Johannes Morken

Redaktør
443

Også kristne jenter opptatt av kroppen sin

Kristne jenter må ikke bare være fine og flinke. De må også leve opp til forventninger om å bidra på møter og menighetens aktiviteter. Og de er dessuten like opptatt av kropp som andre jenter.

Publisert: 25. aug 2011

Det fortalte veilederne Lene Notland Harnes og Gunhild Rotvik Tunestveit på et jenteseminar på Ung Landsmøte.

– Alle jenter i vestlige land er misfornøyd med sin kropp. Kroppsidealene som kvinnene blir presentert for er for tynne. Det er bare én til to prosent som ser slik ut, og derfor er det viktig å realitetsorientere jenter, sier ifølge psykolog og førsteamanuensis på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem. 

LES MER PÅ VL.NO

HVA MENER DU OM KRISTNE JENTER OG KROPPSIDEALENE? SI DIN MENING.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

De må også være

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Kristne jenter må ikke bare være fine og flinke.

pene og rene.....??

;-)

Kommentar #2

Randi Johnsen

45 innlegg  894 kommentarer

Misfornøyd med kroppen sin?

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

– Alle jenter i vestlige land er misfornøyd med sin kropp.

Denne påstanden skulle jeg gjerne sett dokumentasjon på at stemmer. Personlig kjenner jeg masse jenter hvor dette ikke stemmer, og selv om jeg selv ikke lengre kan kalle meg en jente (i betydningen en jentunge) lengre, kan jeg aldri huske å ha vært særlig misfornøyd  på dette området. Men selvfølgelig vet jeg også at endel unge jenter og damer har det som problem, mer eller mindre alvorlig. Vi vet også at anoreksia/bulemi problematikken for det meste bunner i helt andre problemer enn at jenter er misfornøyde med kroppen. Og dessverre er det også slik i enkelt tilfelle at jentas kjæreste er misfornøyd med hennes kropp. Som et apropos til det, befant jeg meg for ikke alt for lenge siden på en bar der jeg kunne høre ganske høylytte kommentarer fra noen menn jeg anslo for å være i førtiårene. De kommenterte ulike jenters kropp i lokalet og med ganske voldsomme krav til modellutseende til tross for at de selv så ganske satt ut for å si det forsiktig.

Så til overskriften KRISTNE JENTER. Tilhører ikke ca. 80 % av befolkningen kirken da? I tillegg er mange medlemmer av andre kristne samfunn. Det er vel derfor ingen grunn til å skille dem ut som gruppe i denne sammenhengen. Men altså, jeg betviler utgangspunktet, og tenker at her er det noen foredragsholdere som ønsker å skape seg et marked.

Kommentar #3

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

– Alle jenter i vestlige land er misfornøyd med sin kropp. Kroppsidealene som kvinnene blir presentert for er for tynne. Det er bare én til to prosent som ser slik ut, og derfor er det viktig å realitetsorientere jenter, sier ifølge psykolog og førsteamanuensis på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem.

Vitenskapelig går det ikke ann å si alle er slik. De som har tatt ex-phil vet at det er feil i forhold til de vitenskapelige krav som stilles. Intet resultat kan sies å være 100%, mener psykologsik instittut ved UiO også har ex-phil : ) Lett å la seg rive med av egne forskingsresultater og gå hardt ut i media, vil annta at det er det som har skjedd i denne artikkelen. Underholdene er det absolutt for de som liker å se vitenskapsfolk som trakker i salaten : )

Det finnes vitenskapelig bevis på at også vestlige menn sliter med kroppen sin.

Jeg har møtt muslimske kvinner i bruker hijab som er missfornøyd og de som kler seg vestlig.
Er det mindre reklame i muslimske land? Selv blir jeg ikke happy når jeg skal prøve bikini som er avbildet i på en plakat, men på meg i prøverommet ser det ut som den onde stesøsteren til askepott er kommet på besøk (viktig med litt selvrioni, da!)

Mitt råd til alle kvinner og menn som sliter med kroppen sin er at for andre er det det indre som teller, at du er snill, grei og til å stole på. Veldig kjekt med mennesker som kler seg pent og er velstelt, men det synes vel vi alle uansett kjønn er en positiv å møte et menneske uten for mye kroppslukt : )

Kommentar #4

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Randi Johnsen. Gå til den siterte teksten.

. Vi vet også at anoreksia/bulemi problematikken for det meste bunner i helt andre problemer enn at jenter er misfornøyde med kroppen.

Slike problemer er ganske dype. Og jeg vet av tilfeller der forfengelighet ikke var åsak til sykdomsutvikling. Så konkret at det består i missnøye med kroppen bare er ikke tilfelle der er jeg enig. Men tror vell meget mye at anorekia\bulemi kan utvikles av ulike årsaker.Av en gruppe som var medf i en undersøkelse så viste det seg at svært mange av de som utviklet anorexia hadde startet med plager med magen.Så man kan jo undres over om ikke en gruppe og har utviklet det som følge av en på noen måte dårlig fungerende mage. Det er jo det noen undersøkelser viser. Og det er jo klart at blir en dårlig av mat.....så kan nok slikt ta tak i en og utvikle seg også i slike retninger. Men som sagt tror grunnene  er flere og ulike fra person til person.

Hva gjelder debattstarter sin sak om hvorvidt kristen jenter er opptatt av sin kropp. Så er det selfølgelig ingen forskjell der på kristen og ikke kristen. Kristen er ikke født på noen annen måte enn andre. Å tro på Jesus er et valg . Og har ingenting med ens personlighet å gjøre.

Kommentar #5

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det som og går igjen blant mange med virkelig anorexia er at de jo ikke er opptatt av hvordan de ser ut.....det eneste som betyr noe for dem er et kilo mindre hele tiden. Og vakkert er det jo ikke akkurat.Men det betyr ingentig for dem. Anorexia er nok langt alvorligere en bare å være opptatt av kroppen. Det er jo omtrent snart vær kvinne det på noen måte. Enten ved sminking solarium etc håret eller annet dill dall og også slanking . Anorexia kan og ha startet i slanking og ikke bare som følge av mage tarm sykdommer etc annet. Som sagt tror årasker er flere til at en kan utvikle slikt. Og mange  flere grunner enn hva jeg har nevnt på her

Kommentar #6

John Grindsland

3 innlegg  186 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg er enig med Turid Talita Manjana Holta, vestlige jenter som tror på Jesus vokser da opp i den samme kulturen som alle andre. Skamløs egenreklame for Bergen internasjonale filmfestival, men sjekk ut denne 8 minutter lange traileren til en dokumentar vi skal vise i oktober.

Vår kultur sliter med et kjønnsrollemønster der det verdien av en kvinne defineres ut i fra attraktivitet (såkalt "erotisk kapital"). Et oversett moment av kjønnsrollemønstre i kristne sammenhenger er at man tror at det bare er jenter som er opptatt av kroppen sin, dette gjelder i også for gutter, som har samme høye ideal å strekke seg etter. Men mentaliteten i samfunnet vårt åpner for at gutter kan fremstå vellykket med høy kapital av annen art enn den erotiske. 

Kommentar #7

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ingen anelse

Publisert over 9 år siden

Jeg kjenner ikke noen kristne jenter, er det mange av dem?

Kommentar #8

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Den smale sti...

Publisert over 9 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Jeg kjenner ikke noen kristne jenter, er det mange av dem?

Tja, kanskje vil skulle finne noen bibel-snupper til deg for å lede deg inn på den smale sti? Eller det ville kanskje ikke være veldig populært på hjemmefronten? :-)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere