på pornografisk materiale (og da uten at de har en dyne over seg), og i spillverden kan man dekapitere lemmer og hoder. Og da har jeg ikke begynt å snakke om bøker.... Fantasien er verdens farligste verden å leve i!

Til sist så kanskje litt til trøst da, du er nok ikke alene i din ergrelselse. Seertallene for reality-serier har i mange år nå vært dalende, såpåss dalende at de verste seriene er fortrengt til små nisjekanaler. Folk er rett og slett lei, kanskje fordi vi har begynt å innse at det er jo faktisk er søppel-tv?

Forøvrig vil jeg bare si at jeg avskyr Big Brother, og hadde aldri trodd jeg skulle ende opp med å forsvare et slikt program. Men at noen skal nektes, eller høylytt mislikes av en minoritet/majoritet, at et TV-programm ikke skal gis sendetid fordi vi ikke selv liker hva andre ser på, da har vi et problem.

Kommentar #12

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Kommentar 10

Publisert over 10 år siden

Det er ikke det jeg snakker om, og ja det er ille, ille for de menneskene som frivillig i sin dumhet og mangel på selvrespekt, frivillig aksepterer å stå fram som et ikon.

Salomon fikk masse visdom av Gud, skriften vitner om det, hans feilgrep var derimot at han ikke adlød Gud i dette å ekte en hustru av sin egen rang, det å velge sin livsledsager som tilber samme Gud, i ånd og sannhet, er grunnfundamentet for Guds velsignelse over samlivet. I ettertid, i den nye pakt, påpeker Jesus viktigheten ved å leve i renhet, å akseptere Guds prinsipper om at ekteskapet skal være hellig, å ha sin lyst i dette å tilhøre kun en person,                                                           et fredfullt sinn, er et sinn som har sin glede i å tilhøre Herren i ånd kropp og sjel, det er så bra, derfor blir paradokset i det å ha sin lyst til å selvrealisere seg selv, og sin kropp på denne måten, et skremmende bilde på å utslette seg selv.

Hilsen

Kommentar #13

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Forskjell på deltagere og kikkere

Publisert over 10 år siden

100 dagers party høres slitsomt ut men på den annen side oppleves det annerledes når man er på party. Det som i mitt hode må være veldig slitsomt er å kun være bisitter og ikke delta på partyet. Da vil jeg heller finne på noe annet å gjøre. Det er vel enkelt å greit hvorfor jeg ikke ser på slike programmer. Hadde noen spurt om jeg ville være med ville jeg ikke blankt avvise det. Men så bryr jeg meg heller ikke veldig mye om hva andre mener om meg så lenge jeg vet hva jeg selv mener.

Kommentar #14

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Nei til søppel-TV, Ja til VD ;-)

Publisert over 10 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Ser på nyhetene jeg og knapt nok det... Er lenge siden jeg lot TV styre livet mitt,

Det er ikke alle som har tid til å se på TV nei.

Da er VD meget bedre, der får en delta selv også! Anbefal det gjerne til flere av dine venner som er hekta på diverse mer eller mindre søppel-TV

Et lite smil i all vennskapelighet fra Ragnhild ;-)

 

Kommentar #15

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Hei, ja det har du så rett i Ragnhild, har tenkt samme tanken, selv har jeg sittet mang en kveld her på kvisten, lest gode innlegg, i takknemlighet, til Gud, til livet, at det finnes mennesker som deler sin kunnskap fra skriften, legger ut linker, ja noen ganger har jeg hatt problemer med å følge med, leksikon, ordbok og bibelen hentes fram, og som du sier, istedenfor være passiv tilskuer kan vi alle bidra, der det passer. Er klar over at det finnes en av-på knapp, men det er ikke hovedpoenget til trådstarter, mere en sorg over hvordan ytre påvirkninger senker terskelen for akseptabel oppførsel i samfunnet generelt. Når alt blir lov, har vi tapt mye, det slår meg hvor finurlig Guds lov og vilje er, hvor bra det er å akte på ordet, litt vanskelig noen ganger, men Herren vil hjelpe oss, hvis vi vil.

Vi må bare legge vår sjel i å stole på det.

Alle de som har godt foran oss, bidrar til vår egen vandring med Herren, det kan komme en tid hvor vi i større grad må følge våre trossøsken fotspor, men når dette skjer, er vi forhåpentligvis forberedt på hva som skjer, i mellomtiden kan vi glede oss i takknemlighet over de muligheter som ligger foran oss, og utnytte tiden. Ingen kjenner morgendagen.

Dagen i dag er din, grip den, ja jeg må minne meg selv om det samme.

Har rotet meg bort fra tema, men ser at alle debatter ender på denne måten.

Vennlig hilsen lise

Kommentar #16

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Hei!

Publisert over 10 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

Alle de som har godt foran oss, bidrar til vår egen vandring med Herren, det kan komme en tid hvor vi i større grad må følge våre trossøsken fotspor, men når dette skjer, er vi forhåpentligvis forberedt på hva som skjer, i mellomtiden kan vi glede oss i takknemlighet over de muligheter som ligger foran oss, og utnytte tiden. Ingen kjenner morgendagen.

Du har så rett Lise. Også det du skrev i #12. Jeg gleder meg ofte over dine kommentarer. Jeg leser mer enn jeg skriver på VD.

Jeg er glad for alle som veiledet meg da jeg var ung, og lærte meg forskjellen på rett og galt. Selv ønsker jeg å være en slik veileder for mine etterkommere, og har heldigvis god kod kontakt og gode samtaler med mine barnebarn.

Siterer litt fra trådstarter, som jeg synes er verd å tenke på: "Hva gjør slik program med oss? Er det noen som har tenkt over det? Har TV2 tenkt over det? Eller er det slik at det ikke betyr så mye, siden det er så liten debatt? Jeg mener det definitivt gjør noe med oss. Det er med på å senke terskelen for hva som er akseptabel oppførsel. Det er med på å ødelegge respekten for samliv og sex, og nærmest oppfordrer til tilfeldig sex med tilfeldige partnere. Det er med på å senke terskelen for å drikke seg beruset."

Ja, det er viktig at vi bruker de dagene vi får rett, for det er sant som du sier, vi kjenner ikke morgendagen!

Mvh Ragnhild

Kommentar #17

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Så fint, å ha vandret med Herren så lenge, det blir som et ekteskap, man er trofast, trolovet med sin elskede, et vakkert bilde på ekte kjærlighet. Det er litt av et verk Herren gjorde da Han skapte oss, kronet oss i sin Guddommelighet, for så, arve evig liv.

Jeg er enig i de siterte linjer fra trådstarters innlegg, man ser konsekvensene av dette, synden står for fall, tenker det blir mange brutte relasjoner i etterkant av programmet, mange av deltakerene har kjærester og samboere som sitter hjemme og ser på, mens partneren bedyrer sin uskyld i at ingenting galt vil skje         -når dårskapen brer om seg-

Det triste er at slike overtramp, i den fysiske verden, igjen vil møte deg i døra, senere, en ser folk sliter med kulde, der det skulle vært, nærhet og varme.

En kjent predikant og bibellærer fasinerte meg for en tid tilbake. I sin Gudsfrykt, tro til Gud hadde denne mannen tatt ordet på alvor i sitt eget liv, han hadde tv, men ingen kanaler, bortsett fra 8 kristne kanaler som sendte trosundervisning hele døgnet, verdslig musikk, sanger vi kjenner i verden, ville han ikke fylle sitt sinn med, mannen har sin lyst i å tjene Herren, reiser verden rundt, med sitt trosstyrkende budskap, og alltid uten unntak sitter en igjen med noe fra Gud, etter hans forkynnelse, som er sterk.

 

Kommentar #18

Ove Kristian Furelid

0 innlegg  9 kommentarer

Om påvirkning fra realityprogrammer.

Publisert over 10 år siden

Jeg er glad at da jeg var i tyveårene og var både sjenert samt at vi ikke hadde slike programmer på den tiden. For ellers så kunne det ha gått skikkelig galt for meg. For jeg lot meg påvirke på den tiden. Husker jeg likte både alkohol og sigarettrekklamene i utenlandske magasiner som for eksempel Penthouse. Der glamouriserte de den type livsstil som Big Brother og Paradise Hotel kommer med og det er ikke bra. Jeg kan vedde halve hodet mitt på at det er en del unge mennesker som i dag blir påvirket av slike programmer. Russetiden er et skrekkeksempel på hva folk gjør når dem drikker seg fulle og finner seg tilfeldige partnere som dem har samleie med.

Kommentar #19

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Riktig tenkt

Publisert over 10 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Jeg vurderer å ta kontakt med sponsorene av programmet, samt de som sender reklame foran og etter programmet, og si at det ikke kommer på tale for meg å handle hos dem siden de er med på å sponse dette programmet. Jeg oppfordrer andre

Erfaring tilsier at et visst kvantum seere som samlet eller enkeltvis signaliserer at de ikke lenger vil kjøpe et produkt som det reklameres for i tvilsomme TV-programmer, har stor effekt.

En Facebook-aksjon med informasjon om hvilke produktleverandører som etterhvert vil støtte umoral er muligens alt som behøves.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere