Johannes Morken

Redaktør
443

Bøn for terroristen

I eit debattinnlegg i dagens papirutgåve av Vårt Land formulerer teologen August Bolstad ei bøn for ugjerningsmannen frå Utøya.

Publisert: 29. aug 2011

Bolstad skriv: «I tiden etter 22. juli har det vært formulert og bedt mange bønner, både i og utenfor kirken. Gode bønner. Nødvendige bønner. Spesialutformede deler av kirkebønnen under gudstjenensten. Medfølende omsorgsbønner for de døde, de skadede, pårørende, hjelpemannskaper, alle som på en eller annen måte har støttet og prøvd å hjelpe de som er rammet. Bønner til Gud. Bønner om trøst og lindring. Det har vært lett å «være med» i disse bønnene.»

Han legg til at han ikkje har høyrt ei einaste bøn for gjerningsmannen, i alle fall ikkje offentleg. Han viser til Jesu ord om å be for dei som forfølgjer dykk og at vi skal elska våre fiendar.

«Er dette genuine budskapet blitt borte i all medlidelsen med de rammede? Isolasjon og straff for en uhyrlig handling er både fortjent og rettferdig, men skal ikke den skyldige likevel være gjenstand for forbønn? At Gud må være til stede hos ham. Eller tror (praktiserer) vi at bønn bare gjelder ofre og ikke forbrytere?»

Her Bolstads eige forslag til bøn for gjerningsmannen:

«Kjære Far, du som ER!

Du ser han som nå sitter i isolat, skyldig til straff og soning for en ufattelig forbrytelse. Du kjenner ham; du vet om hans tanker og følelser. Vi tror at du gråter over ham. Vi ber deg: vær til stede hos ham, la ham ane eller kjenne ditt nærvær, slik at han kan ha den kontakt med deg som han behøver. Amen.»

Er det andre syn på dette - og andre forslag til bøner?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Annet syn

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Er det andre syn på dette - og andre forslag til bøner?

Bønner som andre har formulert og nedtegnet tror ofte ikke vi frikirkelige så mye på. Det minner meg om min tidligere dypt fromme katolske kollega som ofte sa "Say a prayer" - aldri "pray a prayer". For meg var det en vesensforskjell.

Bønner spontant fra hjertet ut fra nød og omsorg mener vi har større kraft i sin virkning, for å bruke Jakobs ord.

Jo, Jesus ga oss Fadervår, men her synes jeg en dansk bibeloversettelse (Peter Schindlers Nytestamente) er bedre hvor Jesus sier om denne bønnen: "Slik kan dere for eksempel be..."

Kommentar #2

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg synes dette var et godt innspill fra Bolstads side.

Kommentar #3

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Bra forslag av Bolstad. I minst to sammenhenger har jeg nevnt det samme her på Verdidebatt og blitt møtt med øredøvende taushet. Jeg er glad andre også tar opp tanken.

Kommentar #4

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Egentlig samme syn på hovedsaken, BE!

Publisert over 9 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

Bønner som andre har formulert og nedtegnet tror ofte ikke vi frikirkelige så mye på. Det minner meg om min tidligere dypt fromme katolske kollega som ofte sa "Say a prayer" - aldri "pray a prayer". For meg var det en vesensforskjell.

Enig med deg Leif, og da er vel jeg ganske frikirkelig ;-)

Fader Vår er selvfølgelig en bønn hvis en BER, og det er også de rituelle bønnene i kirken. Det går an å BE og det går an å SI FREM en bønn.

Jeg ber når som helst og hvor som helst om det som ligger meg på hjertet. Da blir det ikke tid til å be en teolog om å forme bønnen for meg først.

I forbindelse med noe vondt i en menighet jeg bodde en gang, la jeg fram forslag om at det måtte bli bedt for de involverte (som ønsket forbønn) ved søndagens gudstjeneste. Presten svarte meg slik: Vi får vente til neste søndag slik at jeg får utforme bønnen riktig!

Jeg orket ikke å vente! Jeg ba, og jeg ber både for ABB og de pårørende. Og innimellom for alle her inne på VD ;-)

Mvh Ragnhild

Kommentar #5

Helge Skår

45 innlegg  330 kommentarer

samma det

Publisert over 9 år siden

Uansett om bønnen formuleres spontant eller forfattes for felles bønn, det viktigste er å be, og jeg syns det ville være naturlig også å nevne terroristen og dennes familie i bønn, uten å tenke for mye på det. Jeg vil påstå at det er terroristen og hans nærmeste familie som er hardest ramma av denne tragedien. De som døde var tross alt uskyldige i saken, og døde fort. Den skyldige kan vel aldri bli ferdig med dette, og familien har ikke mista et barn som offer for en tragedie, men har et barn som fortsatt lever etter å ha gjort noe utenkelig ille. trur det må være verre.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere