Verdidebatt

Tabuordet ”faen” og Vårt Land

Engang var ordet "voldtekt" upassende i Vårt Land. Smertefullt tilbakeblikk - oppløftende nye takter!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I min bok ”Vi som elsket Jesus” har jeg skrevet et helt kapitel (”Min første dans”) om mine erfaringer som journalist i Vårt Land på 60-tallet. Det sosiale livet i redaksjonen var en skjebnebestemmende omskolering til et normalt liv for en pietistisk evangelist som meg. Her var det folk som både røkte og drakk øl – og gjorde ting som jeg hadde lest om i all hemmelighet i en bok av Agnar Mykle. Men i avisens spalter rådet fortsatt regler som var strengere enn på mitt eget bedehus. Grensen mot utillatelige fy-ord var nøye bevoktet. Da jeg selv skrev ordet ”voldtekt” i en kriminalreportasje, ble jeg innkalt til redaktøren som sa at slike ord ikke kunne trykkes i Vårt Land, fordi barn kunne komme til å spørre sine foreldre om hva det betydde.

Det er derfor med et visst nostalisk vemod jeg i dag (18.8.11) leser Liv Risers anmeldelse av filmen ”Få meg på, for faen”, hvor denne filmtittelen gjengis i ingressen og gjentas i teksten. For en utvikling av kristenkulturen! For en illustrasjon av den meningsløse detaljpietismens endelige nederlag! Jeg mener ikke å idyllisere bruk av banneord i dagligspråket, men dagens og yngre kristne bør vite hva det kostet oss 50 år tilbake å leve i angst for ord og handlinger som av irrasjonelle grunner var knyttet til forestillinger om synd og skam.

Selv slet jeg med denne spenningen i årevis. Det skapte psykisk smerte, noen ganger lammende (guds)frykt. Men som sagt, tilværelsen i Vårt lands redaksjon var til hjelp. Det var også her jeg selv sa ”faen” for første gang. Ikke inne i redaksjonslokalene, riktignok. Jeg gikk ut på fortauet i Hausmannsgate med det forsett at nå skulle det sies. Jeg var ikke sint, hadde intet behov for å rette aggresjon mot noe eller noen. Det var en rasjonell, etisk beslutning: Det kunne ikke være slik at en lyd, et ord, fire bokstaver i seg selv var syndig. Nå måtte det gjøres. Ordet ble sagt, klart og tydelig, mens jeg skottet opp mot himmelen, hvor intet lyn slo ned – og jeg gikk med lette skritt opp trappen til min skrivemaskin og forfattet morgendagens petit, signert Gell. Men der stod det intet som kunne bekymre redaktør Bjarne Høye.   

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt