Verdidebatt

Bør vi si ja eller nei til GMO - genmodifiserte organismer?

Du spiser kanskje genmodifisert mat daglig! Visste du ikke? Her hjemme er man nå i ferd med å snik-innføre GMO-mat, selv om uavhengige studier viser at GMO-mat kan resultere i dårlig helse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I norge er det tillatt med inntill 0,9 prosent GMO (genmodifiserte organismer) i mat. Hvorfor har norske regulatoriske myndigheter tillatt dette når uavhengig forskning og selv flere av produsentenes egne studier indikerer helserisiko?

I Canada har nå leger detektert giftige proteiner i blodet til bla. gravide kvinner.

Disse kvinnene hadde ikke gjort noe annet 'galt' enn å spise genmodifisert mat. Forskere som fronter GMO-industrien har til nå hevdet at disse proteinene skulle bli nedbrutt i mage og tarm til dyr og mennesker. De tok åpenbart feil. Hvor mange giftige proteiner ender i dag opp i mager til norske borgere? Konsumenter som ikke aner hva de stapper i magen. For her hjemme merkes ikke mat som inneholder GMO. Mattilsynet har godkjent (midlertidig) hele 19 ulike GMOer til bruk i fiskefôr-industrien. 10 av disse GMOene inneholder identiske eller tilsvarende giftige proteiner som canadiske leger nå har detektert i blodet til gravide kvinner.

Hvordan kan det ha seg at disse produktene tillates brukt, til bla. matproduksjon, når så mange uavhengige studier finner at dyr som fôres med genmodifisert mat kan få alvorlige helseproblemer?

I India avslørte man nylig at produsentene

bak en studie, som skulle undersøke mulige helseproblemer ved konsum av Bt Brinjal (en genmodifisert Aubergine), hadde forsøkt å minimalisere eller dekke over alvorlige helse-problemer som ble påvist hos forsøksdyrene. Selv indiske regulatoriske myndigheter stilte seg bak denne elendig utførte studien. Nok en gang måtte det uavhengige forskere til for å avdekke juks og bedrag. Som en følge av det arbeidet som uavhengige forskere utførte, innførte indiske myndigheter et foreløpig forbud mot Bt Auberginen, slik at ikke indiske borgere risikerte å bli forgiftet. Mer om dette kan du lese i de to lenkene nedenfor:

Hvordan står det til her hjemme?
Har våre regulerende myndigheter kontroll, eller har vi allerede fått amerikanske tilstander, hvor det er forskere med et bein i industrien og et bein i regulatoriske organer som bestemmer hva våre barn og barnebarn skal putte i munnen?

Se og hør denne aktuelle musikkvideoen: Just Say No to GMO

Illustrasjoner:
Gravid kvinne

Aubergine

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt