Ståle Halsne

50

Hva gjør jeg med min synd?

Som barn husker jeg godt den vonde og ekle følelsen i magen dersom jeg hadde gjort noe galt.

Publisert: 29. aug 2011

Jeg kunne gå med tanker som ”Ikke si det til Mamma og Pappa”, ”Du kan jo si at det ikke var deg.”, ”Er det sikkert at det er galt?” eller ”Det var jo egentlig ikke din skyld?”. Lenge kunne jeg gå og håpe at det gikk over uten noe mer. Men det gnaget i samvittigheten. 

Det kan gnage i samvittigheten nå også… 

…når Gud forteller meg at jeg har gjort noe galt. Hva gjør jeg? Slangen i Paradis er ofte veldig lik min egen form for indre overbevisning når jeg forsøker å ”forsvare” min synd. Den gang i Paradis sa den; ”Har Gud virkelig sagt…?”. Det spørsmålet dukker ofte opp hos meg også når samvittigheten vil si meg noe. Og det slår meg at den har alltid sagt det samme. ”Har Gud virkelig sagt at det er synd?”, ”Er det så sikkert at det er galt?”. 

Som voksen er det enkelt å se tilbake på barndommen og se at de gangene jeg gikk til Mamma og Pappa og sa det som det var; ”Jeg har gjort noe galt…”, er de gangene da gnagingen i samvittigheten forsvant som dugg for solen. Borte var angsten og skammen. Det var ikke enkelt å si det som det var, men du verden for en lettelse og takknemlighet når Mamma og Pappa tilgav og sa; ”vi har glemt det nå!” 

Som kristen er det også slik. Jesus forteller om to personer som gikk opp til tempelet for å be. (Lukas 18) Den ene var fariseer og den andre toller. Fariseeren stilte seg opp for seg selv og ba slik: ”Gud, jeg takker deg for at jeg ikke er som andre mennesker, de som svindler, gjør urett og bryter ekteskapet, eller som den tolleren der. Jeg faster to ganger i uken og gir tiende av alt jeg tjener.” Tolleren sto langt unna og ville ikke engang løfte blikket mot himmelen, men slo seg for brystet og sa: ”Gud, vær meg synder nådig!” Jesus sa at tolleren gikk hjem rettferdig for Gud, den andre ikke. 

I min ungdom sa en predikant til meg en gang; ”Be Gud om å vise deg din synd.” Noe nølende ba jeg Gud om det, og jeg skal hilse og si at han gjorde. Jeg var jo fortapt! Hjelpe og trøste… hva skulle jeg gjøre med min synd? Forsvare meg, og bortforklare det hele? ”Er det sikkert at Gud har sagt…?” Men jeg kunne ikke annet enn å be som tolleren; ”Gud vær meg synder nådig!” Det var bare Jesus som kunne redde meg. Ene og alene fordi han elsket meg. For en lettelse når han sa; ”Jeg har glemt det nå!”

Den dag i dag kommer spørsmålet rett som det er; Hva skal jeg gjøre med min synd? Jo, jeg skal si det til Jesus. Si det som det er…

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Dette innlegget likte jeg godt. Det skal jeg gjemme på.

Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Vakkert. Verdifullt til ettertanke.

Kommentar #3

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det var et fint innlegg. men det er vell egentlig ikke så mye vi kan gjøre med vår synd! det er vell Jesus som har tatt på seg den. jeg er ikke av den sorten som går rundt og teller synder hehehhee nei men vet med overbevisning om at den saken har jesus tatt seg av.Tror vell vi skal slippe bruke livet på tanker rundt synd da. Nå er vert enda menneske en synder og bare Jesus kan ordne opp i det.

Jeg synes det er greit at barn vet godt om at himmelriket tilhører dem. For det er ikke bra når barn begynner å fundere rundt det om de kommer til himmeleen eller ikke forde om de skal ha lurt noen litt. Barn gjør så mye artig og jeg kaller det ikke synd en gang.jeg tenker ikke ordet synd dessværre !!!Det er ikke et ord i min tankle liksom. Forde nettopp det at den saken er oppgjort ved Jesus og jesus er min tro.

Men takk du det var et fint innlegg. Det kan være godt å snakke med noen dersom noen har gjort en noe eller at en bærer på noe. men man trenger ikke å si alt til alle. man finner noen man er fortolig med å tar det opp der. for noen har bare jesus som den fortolige og da snakker en bare med Jesus om alt. Og det er godt at jesus kan se alt, noe mennesker ikke kan. Jesus har sett oss hver time vært secund av vårt liv og kjønner seg så mye bedre på oss enn noen andre.Ha en fin natt!!!

Det ingen andre kjønner kjønner Jesus!!!

Forøvrig ellers har jeg min sak med Gud i orden.

Kommentar #4

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Hva skal jeg gjøre med min synd?

Som ateist har jeg ikke det problemet jeg da...  :)

Men jeg kan spørre for det, hva nøyaktig er synd? Hvordan definerer dere at dere har syndet? Jeg tenker ikke da på ting som tyveri og slike helt klare "synder" (som igjen er et definisjons spørsmål) men mer synder som "tanke feil" om du skjønner hva jeg mener? Blir ikke grensene litt utflytende og vil ikke "samvittigheten" som melder om synd ringe litt vel mange ganger om en skal ni bla i bibelen for å finne ut at ditt eller datt er en synd og om man skal angre på det?

Hva er egentlig synd for en kristen? Hvordan definerer dere hva som er synd og hva som ikke er synd? (Igjen, jeg tenker ikke da på rent tyveri og lignende helt klare ting, men i ting som dukker opp i hverdagen... For å ta et tenkt eksempel: En ung kristen ugift mann ser på en ung kristen ugift kvinne og siden kvinnen er både pen og flott å se på penser tankene inn på sex... er det synd for en kristen?

 

For meg som ateist er det enklere, for jeg må selv stå for hva jeg sier og gjør og jeg har for lenge siden funnet ut at den aller beste måten å la være å angre på noe er å la være å gjøre det jeg vet jeg vil angre på. Faktisk ganske enkelt... (og noe jeg gjør mitt beste for å overføre til gutta mine). Av den grunn har jeg ALDRI stjålet noe, jeg har heller aldri vært med kompiser inn i butikker når jeg visste eller mistenkte dem for at de skulle stjele for å "dekke" dem (noe jeg fikk mye pepper for den gangen, jeg var feig fikk jeg høre... Først i voksen alder har jeg fått høre hvor tøff de syntes jeg var som turte å stå opp mot presset de la på meg og det faktum at jeg var bunn hederlig og til å stoles på....)

Jeg liker å ha min samvittighet ren og, unnskyld uttrykket, driter en lang marsj i hva andre måtte tro og tenke om det da det er meg og meg alene som må stå for det JEG gjør. Jeg liker med andre ord å se en ærlig mann i speilet hver morgen og vite at den mannen står for ærlighet. og oppriktighet. Jeg liker rett og slett følelsen og får fysisk vondt i maven av å ikke være ærlig og oppriktig. I så måte er jeg faktisk litt glad for at jeg slipper å dra over meg en rekke av de pålagte religiøse syndene som kristne "må" dra over seg i form av arvesynd og lignende, men heller kan bruke den langt enklere modellen som heter det daglige...

Kommentar #5

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Bare Jesus

Publisert over 9 år siden

Takk til Heidi Terese, Njål og Turid for gode ord!

En spesiell takk til Hans Petter for at du som ateist kommenterer innlegget mitt. For som du sier; "...jeg har ikke det problemet." Som kristen mener jeg at det har du, fordi det har alle, men jeg skal  ikke utfordre deg på det.

Hans Petter stiller et viktig spørsmål; Hva er synd, og hvordan vet vi at vi har syndet? Hans Petter ramser opp de mer opplagte ting, og nevner en mann som ser på en kvinne med tanker om sex. Er det synd? Ja, det er synd Hans Petter.

Å forklare dette med synd overfor en som ikke er kristen kan være vanskelig, men la meg si det slik; Gud viser meg hver dag hva som er synd. Det skjer konkret ved at jeg ser at ingenting av det jeg gjør, gjør jeg fordi jeg elsker Gud. Jeg oppdager at alt er egoisme. Jeg er gjennomsyret av egoisme. Om jeg så klarer å leve noenlunde fint og greit, så gjør jeg det ikke av kjærlighet til Gud eller min neste, men av kjærlighet til meg selv.

Det kom en gang en rik mann til Jesus og sa; Hva skal jeg gjøre for å komme til Himmelen? Jesus sa han skulle holde de ti bud. Da sa mannen at det hadde han allerede gjort. Da sa Jesus; Gå bort, selg alt du eier og gi det til de fattige. Da gikk mannen bedrøvet bort, for han var meget rik. Kjærligheten til seg selv og alt han eide var større enn kjærligheten til Gud og sin neste. Jesus visste det, men han måtte se det selv. Han kunne umulig komme inn i Himmelen uten at han innså at for han selv er det umulig. Det er Jesus som må ordne det.

Slik er det også for meg. Det er umulig for meg å komme til Himmelen ved egen hjelp. Jeg kan streve alt jeg vil, krangle med Gud om ikke det er ganske bra med meg, argumentere for hva som ikke kan regnes som synd, men det nytter ikke.

Så da klynger jeg meg til at den dagen jeg skal stå foran Gud og må svare for mitt liv, så kommer Jesus og sier; Han kjenner jeg. Det er jeg som skal svare for han.

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Jeg liker å ha min samvittighet ren og, unnskyld uttrykket, driter en lang marsj i hva andre måtte tro og tenke om det da det er meg og meg alene som må stå for det JEG gjør. Jeg liker med andre ord å se en ærlig mann i speilet hver morgen og vite at den

Jeg går ut fra at du har opplevelser av dine tilkortkommenheter selv av og til. Du kan jevnføre disse med det som vi andre kaller synder, se tilbake på dagen og undre det over om du gjorde riktig eller galt, kunne du gjort mer? skulle du gjort mindre. Slik finnes det et fellesrom uavhengig av tro, men religiøse velger å reflektere over sine gjerninger i relasjon til religionen.

Det var en kar fra næringslivet her i Trondheim som uttalte i avisen i forbindelse med sin 70-årsdag at han aldri hadde sett seg tilbake. Jasså, tenkte jeg, kanskje du skulle ha gjort det? Han etterlater seg mange gode initiativer for å skape verdier, ja de er i tosifrede antall. Men dessverre, ingen overlever ham. Bak ham ligger også en ørken av konkurser med alt det som det medfører for de involverte.

Refleksjon er en menneskelig ting, ikke religiøst basert. Det er naturlig å tenke seg om, både før og etter.

Kommentar #7

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg går ut fra at du har opplevelser av dine tilkortkommenheter selv av og til.

Det var en god beskrivelse Njål.

Kommentar #8

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

, og nevner en mann som ser på en kvinne med tanker om sex. Er det synd? Ja, det er synd Hans Petter.

Hvis det er synd spør jeg følgende spørsmål:

Hvordan klarer kristne mennesker da å finne hverandre? Her snakker vi altså om to ugifte mennesker som treffer hverandre og hvorfor er det da synd å følge sin natur? Hvis alle kristne hadde ansett dette som synd hadde jo kristne mennesker aldri giftet seg og fått barn da... Håper du ser problematikken her...?

 Hvorfor er det syndig å følge den naturen vi i så fall er skapt med lurer jeg? Ser jeg en pen jente ser jeg på henne, ikke noe galt i det. Jeg trenger faktisk ikke å voldta henne selv om jeg ser på henne OG, har jeg funnet ut, så liker faktisk de fleste kvinner å bli sett på og på det viset få en bekreftelse at de er likanes... alle mennsker liker å bli satt pris på, liker å bli sett og et beundrende blikk gjør ingen fortred, tvert i mot. Jeg tror disse "lovene" opprinnelig ble skrevet ned i et forsøk på å forsvare kvinnene, men for meg blir dette feil utgangs punkt da jeg aldri har sett på kvinner som annet enn likeverdige mennesker og ikke har det behovet til å beskytte dem på noen måte så fremt de klarer seg selv. Må ellers tillegge at jeg finner synd litt natur stridig i så fall...

Med hensyn til at jeg føler synd..... Nei, jeg føler ingen synd Ståle, i den forstand du antagelig mener med synd. Hvorfor i all verden skulle jeg det når jeg ikke bruker det jeg finner som litt påtatt kristen synd i det daglige? Ser ihvertfall ingen grunn til å gjøre det verre enn det opprinnelig er, livet byr på såpass mange krinkel kroker at jeg ikke ser helt nytten av å tillegge enda flere... Men du har sikkert et annet syn på saken..  :-)

 

Neida Njål, klart jeg ser min forkortkommenhet noen ganger, men jeg VELGER heller å fokusere på det positive som kommer ut av slike daglige gjøremål enn å henge meg opp i det negative med å tenke på hva jeg heller BURDE ha gjort. På samme måte angriper jeg alt som er negativt i utgangs punktet og velger istedenfor å fokusere all min enegi på å få noe positivt ut av det negative om du skjønner. Og klarer jeg ikke det, vel, da dveller jeg ikke mer ved det og lar negativiteten forbli der. Jeg gråter ikke over spilt melk men bøyer meg ned og tørker det opp samtidig som jeg ser litt på metoden jeg angrep melke kartongen med slik at jeg unngår det så langt det er mulig neste gang.

Min samvittiget ER min samvittighet og som jeg sier, det er kun JEG som kan gjøre noe med det. Ble for noen år siden oppmerksom på en meget menneskelig ting som heter kognitiv dissonans, der vi helt automatisk bruker små hvite løgner (noen ganger er de ikke så små heller...) for å glatte over ting vi har gjort som ikke er helt OK i egne øyne og på den måten "forsvarer" heller dårlige valg... Det er ikke lett å være ærlig mot seg selv og andre hele tiden skal jeg si deg, men det hjelper enormt å ha en kone som tenker i samme baner og som også er bunn ærlig... Kognitiv dissonans bruker vi faktisk LANGT mer enn jeg trodde var mulig... Meget intresant tema...

Kommentar #9

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Neida Njål, klart jeg ser min forkortkommenhet noen ganger, men jeg VELGER heller å fokusere på det positive som kommer ut av slike daglige gjøremål enn å henge meg opp i det negative med å tenke på hva jeg heller BURDE ha gjort. På samme

Jeg kan ikke se at du tenker noe anderledes om dette enn kristne. Dette er noe vi alle gjør.

Og seffli ser man på en annen person og kjenner blodet sprute raskere rundt i kroppen. Slik møter vi andre, og slik blir vi et par. I forbudet mot å begjære ligger det nok mer at man ikke skal springe med åpen buksesmekk, herje rundt, la seg nedlegge bak hver busk etc. Begjær, men målrettet på bestemte grenser/premisser. Vite at man vil ekteskap og ikke lettferdige forbindelser. Hvis ikke stoppet verden opp. Det vil overraske meg om du ikke allerede forstår dette så mye som du tenker og skriver.

Kommentar #10

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Og seffli ser man på en annen person og kjenner blodet sprute raskere rundt i kroppen. Slik møter vi andre, og slik blir vi et par. I forbudet mot å begjære ligger det nok mer at man ikke skal springe med åpen buksesmekk, herje rundt, la seg nedlegge bak hver busk etc. Begjær, men målrettet på bestemte grenser/premisser. Vite at man vil ekteskap og ikke lettferdige forbindelser. Hvis ikke stoppet verden opp. Det vil overraske meg om du ikke allerede forstår dette så mye som du tenker og skriver.

Reagerte bare på at Ståle kalte det synd og satte det litt på spissen... Men det skjønte du sikkert......  :-)

 

Om noen vil herje rundt med åpen buksesmekk og nedlegge bak hver busk får være deres problem, det blåser jeg i for å si det slik. Har aldri hatt behov for å være min kone utro og har styrt klar av situasjoner der dette KUNNE hendt (jeg sier ikke at de ville hendt, men at de kunne hendt... Fristelse og tilgang vettu.. Best å styre klar da... En vet jo ikke....). Har alltid hatt langvarige forhold jeg da jeg finner det tryggest, men har et havarert ekteskap bak meg... så jeg er det som populært blir kalt serie monogam når jeg giftet meg på nytt igjen... He he. Og antagelig syndet grovt i noen øyne...

Kommentar #11

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

He he. Og antagelig syndet grovt i noen øyne...

Det er umulig å komme seg gjennom livet uten å synde. Vi faller, og vi reiser oss igjen. Vanligvis.

Kommentar #12

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

synd

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Den dag i dag kommer spørsmålet rett som det er; Hva skal jeg gjøre med min synd? Jo, jeg skal si det til Jesus. Si det som det er

jeg synes en bør la vær å tro på synd,siden det er et makt begrep pålagt av en ikke helt god gud

Kommentar #13

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

så problemet

Publisert over 9 år siden

slik jeg ser det er hvorfor mennesker vil ha dette synd begrepet?har det noensinne gjort noe godt?

Kommentar #14

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Det er umulig å komme seg gjennom livet uten å synde. Vi faller, og vi reiser oss igjen. Vanligvis.

Hvorfor ligger lista da så høyt at det ikke er oppnåelig?

Det minner meg om min mor og far og måten de skulle lære meg å følge med på skolen. De påsto at de hadde seksere i alt de foretok seg når de gikk på skolen og at det var noe jeg kunne strebe etter... Vel, egentlig kunne vel seksere ha blitt fjernet på den skolen jeg gikk, for det er svært få lærere som ga en eneste sekser, så i mine øyne la mine foreldre lista for høyt, jeg kunne umulig nå opp til den... noe som resulterte i at jeg ikke gadd å prøve engang.... Før jeg i voksen alder (26 år) gikk elektro grunnkurs bestilt og betalt av NSB pga nedbemanning) og der oppnådde bare femmere og en firer (i norsk...)... For da var det opp til MEG og jeg hadde da min egen list å hoppe over...

 

Legger du lista så høyt at ingen klarer å nå opp står man i fare for at folk ikke prøver heller, for hva er vitsen med å prøve når man VET at man ikke når opp?

(Min mor og far hadde derimot IKKE seksere i karakter på skolen... Men det oppdaget jeg ikke før jeg hadde sluttet i grunnskolen OG da var det jo litt for sent... he he )

Og slik oppfatter jeg synden i den kristne teologien, den er uoppnåelig (om man skal tro bibelens ord om jesus da, men det er en annen diskusjon)

Kommentar #15

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Hvorfor ligger lista da så høyt at det ikke er oppnåelig?

Ligger den høyt? Det er ikke mitt inntrykk. Jeg tror ikke vi skal være så redd for alt som har med Herren og synd. Det er tidvis brukt et kraftig språk. La meg dra en parallell; Islam bruker det samme språket i dag, og det gjør også de militante kristne karismatikere her på Verdidebatt. Vi prensteres for absolutter! Imperativer! Gjør slik! Ikke slik! Og for all del.....!!!!

Kanskje er det anderledes. Går det an å se Gud og Jesus som milde mennesker. Man skal frykte og elske. Elsker man et hustroll som roper og skriker fra morgen til kveld? Da jeg var barn talte jeg som et barn. Tenkte som et barn. Det var sikkert nødvendig å snakke med utestemme for de som hadde den utakknemmelige oppgaven å oppdra meg. Men da jeg ble mann la jeg av det barnslige. Vaffal noe av det. Nå ser jeg klarere. Nå liker jeg den som kommer bort til meg, bøyer seg ned og sier i øret mitt "Njål, litt mer til høyre og raskere i svingene er du snill", fremfor han som roper fra 20 meters hold "få rævva i gir din jævla brillejesus..... hold dæ ut til sia og få opp farta!!!"

Ærlig talt Skoug; Du ser ut til å være herpet av en praksis hvor det ikke skal være lov å bruke hodet? Jeg overtegner med mine eksempler, men likevel... hvor i tolkningstradisjonen oppstår dette dogmet om at alt skal være sorg og elendighet? Er du pietismens siste offer i Norge? Har du veket unna valg i retning kristendom fordi det har virket for monstrøst?

Jeg ber ikke om svar, det blir for personlig, og ikke følg opp den tråden, men likevel; Har du oversett en vei inn til kristendommen, den gyldne middelvei, toleransens og livets vei, hvor det er rom for livet som det er eller skal vi si som du ikke alltid kan styre unna? I så fall, det ER håp!

Kommentar #16

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Hvorfor er det syndig å følge den naturen vi i så fall er skapt med lurer jeg? Ser jeg en pen jente ser jeg på henne, ikke noe galt i det.

Det er her mange tar feil, også de kristne. Årsaken til at kristne også ser her feil er fordi de ikke tror Guds verk igjenom Kristus. De tror vi er slik og ikke kan noe for det, derfor døde Jesus så man alikevel kan få evig liv ved en "lobotomering" ved Hans andre komme. Det er IKKE Veien, Sannheten og Livet, for denne vei/ frelse er fra synd her og nå.  

Hvilken natur er vi skapt med? Vi er ikke skapt med fallen syndig natur, vi er født inn i fallen syndig natur.

Fallet innebærer å fatte andre tanker og følelser enn det Gud er og står for. Da Eva falt fulgte Adam etter og disse tanker og følelser ble videreført blant mennesket. Fundamantet for disse tanker og følelser er i denne verden og driver den frem. Våre verdier skaper rotteracet iblant oss. 

Tankene og følelsene fallen natur ærer er stolthet, "se hva jeg gjør og er!" 

Så hva var det Satan la til rette så Eva skulle fatte hvordan han ville ha det? Hva var da før fallet? 

Ville man jage og føle og tenke slik om man ikke hadde falt?

 

Helt klart nei, for verdigrunnaget ville vært annerledes på grunn av andre fundamentale tanker og følelser.

Derfor, med hvilke øyne ser vi på jenta..? Hva ligger til grunn for hva du vil.. ? ALtså dette er ikke personlig spørsmål til deg Hans Petter. :-)

Kommentar #17

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Gunnar Opheim. Gå til den siterte teksten.

Det er her mange tar feil, også de kristne. Årsaken til at kristne også ser her feil er fordi de ikke tror Guds verk igjenom Kristus. De tror vi er slik og ikke kan noe for det, derfor døde Jesus så man alikevel kan få evig liv ved en "lobotomering" ved Hans andre komme. Det er IKKE Veien, Sannheten og Livet, for denne vei/ frelse

Og her tar også du feil. Det handler ikke om å tro, men fortolkning, og her har du fortolket på DIN måte som du fremsetter som DEN ENE VEI. Men i min fars hus er det mange rom, og det finnes flere veier til frelsen, men det vil du ikke innrømme, for du vil friste troende til DIN retning.

Jeg gadd se deg forklare forskjellen mellom å være skapt med en syndig fallen natur og å være født inn i en fallen syndig natur? Skapes og fødes man på forskjellig tid? Neppe. Dette fortoner seg som rør du må forklare.

Kommentar #18

Svein Berntsen

276 innlegg  869 kommentarer

Kjernesannhet

Publisert over 9 år siden
Gode innlegg Ståle,som berører kristendommens stjerne og kjerne, stedforetredelse!
Kommentar #19

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hei Ståle

 

Et godt innlegg, Hva er synd og hva er sannhet ? Kan en som er kristen synde ?

selvfølgelig kan en kristen synde, selv om man er født på nytt. så er man ikke fullkommen.

men sannheten som bor i den nyfødte sjel, strider i mot vår vonde natur, slik at vi lærer det nye

livet  i den Hellige Ånds ledelse, Han pirker i vår samvitighet slik at når vi er lydør kan lettere stå

i mot vår onde natur som vil synde slik som før vi ble frelst. på veien har vi en strid mot den onde 

natur som ønsker å slippe inn alt mulig i våre liv.så vi strides på vår frelses vei. jo nermere Jesus

vi lever jo sterkere blir vårt hjerte til å stå mot løgnene som frister oss med sitt lure smil.

synden henger seg ofte på oss ofte fortere enn vi tror, noen kristne rettferdigjør seg selv med

løgnen og bedraget i sitt liv med å uskylde seg selv ved at man ser på porno tar vite løgner

lyger, bægjere annens eiendom, onanere og tenker på andre enn den man  gift med.

Ja synden har lett for å hekte seg på oss, hvis ikke vi er våkne så lir hjertet forherdet og den

onde natur i oss slipper inn syndene i vårt hjerte vi godtar da synden, og den synden vil føre til

 vår død, for det finnes synd som fører til døden, selv om nåden er der for oss så er det ingen

unskyldning, vi skal leve rett og helligt i vårt kristne liv, men vi faller så der kommer blodets

kraft til renselse for våre synder. Blodets kraft får oss til å føle oss frie og frimodige, lyset

skinner sterkere i oss og saltet mister ikkke sin kraft ved blodet. Takk Gud for Jesus og blodets

rensende kraft hvit som snø.vi lever i den sannhet Gud har gitt oss hver enkelt i våre hjerter.

så ha da vår sak i orden da Jesus kommer igjen for å hente oss hjemm til det fullkomende liv,

Sannheten setter oss alltid fri. husk det Gud velsigne dere

 

 

MVH

RUNE

 

 

 

 

Kommentar #20

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Og her tar også du feil. Det handler ikke om å tro, men fortolkning, og her har du fortolket på DIN måte som du fremsetter som DEN ENE VEI. Men i min fars hus er det mange rom, og det finnes flere veier til frelsen, men det vil du ikke innrømme, for du vil friste troende til DIN retning.

HEI Njål

 

Du sier at det er mange veier til Gud? Hva sier Jesus Jeg er sannheten og veien til livet.ingen kommer til Faderen uten ved meg. man må igjennom Krisus for å komme til Faderen. for igjennom blodets kraft er vi satt fri.i Blodet er vi renset fra synden og lovens forbannelse. så uten å ta i mot Jesus i sitt liv er det ingen vei til Faderen. Du sier i min Fars hus er det mange rom, selvfølgelig er det mange rom i Faderens hus, vi er alle ulike mennesker med forskjellige talenter. og mange barn som venter på å fylle disse rommene. Det finnes mennesker som er handikapet der deres tilstand ikke er som vanlige mennesker, der hjernen ikke fungerer slik den skal. jeg regner ikke med disse menneskene, at de skal beskjenne Jesus som sin Herre i sitt liv, fordi er allerede blitt i nådens kraft blitt tatt hånd om likedan de små barna. så jeg skjønner ikke hvor du har fått dette fra er det fra Kennyons lære dette kommer fra. søk sannheten og den vil bli deg åpenbart.

 

 

MVH

RUNE

Kommentar #21

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Frelsen går gjennom Jesus, å tro på at han er Guds sønn, at han døde på korset som soning for våre synder, og for å gi oss det evige liv gjennom sin oppstandelse på den tredje dag.

Jeg kjenner ikke Kennyon, og noe sier meg at jeg ikke er overvettes interessert i å knytte bekjentskapet.

Jeg tror ikke på den ene fortolkning. Jeg tror ikke på den monomane fortolkningen av alle mulige potentaters selvbevisste holdning til at DE, eller du Rune, har den eneste fortolkningen av ALLE - rpt EN HVER - forståelse av skriften. Man må gjennom frelsen ved Kristus, men må man tro at gobelinet i templet revnet da han døde? Nei, man må ikke det. Frem til frelsen ved
Kristus er det mangt og meget man bør stille spørsmål ved for å kunne gjøre Skriften til sin egen. I den forbindelse blir vi alle - også DU Rune - en eller annen form for frafallen, som må revidere våre forsøk på å nærme oss Gud og finne frem til Ham.

Ikke så kjepphøy i svingene, Rune. Det er ikke sikkert du heller har sett Lyset. Det kan være bare "lyset". Litt ydmykhet overfor troen gjør seg. Følg med!

Kommentar #22

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Vi kan diskutere synd, men hva gjør vi med den?

Publisert over 9 år siden

Takk for kommentarer.

Vi kan lett komme opp i en diskusjon om hva som er synd. Jeg ønsker i innlegget å si noe om hva vi skal gjøre med vår synd.

I innlegget siterte jeg fra fortellingen om tolleren og fariseeren som gikk opp til tempelet for å be. Denne fortellingen synes jeg sier mye. Som barn kunne jeg godt finne på å diskutere med mamma og pappa om det jeg hadde gjort nå virkelig var så galt. Jeg kunne skylde på andre eller omstendighetene. I det hele tatt komme med en masse unnskyldninger. Men jeg kunne diskutere så mye jeg ville. Mamma og pappa mente det var galt. Jeg måtte til slutt bøye hodet og be om tilgivelse.

Det er dette Gud ønsker. At vi skal bekjenne vår synd. Si det som det er. Det var det tolleren gjorde. Han våget ikke å si noe mer enn å be om nåde. Og det fikk han!

I stedet for å fokusere på hva som er synd og ikke, bør vi fokusere på å gå til Jesus med vår synd. Bekjenne det for han, og si det som det er.

Kommentar #23

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror ikke på den ene fortolkning. Jeg tror ikke på den monomane fortolkningen av alle mulige potentaters selvbevisste holdning til at DE, eller du Rune, har den eneste fortolkningen av ALLE - rpt EN HVER - forståelse av skriften. Man må gjennom frelsen ved Kristus, men må man tro at gobelinet i templet revnet da han døde? Nei, man må ikke det. Frem til frelsen ved
Kristus er det mangt og meget man bør stille spørsmål ved for å kunne gjøre

Hei Njål

Hva er sannhet for deg, er det å følge GUDS VILJE eller din vilje.den sannhet Gud har gitt oss er levende og kraftfull slik at møkets gjerninger blir lyst opp i Hans sannhet. vi mennesker lager våre egne sannheter, vi har lett for å referdigjøre oss selv. med det øret klør etter. leser vi Guds ord i sannhet. uten å kjenne sannhetn kan  vi heller ikke lære å kjenne Gud. for Gud er sannhet.

uten jesus har vi ingen liv det er sannhet. å være frafallen e en som lever i sin egen sannhet.

Jeg har sett lyset og i ett bli forandret i den sannhet Gud viste meg. omvendte meg i fra mitt gamle jeg, ble født på nytt inn i den sannhet Gud åpenbarte for meg. man tar skritt i tro. Tro det man ikke har sett, er den tro som gir sannhetn kraft. å være ydmyk er på sin plass, men å være ydmyk og frimodig med sin tale, bærer kraft til lyset som slukner mørket i oss.slik oppfattet jeg sannheten. omvend eder fra det gamle liv.sannhetn finnes i det nye livet Gud har for oss. LEV ET LIV I LYSET OG VÅR FRIMODIGHET VIL BL BELØNNET.

Guds fred

 

Kommentar #24

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

vond natur

Publisert over 9 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

strider i mot vår vonde natur, slik at vi lærer det nye

trist for deg om du føler det.men jeg og mange har det ikke.

kanskje du har det slik fordi jesus står i veien?

Kommentar #25

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

trist for deg om du føler det.men jeg og mange har det ikke.

kanskje du har det slik fordi jesus står i veien?

Hei Robert

 

Det koster å følge sannhetens spor, sporene som jesus gikk koster oss livet å følge, men å følge verden spor blir til død i evigt tid.Det er opp til vert menneske å velge vei. Jesus kom til verden for å frelse mennesker i fra syndens makt.ga sitt liv slik at ved Ham skulle vi få liv, uten Ham ingen liv. men å velge den tunge veien eller den lette veien blir kun alene ditt valg robert, jeg har valgt min. Jeg levde et liv i synd i 30 år jeg var spille avhenige i 30 år og porno avhenige i 18 av disse årene, da Herre talte til meg for 3 år siden, fra den dagen ble jeg født på nytt, og forsto at jeg måtte skifte klær. kaste de gamle fillene og i kle meg i Jesus kjærlghet, det er en lang historie men jeg kommer til å legge denne historien ut som et innlegg på verdi debatt.jeg vet hvordan der er å leve i mørket selv om jeg hadde lyset så ble lyset enda mørkere i meg, for jeg levde kun for meg selv. no er jeg en fri mann og som elsker jesus. vi må alle vende om i fra våre synder ta dagelig korset opp å gå i tro.Jesus lyser opp vårt liv.

ikke utsette for ingen vet Hans time.

 

Guds fred

Kommentar #26

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg og

Publisert over 9 år siden

og der har jesus lite å si meg.å ta ansvar for egne handlinger,bruke karmabegrepet og buddhas lys gir mye mer.vi ungår å dømme og-vi får ingen dom men konsekvensen av våre handlinger.

Kommentar #27

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Rune Staven

Publisert over 9 år siden

.............. jeg har deltatt i en tråd for mye med dere som har sett det ene og sanne LYSET. Jeg skal ikke vikle meg inn i en slik felle en gang til.

Du har din åpenbare forklaring på alt og alle ting ut fra Bibelen. Kos deg med den. Dette har du forstått. Dette er det du har forstått. Det du har sett er riktig for deg. Vi andre kan ha varierende grad av divergerende oppfatning fra ditt syn. Ja, de fleste har faktisk det. Deg om det.

For meg trenger livet flere og gode forklaringer. Jeg skal finne dem i samarbeide med de jeg velger selv. Du har ikke noe å tilføre meg i min søken. Du sitter allerede for fast til å kunne vurdere en trossetning på nytt. Du har kjørt ditt løp. Jeg er i gang.

Sannhet er det som er skrevet i sand. Sanden er all undrings pergament.(1Njåls bok 12.1)

 

Kommentar #28

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

undring

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

For meg trenger livet flere og gode forklaringer. Jeg skal finne dem i samarbeide med de jeg velger selv. Du har ikke noe å tilføre meg i min søken.

over det jeg sanser her i verden,varmen hos dem jeg møter.mitt magiske grensesnitt mellom meg og universet.ikke en dogmatisk bok.

Kommentar #29

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

og der har jesus lite å si meg.å ta ansvar for egne handlinger,bruke karmabegrepet og buddhas lys gir mye mer.vi ungår å dømme og-vi får ingen dom men konsekvensen av våre handlinger.

Hei Robert

 

 

Du skriver at du får ingen dom, men konsekvensen av våre handlinger vil få betydning, Hva vil det si? er ikke det og en dom, som du vil få, over dine egne handlinger du gjør som vil få konsekvenser for deg.Jeg dømmer heller ikke noen mennesker, men når sannheten blir talt så blir jeg plutselig en dommer, er ikke sannheten et lys som skinner i mørket. og hvis sannheten rører ved hjerteroten, vil ikke da mørket i hjerte bli lyst? Det er kun en dommer og Det er Gud.Han som berører alt med sin kraft. hvor høyt står sannheten hos menneskene i dag? menneskene er redd for sannheten, for den vil koste for mye for mange. synden har et godt grep blant både kristne og ikke kristne. vårt slør foran øynene må bli tatt bort, men det er som regel enklerer for en dåre og forstå sannheten. det finnes mange lærer i den åndelige gryte.men ingen er som den vei Jesus peker på.Han elsket oss så høyt at Han ga sitt liv.

 

 

mvh

Rune

Kommentar #30

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

.............. jeg har deltatt i en tråd for mye med dere som har sett det ene og sanne LYSET. Jeg skal ikke vikle meg inn i en slik felle en gang til.

Du har din åpenbare forklaring på alt og alle ting ut fra Bibelen. Kos deg med den. Dette har du forstått. Dette er det du har forstått. Det du har sett er riktig for deg. Vi andre kan ha varierende grad av divergerende oppfatning fra ditt syn. Ja, de fleste har faktisk det. Deg om det.

For meg trenger livet flere og gode forklaringer. Jeg skal finne dem i samarbeide med de jeg velger selv. Du har ikke noe å tilføre meg i min søken. Du sitter allerede for fast til å kunne vurdere en trossetning på nytt. Du har kjørt ditt løp. Jeg er i gang.

Sannhet er det som er skrevet i sand. Sanden er all undrings pergament.(1Njåls bok 12.1)

Hei Njål

 

Jeg er heller ikke glad i debatter der man skal peke på hvem som har rett, men jeg er mest opptat av det Jesus gjorde og hva Han gjør i dag. Jeg sitter ikke fast, mange skatter som ligger der for meg også, man leter i den rette brønn. der det er levende vann og hente. Jeg har ikke svaret på alt for min reise er enno ikke slutt, jeg lærer så lenge jeg lever. men jeg søker sannheten i Guds ord. og det er det som lyser opp i det innerste rom. vi trenger lyset og saltet.i det er det liv og frelse.

 

 

Guds fred

 

 

 

mvh

Rune

Kommentar #31

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hmmm.......... når jeg tenker meg om tror jeg ikke at jeg søker sannheten i Guds ord. Jeg søker opplysning. Elevasjon. Incitament til å gå videre. Yess! Sånn må det være.

Kommentar #32

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

den gud som ønsker at vi skal lære

Publisert over 9 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

er ikke sannheten et lys som skinner i mørket. og hvis sannheten rører ved hjerteroten, vil ikke da mørket i hjerte bli lyst? Det er kun en dommer og Det er Gud.Han som berører alt med sin kraft. hvor høyt

av våre feil.ja.men dom?gud som dommer tror jeg ikke på.at gud i gt er kjærlighet sliter jeg med.at sannheten er et lys er jeg enig i

Kommentar #33

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og når

Publisert over 9 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

så ha da vår sak i orden da Jesus kommer igjen for å hente oss hjemm til det fullkomende liv,

han ikke kommer?

Kommentar #34

Kjell G. Kristensen

144 innlegg  13843 kommentarer

Barmhjertighet

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

gud som dommer tror jeg ikke på.at gud i gt er kjærlighet sliter jeg med.at sannheten er et lys er jeg enig i

Enig,  Far dømmer ingen, men har overlatt hele dommen til Sønnen, dere dømmer slik mennesker gjør, men jeg dømmer ingen.(Joh.5.22, 8.15) Enten har dommen vært, eller så er sønnen forsinket, for ved hans 2. komme kommer han bare for å hente dem som venter på ham. (Heb.9.28)

Kommentar #35

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Sannhet er det som er skrevet i sand. Sanden er all undrings pergament.(1Njåls bok 12.1)

1. Njals bok.... He he.

Den må jeg få meg... :-)

Kommentar #36

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

det er ingen dom

Publisert over 9 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.

Far dømmer ingen, men har overlatt hele dommen til Sønnen,

bare dum.uvitenhet vil noen si

Kommentar #37

Kjell G. Kristensen

144 innlegg  13843 kommentarer

Hellig - dom?

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

bare dum.uvitenhet vil noen si

Ja, dommen sørger vi for selv sier vel teksten? Dommen kan godt være en helligdom? Står det ikke at dommen begynner med Guds hus? (1.Pet.4.17)

Kommentar #38

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg er enig med Halsne som sier han går til Jesus med sin synd. Ja hvor ellers lizzm? Det må være rett adresse i alle høve. Hans dommer er nok noe anderledes enn de vi ville lage med vår forstand på sånt.

Kommentar #39

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

1. Njals bok.... He he.

Den må jeg få meg... :-)

En underestimert perle. Burde finnes under alle juletrær.

Kommentar #40

Kjell G. Kristensen

144 innlegg  13843 kommentarer

Høyhetsfaktor

Publisert over 9 år siden

Ingen bryr seg om den stakkars Menneskesønnen, han skulle holde dom fordi han var Menneskesønn (Joh.5.27) Ingen har sett ham og ingen forstår hvem han er, selv om Jesus selv sier at når der får løftet ham opp skal dere forstå at jeg er ham, Joh.8.28. Har noen prøvd på et slik løft enda? Dette sikter sannsynligvis til Fil.2.6 hvor han opphøyet seg til å være Gud - men trakk seg senere ut og tok tjenerskikkelsen på seg.

Det heter jo at den som opphøyer seg selv skal fornedres og den som fornedrer seg selv skal opphøyes - det var nettopp dette Jesus gjorde, han fornedret seg selv til døden - Jes.53. sier at han var elendig og ingen hadde lyst til å se ham, han var ringaktet, og led av smerte og sykdommer, rammet og slått av Gud med plager, og revet bort (av seg selv i menneskesønnen >) gjennom trengsel og dom ble han revet bort og ble gravlagt hos ugudelige.

Men ingen kan huske å ha sett denne mennskesønnen som skulle komme som i Noahs dager med lyn og torden fra øst til vest, så det hele er vel ut i det blå?

Kommentar #41

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hei, Njål.

At det er mange rom har ikke noe med dette å gjøre. Det finnes ikke rom for fallen syndig natur Njål, vi blir frelst fra dette og tror du ikke det er det ikke noe rom der.

 

"Jeg gadd se deg forklare forskjellen mellom å være skapt med en syndig fallen natur og å være født inn i en fallen syndig natur? Skapes og fødes man på forskjellig tid? Neppe. Dette fortoner seg som rør du må forklare."

 

Gud har skapt oss som vi skal være og vi blir født som vi skal være inn i denne verden bortsett fra degenerasjon. Thats it!

Menneskene som er i denne verden drives av en ånd Adam og Eva fattet da de falt. 

Så hva fattet Eva tak i da hun grep eplet og bet? Hva lå til grunn for valget? Det står skrevet i 1. Mosebok kapittel 3 og er lett å se om man har erfaring, er oppriktig, ærlig sannferdig realist og har innsikt i eget sinns tanker og følelser.

Hvis man er født med syndig fallen natur er man programmert til å gjøre imot skaperverket og da er man ikke skapt som man skal være, man er heller ikke født med fri vilje og fri men født bundet til trelldom i sin natur. Hvor er rettferdigheten fra Gud i det? Det er kun synderen som forsvarer sin egen synd med dette og på den måten rettferdiggjør man seg selv og an gå stolt videre. Sorry, det er ikke veien.

vennlig hilsen Leif Gunnar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #42

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

blå

Publisert over 9 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.

så det hele er vel ut i det blå

iallefall kristnes bibelsitater.de er så blå og uten oksygen at det er et under at de kan puste

Kommentar #43

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Opheim;

Publisert over 9 år siden

....... da sier vi det slik.

Kommentar #44

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Njål

Publisert over 9 år siden

Selvsagt har du ov til å gjøre hva du vil, det er ditt valg og konsekvensene må du selv bære, akkurat som jeg må bære mine men Gud kan gjøre underverk i oss og vise oss rett ferd.

Paulus rådet mennesker ti å ikke stå imot når man fikk åpenbart noe.

 

Hebr 3,15 Når det sies: Idag, om I hører hans røst, da forherd ikke eders hjerter som ved forbitrelsen,

Vi må tillate Ham å endre oss. :-)

Kommentar #45

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Ja!

Publisert over 9 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

Dette innlegget likte jeg godt. Det skal jeg gjemme på.

Ja, dette var et flott bidrag av broder Ståle!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere